Σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες στην Ήπειρο

Μεγάλα προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στην Ήπειρο, με χωριά να εκκενώνονται για προληπτικούς λόγους, λόγω ανόδου της στάθμης του νερού.

Οι κάτοικοι από τα χωριά Κομμένο, Λουτρό, Κεραμάτες, Νεοχώρι, Συκιές, μεταφέρονται με λεωφορεία σε γειτονικές περιοχές, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις, ενώ, σύμφωνα με το Epirus Gate, έχει εκκενωθεί και η Ακροποταμιά.

Μετά την κατάρρευση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, εκφράζονται φόβοι και για το γεφύρι της Άρτας, καθώς
το νερό έχει φτάσει στις καμάρες υποστήριξης. Ωστόσο, μεγάλες καταστροφές έχουν γίνει σε όλο τον δήμο Νικολάου Σκουφά, στις υποδομές, στις καλλιέργειες και στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Σοβαρές ζημιές έχει προκαλέσει ο μεγάλος όγκος των υδάτων στην περιοχή Καναλακίου της Πρέβεζας, καθώς και στον Κάμπο του Φαναρίου, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Αχέροντα. Η ίδια εικόνα, επικρατεί και στη Θεσπρωτία στον κάμπο των Φιλιατών, λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Καλαμά. Οι κάτοικοι, που βρίσκονται σε απόγνωση, μιλούν για πρωτοφανείς πλημμύρες.

Από τις 5 τα ξημερώματα άνοιξε το φράγμα στον υδροηλεκτρικό σταθμό στο Πουρνάρι της 'Αρτας και αποφορτίζεται ελεγχόμενα από τον υδάτινο όγκο, με κίνδυνο να δημιουργηθούν νέα πλημμυρικά φαινόμενα.

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί πλέον και στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Σεισμόπληκτα, Βοτανικός, Μπάφρα, Πεδινή, Κατσικά, είναι από τις περιοχές που έχουν πληγεί με ιδιαίτερη ένταση.Μάλιστα στα Σεισμόπληκτα, το Βοτανικό και την Κατσικά έχουν πλημμυρίσει και υπόγεια σπιτιών.

Οριακή είναι η κατάσταση είναι η κατάσταση στο λεκανοπέδιο καθώς οι ποσότητες νερού είναι τεράστιες και το αντιπλημμυρικό δίκτυο βρίσκεται στο κόκκινο. Όπως αναφέρεται στο Epirus Gate, λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης πλημμύρισαν επιχειρήσεις, βιοτεχνίες και βιομηχανικές μονάδες που βρίσκονται στο ύψος της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Άθηνών (στην είσοδο της πόλης) και προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές σε δρόμους και υποδομές.

Σε πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου υπόγεια κατοικιών και επιχειρήσεις πλημμύρισαν και δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα