Σφαγή στην Σρεμπρένιτσα: Θρίλερ στον ΟΗΕ λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία - Οργή στην Σερβία

Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2017, φωτογραφία της σφαγής της Σρεμπρένιτσα το 1995. Νεκροί και αγνοούμενοι σε έναν τοίχο στην Ένωση Γυναικών της Σρεμπρένιτσα στην Τούζλα της Βοσνίας. Καθώς ένα δικαστήριο του ΟΗΕ ετοιμάζεται να εκδώσει την ετυμηγορία του στην υπόθεση εναντίον του Ράτκο Μλάντιτς, του πρώην Σερβοβόσνιου στρατιωτικού ηγέτη κατά τη διάρκεια του πολέμου της βαλκανικής χώρας το 1992-1995, τα λείψανα πολλών θυμάτων για τα οποία κατηγορείται εξακολουθούν να περιμένουν την ταυτοποίηση.  (AP Photo/Amel Emric)

Στις 17 Απριλίου 2024, κατατέθηκε στην Συνέλευση του ΟΗΕ ένα ψήφισμα που κηρύσσει την 11η Ιουλίου «Παγκόσμια Ημέρα Αναστοχασμού και Μνήμης για την Γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα το 1995». Στόχος ήταν αρχικά να υποβληθεί σε έλεγχο το σχέδιο ψηφίσματος στις 17 Απριλίου 2024 και να ψηφιστεί από τα 193 κράτη μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Μάιο. 

Η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη για τις 23 Μαϊου 2024.

Η μαύρη σελίδα της Σρεμπρένιτσα (wikipedia)

Η σφαγή στην Σρεμπρένιτσα ήταν έγκλημα πολέμου που διαπράχθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας. Το 1995, Σέρβοι από τη Βοσνία σκότωσαν πάνω από 8.000 Βόσνιους μουσουλμάνους άνδρες, ηλικιωμένους και αγόρια στην Σρεμπρένιτσα.

Η πόλη είχε κηρυχθεί ασφαλής περιοχή από τα στρατεύματα του ΟΗΕ δυο χρόνια νωρίτερα και φυλασσόταν από Ολλανδούς στρατιώτες. Όταν οι Σέρβοι την κατέλαβαν, οι πολύ λιγότεροι σε αριθμό Ολλανδοί δεν έκαναν καμία προσπάθεια να υπερασπιστούν την πόλη. Πολλοί Βόσνιοι πήγαν στο στρατόπεδο του ΟΗΕ για να ζητήσουν προστασία και αρκετοί δεν έγιναν δεκτοί. Οι στρατιώτες του ΟΗΕ ζήτησαν απεγνωσμένα υποστήριξη, η οποία δεν τους δόθηκε ποτέ. Οι Σέρβοι ξεχώρισαν τους άνδρες, τους γέρους και τα αγόρια από τις γυναίκες και τους σκότωσαν - περίπου 8.000 ανθρώπους - ρίχνοντας τα πτώματά τους σε ομαδικούς τάφους. Η σφαγή αυτή ήταν η μεγαλύτερη της Ευρώπης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Βόσνιες ανάμεσα στις ταφόπλακες καθώς αναζητούν τον συγγενή τους κατά τη διάρκεια της τελετής κηδείας για 136 θύματα στο μνημείο Potocari κοντά στη Σρεμπρένιτσα, 150 χιλιόμετρα (94 μίλια) βορειοανατολικά του Σεράγεβο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σάββατο 11 Ιουλίου 2015. Στις 11 Ιουλίου 1995, τα σερβικά στρατεύματα κατέλαβαν τον ανατολικό βόσνιο μουσουλμανικό θύλακα της Σρεμπρένιτσα και εκτέλεσαν περίπου 8.000 μουσουλμάνους άνδρες και αγόρια, που τα διεθνή δικαστήρια έχουν χαρακτηρίσει ως πράξη γενοκτονίας, και τα πρόσφατα αναγνωρισμένα θύματα της γενοκτονίας εξακολουθούν να ενταφιάζονται εκ νέου στο Σρεμπρένιτσα. (AP Photo/Amel Emric)

Το τελικό κείμενο του ψηφίσματος δεν έχει κυκλοφορήσει, καθώς στο παρασκήνιο εξελίσσεται ένα διεθνές διπλωματικό θρίλερ, από τα Βαλκάνια μέχρι την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Η μάχη διεξάγεται λέξη - λέξη και ψήφο - ψήφο. Στις διεργασίες συμμετέχουν τα μεγαλύτερα κέντρα αποφάσεων της Ευρώπης (Βερολίνο, Παρίσι), ενώ πηγές στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνουν στη HuffPost, ότι το κείμενο παρέμενε υπό διαμόρφωση την Τετάρτη 22 Μαϊου, καθ′ όλη την διάρκεια της ημέρας, με την Αθήνα να επιχειρεί να λειτουργήσει ως εξισορροπιστικός παράγων, με στόχο την προσαρμογή του κειμένου στο ψήφισμα, ώστε να τους «χωρέσει» όλους.  

Keywords
Τυχαία Θέματα