Σε ελεύθερη πτώση η εμπιστοσύνη των πολιτών στις δυτικές δημοκρατίες

Καταβαραθρώνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών της δύσης στις κυβερνήσεις τους σύμφωνα με το ετήσιο «Βαρόμετρο Εμπιστοσύνης» της Edelman, λόγω της διαχείρισης της πανδημίας αλλά και της οικονομικής ανασφάλειας, αντίθετη είναι η εικόνα όσον αφορά τους πολίτες που ζουν σε απολυταρχικά καθεστώτα όπως για παράδειγμα στην Κίνα. 

«Διαπιστώνουμε ότι η εμπιστοσύνη στις δημοκρατίες καταρρέει» δηλώνει ο Richard Edelman το οποίου η εταιρεία Edelman communications group

δημοσίευσε την έρευνα που διεξήχθη σε 28 κράτη μεταξύ 1 και 24 Νοεμβρίου του 2021και στην οποία συμμετείχαν 36.000 άνθρωποι. 

«Όλα έχουν να κάνουν με την αίσθηση οικονομικής ασφάλειας» τονίζει στο Reutersκαι επισημαίνει ότι ο κόσμος φοβάται μην χάσει τη δουλειά του είτε εξαιτίας της πανδημίας ή λόγω της αυτοματοποίησης.

Ειδικότερα σύμφωνα με την έρευνα η πλειονότητα των πολιτών πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι (67%), τα στελέχη επιχειρήσεων (63%) και πολιτικοί ηγέτες (66%) συνειδητά προσπαθούν να εξαπατήσουν τον κόσμο λέγοντας πράγματα που δεν είναι αληθή ή προβαίνοντας σε υπερβολές.

Αξιοσημείωτο είναι ότι παγκοσμίως οι πολίτες πιστεύουν ότι τα ΜΜΕ λειτουργούν με αποκλειστικό κίνητρο το κέρδος και ότι οι ηγέτες των κρατών συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται τον διαχωρισμό στην κοινωνία και πολιτικά οφέλη.

Τα υψηλότερα ποσοστά όπου υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης στους θεσμούς σημειώνονται στη Γερμανία όπου σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση πριν από ένα χρόνο βρίσκεται 7 μονάδες πιο χαμηλά στο 46% και ακολουθούν η Αυστραλία (53%), οι Κάτω Χώρες (57%), η Νότια Κορέα (42%) και οι ΗΠΑ (43%).

Αντίθετα η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς αυξήθηκε κατά 11 μονάδες στην Κίνα φτάνοντας στο 83%, και ακολουθούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (76%) και η Ταϊλάνδη (66%).

Ενδεικτικό είναι ότι παρά τα τεράστια ποσά που έχουν επενδύσει τα πλουσιότερα κράτη του κόσμου για να στηρίξουν τις οικονομίες τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν αποτύχει να εμφυσήσουν εμπιστοσύνη για το μέλλον στους πολίτες τους. Για παράδειγμα στην Ιαπωνία μόνο το 15% πιστεύει πως θα είναι καλύτερα οικονομικά στα προσεχή πέντε χρόνια. Αντίστοιχα είναι τα ευρήματα στις υπόλοιπες δημοκρατίες όπου το ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 20%-40%.

Αντίθετα στην Κίνα περίπου τα 2/3 των πολιτών δηλώνουν αισιόδοξοι για το οικονομικό τους μέλλον και στην Ινδία το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 80% .

Επιπλέον αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι περισσότεροι πολίτες τάσσονται κατά του καπιταλισμού με το 52% να πιστεύει ότι ο καπιταλισμός περισσότερη ζημιά κάνει παρά καλό. Επίσης έχει αυξηθεί το έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ πλούσιων και φτωχών.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας μειώθηκε η εμπιστοσύνη σε ανθρώπους που βρίσκονται εκτός του κλειστού κύκλου των ερωτηθέντων και αυξήθηκε η εμπιστοσύνη στους γείτονες ή στους συνεργάτες.

Όπως και να έχει η συνεχιζόμενη και παράλληλα αυξανομένη αμφισβήτηση της δημοκρατίας και της αξιοπιστίας των θεσμών που την απαρτίζουν μόνο καλά δεν προμηνύει, αντίθετα είναι πολύ πιθανό να κυοφορούνται αλλαγές, ή ανατροπές με αβέβαιες κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις.

Δείτε όλη την έρευνα εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα