Σε δημόσια διαβούλευση εντός της εβδομάδας το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης

Εντός της εβδομάδας τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο υπουργός ανέφερε ότι με το ίδιο νομοσχέδιο θα αλλάξει η ρύθμιση για τα εγκλήματα ρατσιστικής βίας, καθώς και ο νόμος για τα αδικήματα περί Τύπου και τις αποζημιώσεις και επανορθώσεις που προβλέπει.

Επίσης, θα διευκολύνονται οι εκπαιδευτικές άδειες των κρατουμένων, με το ειδικό βραχιολάκι παρακολούθησης.

«Είμαστε πρωταθλητές στα ισόβια» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας ότι η φυλακή
υπάρχει για να σωφρονίζει και όχι για να τιμωρεί, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

«Το σύμφωνο συμβίωσης θα προχωρήσει. Μέσα σε αυτή την εβδομάδα, θα αναρτηθεί στην ανοιχτή διαβούλευση, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να εκφράσουν την άποψή τους. Εκτός από τη νέα μορφή του συμφώνου συμβίωσης, θα έχουμε τρία κεφάλαια στο νέο νομοθέτημα. Το ένα είναι αυτό που μνημονεύσαμε. Το δεύτερο θα αφορά στην ελευθερία του Τύπου. Προβλέπεται η κατάργηση του ελάχιστου ορίου των αποζημιώσεων εάν υπάρξει ένα βλαπτικό δημοσίευμα για την τιμή και την υπόληψη κάποιων και από την άλλη πλευρά εισάγεται μια διαδικασία διόρθωσης των βλαπτικών ή ψευδών δημοσιευμάτων. Αυτό, αφενός θα βοηθήσει να ανακόπτεται η αναπαραγωγή της λάσπης, εάν αυτό το φαινόμενο εμφανιστεί, και αφετέρου θα φιλτράρει λίγο τις υποθέσεις εν όψει της Δικαιοσύνης, ώστε εάν υπάρξει μια τακτοποίηση που είναι πλήρης, να μην πηγαίνουν οι υποθέσεις στη Δικαιοσύνη, εκτός εάν απέμεινε μια αποδείξιμη και απτή υλική βλάβη. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η αποζημίωση πρέπει να ορίζεται από το δικαστήριο με κάποια επιμετρητικά κριτήρια και αυτά θα ορίζονται (στο νομοσχέδιο). Εισαγωγή ανώτατου ορίου δεν έχει αποφασιστεί προς το παρόν, αλλά εισάγονται κριτήρια, τα οποία είναι πιο ανοικτά και έμμεσα οδηγούν σ’ αυτόν τον περιορισμό και ο περιορισμός των υπερβολών θα ευνοηθεί από την κατάργηση του κατώτατου ορίου, διότι θα μπορεί και το δικαστήριο πλέον να επιδικάζει ένα ελάχιστο, πολύ μικρό ποσό, όταν η προσβολή είναι μικρής σημασίας και πολύ απλή. Θα το διασφαλίσουμε αυτό. Επίσης, η ανάρτηση για δημόσια διαβούλευση είναι μια ειλικρινής και ανοιχτή πρόσκληση για την υποβολή ιδεών και προτάσεων από τον κόσμο και άλλους ειδικούς. Τις ιδέες αυτές θα τις βάλουμε σε μια καλύτερη κατεύθυνση, θα τις μελετήσουμε προσεκτικά και πάρα πολύ γρήγορα».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα