Σε δημοπρασία αντικείμενα, κοσμήματα και έργα τέχνης του λόρδου Βύρωνα

Δημοπρασία αντικειμένων και έργων του ποιητή και φιλέλληνα, Τζορτζ Γκόρντον Μπάιρον, «λόρδου Βύρωνα» για τους Έλληνες (1788-1824) διοργανώνει ο οίκος δημοπρασιών Chiswick Auctions στις 27 Φεβρουαρίου, στο Λονδίνο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η συλλογή ανήκει σε Ευρωπαίο γνώστη, ενθουσιώδη συλλέκτη και συγκεντρώθηκε σε μία περίοδο τριάντα ετών. Περιλαμβάνει συνολικά 93 αντικείμενα -έργα τέχνης, βιβλία, προτομές, στρατιωτικά αναμνηστικά και κοσμήματα του Λόρδου Βύρωνα.

Μεταξύ αυτών είναι ένα ρολόι τσέπης, ένα χρυσό

δαχτυλίδι με γραμμένη τη φράση στα ελληνικά «ζωή μου σας αγαπώ», ένας φάκελος με την υπογραφή και τη σφραγίδα του, ακόμη και αναμνηστική καρφίτσα με τούφα από τα μαλλιά του.

Η αξία κάθε αντικειμένου υπολογίζεται κατά μέσον όρο σε 7.000 ευρώ.

Η συλλογή, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, δίνει μία εικόνα της ζωής του όσον αφορά τα ταξίδια, τις ρομαντικές αναζητήσεις και τις στρατιωτικές προσπάθειες του -κυρίως τη συμβολή του στον αγώνα της Ανεξαρτησίας των Ελλήνων.

Από τη συλλογή ξεχωρίζει το σύνολο «Ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Σωτήρος» επί Όθωνος, ο Σταυρός, ύψους 8,5 εκ., ο Αστέρας ύψους 7 εκ. και μία χρυσή αναμνηστική καρφίτσα με σμάλτο που περιέχει μαλλιά του Βύρωνα, κόσμημα που δόθηκε στον σερ Τζέιμς Έμερσον. Η καρφίτσα φέρει την επιγραφή «Στη μνήμη» με χρυσούς γοτθικούς χαρακτήρες ενώ η πλάτη έχει αφιέρωση: «Byron από τον Κόμη P. Gamba στον James Emerson, Αθήνα 1825».

Ο Κόμης Πιέτρο Γκάμπα ήταν γνωστός σύντροφος του Λόρδου Βύρωνα κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Μεσολόγγι, ενώ ο σερ Τζέιμς Έμερσον, ο οποίος πολέμησε στη Μάχη της Ακροπόλεως, ήταν θερμός υποστηρικτής του ελληνικού αγώνα για την Ανεξαρτησία της Ελλάδος.

Το σετ περιλαμβάνει, επίσης, ένα σύνολο διακριτικών του Μεγάλου Διοικητή για το «Βασιλικό Τάγμα του Ανώτερου Ταξιάρχη», που αποτελείται από ένα παράσημο από χρυσό και σμάλτο, με τη μορφή λευκού σταυρού, που εγγράφεται σε κυκλικό πράσινο στεφάνι δάφνης και δρυός, ενώ στέφεται από ένα χρυσό στέμμα. Το μπροστινό μέρος του σταυρού χαρακτηρίζεται από το κεφάλι, σε προφίλ, του βασιλιά Όθωνα και την ελληνική επιγραφή «Όθων Βασιλεύς Της Ελλάδος». Ένα ασημένιο και χρυσό αστέρα με σμάλτινη διακόσμηση σε μπλε, άσπρο, πράσινο και μία ελληνική επιγραφή, στο πίσω μέρος, είναι υπογεγραμμένο «R & J Garrand & Co. Goldsmiths, to the Queen».

Επίσης συμπεριλαμβάνεται το ασημένιο μετάλλιο των αγωνιστών του 1821. Όλο το σετ βρίσκεται στο αυθεντικό κουτί του, με εκτίμηση 8.000-10.000 στερλίνες.

You can buy a lock of Lord Byron’s hair at this London auction | https://t.co/R52Kx7n9Ww

— Chiswick Auctions (@ChiswickAuct) February 4, 2020

Ένα επίσης ενδιαφέρον αντικείμενο είναι ένα δακτυλίδι με χαραγμένη τη φράση -και μάλιστα, με ελληνικούς χαρακτήρες- «Ζωή μου σας αγαπώ» από το περίφημο ποίημα του Λόρδου Βύρωνα «The Maid of Athens».

Το 1809, ο Λόρδος Βύρων είχε ενοικιάσει μερικά δωμάτια στο σπίτι του γιατρού Προκόπη Μακρή, προξένου της Αγγλίας στην Αθήνα. Η κόρη του γιατρού Τερέζα Θηρεσία Μακρή, ήταν μόλις δεκατριών χρονών όταν ο Μπάιρον έγραψε για κείνη το ποίημα «Η κόρη των Αθηνών», κάθε στροφή του οποίου τελείωνε με τον στίχο «ζωή μου σας αγαπώ». Η σχέση με την έφηβη καλλονή παρέμεινε πλατωνική και το ποίημα διάσημο.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ.... Λένα Διβάνη: Το μείγμα έρωτα - εξουσίας είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, γι' αυτό είναι πολύτιμοι οι θεσμοί Τα «Παράσιτα» (ξαφνικά) σαρώνουν στις ΗΠΑ: Μισό εκατ. εισπράξεις σε μία μέρα Κινηματογραφώντας τη χλιδή και τον πλούτο: Η Λόρεν Γκρίνφιλντ στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Keywords
Τυχαία Θέματα