Σάλος με τα σχόλια του συνιδρυτή του Rolling Stone για τους μαύρους και τις γυναίκες μουσικούς

Ο Jann Wenner, συνιδρυτής και εκδότης του περιοδικού Rolling Stone, μιλάει κατά τη διάρκεια της 29ης ετήσιας τελετής εισαγωγής στο Rock and Roll Hall of Fame στο Barclays Center στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης στις 10 Απριλίου 2014.

Ο Γιαν Γουίνερ, συνιδρυτής του περιοδικού Rolling Stone και συνιδρυτής του Rock & Roll Hall of Fame, απομακρύνθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του Hall, αφού έκανε απαξιωτικά σχόλια για τους μαύρους και τις γυναίκες μουσικούς. Ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη μετά από λίγες ώρες.

″Ο Γιαν Γουίνερ απομακρύνθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Rock & Roll Hall of Fame”, ανακοίνωσε το Σάββατο το Hall, μία ημέρα μετά τη δημοσίευση των σχολίων του Wenner σε συνέντευξή του στους New York Times.

Ο Γουίνερ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων κατά την προώθηση του νέου του βιβλίο “The Masters”, το οποίο περιλαμβάνει συνεντεύξεις με γνωστούς μουσικούς όπως ο Bob Dylan, ο Jerry Garcia, ο Mick Jagger, ο John Lennon, ο Bruce Springsteen, ο Pete Townshend και ο Bono των U2 - όλοι τους λευκοί και άνδρες.

Σε ερώτηση γιατί δεν πήρε συνεντεύξεις από γυναίκες ή μαύρους μουσικούς, ο Γουίνερ έδωσε την εξής απάντηση: «Δεν ισχύει ότι δεν έχουν ευφράδεια λόγου, αν και σας προκαλώ να κάνετε μια βαθιά συζήτηση με την Grace Slick ή την Janis Joplin. Ξέρετε, η Joni (Mitchell) δεν ήταν φιλόσοφος του rock ‘n’ roll. Δεν πληρούσε, κατά τη γνώμη μου, αυτό το κριτήριο», δήλωσε στους Times.

Συνέχισε, λέγοντας: «Από τους μαύρους καλλιτέχνες - ξέρετε, ο Stevie Wonder είναι ιδιοφυΐα, σωστά; Υποθέτω ότι όταν χρησιμοποιείς μια τόσο ευρεία λέξη όπως ”δάσκαλοι” (σ.σ masters στα αγγλικά), το λάθος είναι να χρησιμοποιείς αυτή τη λέξη. Ίσως ο Marvin Gaye ή ο Curtis Mayfield; Θέλω να πω, απλώς δεν εκφράζονταν στο ίδιο επίπεδο».

"Jann Wenner has been removed from the Board of Directors of the Rock & Roll Hall of Fame Foundation," the hall said Saturday, a day after Wenner's comments were published in a New York Times interview.https://t.co/8vxQmPcc3U

CBS News Miami (@CBSMiami) September 18, 2023

Λίγο αργότερα Γουίνερ ζήτησε συγγνώμη μέσω του εκδότη του, Little, Brown and Company, λέγοντας: «Στην συνέντευξή μου στους New York Times έκανα σχόλια που υποβάθμισαν τη συμβολή, την ιδιοφυΐα και τον αντίκτυπο των μαύρων και των γυναικών καλλιτεχνών και ζητώ ολόψυχα συγγνώμη για αυτά τα σχόλια».

Και πρόσθεσε: «Καταλαβαίνω απόλυτα τον εμπρηστικό χαρακτήρα και τις κακώς επιλεγμένες λέξεις μου, ζητώ ειλικρινά συγγνώμη και αποδέχομαι τις συνέπειες».

Ο Γιαν Γουίνερ ήταν συνιδρυτής του Rolling Stone το 1967 και διετέλεσε εκδότης ή διευθυντής σύνταξης μέχρι το 2019. Ήταν επίσης συνιδρυτής του Rock & Roll Hall of Fame, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1987.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Γουίνερ φάνηκε να αναγνωρίζει ότι θα αντιμετωπίσει αντιδράσεις. «Για λόγους δημοσίων σχέσεων, ίσως θα έπρεπε να πάω και να βρω έναν μαύρο και μια γυναίκα καλλιτέχνη που δεν έφταναν τα ίδια ιστορικά πρότυπα για να τους συμπεριλάβω στο βιβλίο μου, μόνο και μόνο για να αποτρέψω αυτού του είδους την κριτική».

Πηγή: Associated Press

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΡάσελ Μπραντ: Κατηγορείται από τέσσερις γυναίκες για σεξουαλικές επιθέσειςΚίνδυνος θρόμβων στις γυναίκες που παίρνουν παυσίπονα παράλληλα με αντισυλληπτικά χάπιαΜάρτιν Λούθερ Κινγκ: Έχω ένα όνειρο
Keywords
Τυχαία Θέματα