Ροντρίγκο Ντουτέρτε ή «Τιμωρός»: Ο σκληροπυρηνικός δήμαρχος που αναμένεται να γίνει ο νέος πρόεδρος στις Φιλιππίνες

Στις κάλπες οδηγούνται οι Φιλιππινέζοι, στα πλαίσια των γενικών εκλογών που λαμβάνουν χώρα σήμερα, Δευτέρα. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, νέος πρόεδρος της χώρας αναμένεται να εκλεχθεί ο αποκαλούμενος «Τιμωρός», ένας σκληροπυρηνικός δήμαρχος που αρκετοί συγκρίνουν με τον Αδόλφο Χίτλερ.

Ο 71χρονος Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ο οποίος έχει διατελέσει εισαγγελέας στο παρελθόν, κατηγορείται από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι μέσα σε δύο δεκαετίες επέτρεψε την θανάτωση 1.000 υπόπτων
που είχαν συλληφθεί για διάφορα εγκλήματα.

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, όμως στην καμπάνια του για την προεδρία δεν έχει διστάσει να εξαπολύσει απειλές, κάνοντας λόγω για θανατώσεις εγκληματιών.

«Ξεχάστε τους νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εάν καταφέρω να μπω στο Προεδρικό Μέγαρο, θα κάνω ό,τι έκανα ως δήμαρχος. Εσείς, διακινητές ναρκωτικών, κλέφτες και τεμπέληδες, καλύτερα να φύγετε. Γιατί ως δήμαρχος, θα σας σκότωνα», είχε πει σε μία από τις προεκλογικές ομιλίες του.

Εκτός από τις ανησυχίες για την τύχη των κρατουμένων, η αντιπολίτευση ανησυχεί για μια ακόμα πιθανή εξέλιξη εάν εκλεγεί ο Ντουτέρτε: την κατάργηση του Κογκρέσου και την δημιουργία μιας «επαναστατικής» κυβέρνησης. Υπενθυμίζουμε ότι οι Φιλιππινέζοι είναι υπερήφανοι για την εκδίωξη του δικτάτορα Φέρντιναντ Μάρκος το 1986 και την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα