Ρήγμα στο μέτωπο: Ουκρανικά τεθωρακισμένα πίσω από τις ρωσικές γραμμές άμυνας

Οι ουκρανικές δυνάμεις διέσπασαν την κύρια ρωσική γραμμή άμυνας στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας με τεθωρακισμένα,σε κάτι που εκλαμβάνεται ως σημαντική εξέλιξη- ορόσημο στην ουκρανική αντεπίθεση, που αποσκοπεί στο να κοπεί σε δύο κομμάτια ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, τα ουκρανικά στρατεύματα πέρασαν τα αντιαρματικά έργα, περιλαμβανομένων τάφρων και «δοντιών του δράκοντα» κοντά στο Βερμπόβε στη Ζαπορίζια, επιτρέποντας τη διέλευση τεθωρακισμένων

οχημάτων, όπως είπε Ουκρανός αξιωματικός. Αξιολογήσεις με βάση open source πηγές πληροφόρησης πάνω σε ρωσικά βίντεο που έδειχναν πλήγματα πυροβολικού φαίνονται να επιβεβαιώνουν το ρήγμα.

Προς το παρόν το ρήγμα φαίνεται να είναι μικρό και να αντιμετωπίζει μεγάλη αντίσταση, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν με πυροβολικό και αντεπιθέσεις, με τις ουκρανικές μονάδες να υφίστανται βαριές απώλειες. Ωστόσο αν μπορέσει να εδραιωθεί το ουκρανικό προγεφύρωμα, θα μπορούσαν να περάσουν περισσότερα τεθωρακισμένα και να χτυπηθούν λιγότερο οχυρωμένες περιοχές. «Περνάμε μέσα. Τους καταστρέφουμε. Μα το τίμημα...» είπε ο Ουκρανός αξιωματικός.

Η εξέλιξη αυτή φέρνει την ουκρανική αντεπίθεση σε κομβικό σημείο, καθώς η Ουκρανία θέλει να κινηθεί νότια, προς την Αζοφική Θάλασσα, για να κόψει τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού σε μια περιοχή που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία, την οποία η Μόσχα κατέλαβε και προσάρτησε το 2014. Σκοπός είναι να δυσκολέψουν οι προσπάθειες της Ρωσίας να κρατήσει το περίπου 20% της Ουκρανίας που συνεχίζει να κατέχει.

Ακόμα και αν οι ουκρανικές δυνάμεις δεν φτάσουν στις ακτές, περαιτέρω προώθηση θα τους επέτρεπε να στοχεύσουν τις γραμμές ανεφοδιασμού της Ρωσίας με ρουκέτες και πυροβολικό, δυσκολεύοντας την υποστήριξη της Μόσχας προς τις δυνάμεις κατοχής.

Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε πως χρειάζονται πιο πολλές παραδόσεις όπλων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για να επιταχύνουν την προέλασή τους και να αξιοποιήσουν την πρόοδό τους- μεταξύ των οποίων πυραύλους μακράς εμβέλειας για να στοχεύσουν την επιμελητεία των ρωσικών δυνάμεων και συστήματα αεράμυνας για την κάλυψη των ουκρανικών δυνάμεων που προωθούνται προς τα εμπρός.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...ΗΠΑ: Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, 325 εκατ. δολαρίωνΠοιος κερδίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία: Δύο ειδικοί εξηγούν την κατάστασηΜητσοτάκης στον ΟΗΕ: Καλώ για τη δημιουργία παγκόσμιας συμμαχίας απέναντι στην κλιματική κρίση
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρήγμα, Ουκρανικά,rigma, oukranika