Πυρά σε εκκλησία στο Τέξας. Δεκάδες νεκροί, ανάμεσα τους και ο δράστης

Ένοπλος με τυφέκιο εφόδου επιτέθηκε σε εκκλησία σε αγροτική περιοχή του Τέξας την Κυριακή, σκοτώνοντας τουλάχιστον 26 πιστούς και τραυματίζοντας άλλους 20, σε ένα περιστατικό που προστίθεται στη λίστα των μαζικών ενόπλων επιθέσεων οι οποίες έχουν σημειωθεί στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.

Ο ύποπτος, ντυμένος με μαύρα ρούχα και αλεξίσφαιρο γιλέκο, οδήγησε στην Πρώτη Εκκλησία των Βαπτιστών στο Σάδερλαντ Σπρινγκς κατά την πρωινή λειτουργία της Κυριακής, και άρχισε να πυροβολεί εντός της. Συνέχισε να πυροβολεί εισερχόμενος,
σκοτώνοντας θύματα ηλικιών από 5 ως 72 ετών, ανέφεραν αξιωματούχοι των αρχών σε συνέντευξη Τύπου.

Μεταξύ των νεκρών ήταν η 14χρονη κόρη του πάστορα Φρανκ Πόμεροϊ, ανέφερε η οικογένεια σε τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ο ένοπλος βρέθηκε αργότερα νεκρός, προφανώς από τραύμα πυροβόλου όπλου, αφού είχε τραπεί σε φυγή.

«Αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη μαζική ένοπλη επίθεση στην ιστορία της πολιτείας μας» είπε ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, στη συνέντευξη Τύπου. «Η τραγωδία φυσικά επιδεινώνεται από το γεγονός ότι έλαβε χώρα σε εκκλησία, έναν χώρο λατρείας όπου αθώοι έπεσαν νεκροί από πυρά».

Αφού έφυγε από την εκκλησία, ο ένοπλος δέχτηκε πυρά από κάτοικο της περιοχής που έφερε τυφέκιο. Ο ύποπτος πέταξε το όπλο του και έφυγε με το αυτοκίνητό του, είπε ο Φρίμαν Μάρτιν, τοπικός διευθυντής του υπουργείου Δημοσίας Ασφαλείας του Τέξας.

Λίγο μετά, ο ύποπτος τράκαρε με το αυτοκίνητο κοντά στα σύνορα με μια γειτονική κομητεία και βρέθηκε στο εσωτερικό του νεκρός, μαζί με όπλα. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο εάν αυτοκτόνησε ή εάν είχε χτυπηθεί όταν ο ντόπιος πυροβόλησε εναντίον του έξω από την εκκλησία, ανέφεραν οι αρχές.

Η ταυτότητά του δεν έχει δημοσιοποιηθεί από τις αρχές, αλλά αξιωματούχοι που ζήτησαν να μην κατονομαστούν είπαν ότι ήταν ο Ντέβιν Πάτρικ Κέλεϊ, ένας λευκός, 26χρονος άνδρας, ανέφεραν οι New York Times και άλλα ΜΜΕ. «Δεν πιστεύουμε πως είχε κάποια σύνδεση με αυτή την εκκλησία» είπε στο CNN ο σερίφης Τζο Τάκιτ. «Δεν έχουμε κίνητρο».

Devin Patrick Kelley isn't a Muslim. He's a Christian White male and no travel ban could have stopped this. An assault rifle ban could have pic.twitter.com/4Wy9VH8xba

— Brian Krassenstein (@krassenstein) November 6, 2017

Online αρχεία δείχνουν ότι ένας άνδρας ονόματι Ντέβον Πάτρικ Κέλεϊ ζούσε στο Νιου Μπράουνφελς του Τέξας, 56 χλμ από το Σάδερλαντ Σπρινγκς. Η αμερικανική πολεμική αεροπορία ανέφερε ότι ο Κέλεϊ είχε υπηρετήσει στη Μονάδα Επιμελητειακής Ετοιμότητας στην αεροπορική βάση Χόλομαν στο Νιου Μέξικο από το 2010 μέχρι την απόταξή του. Ο Κέλεϊ πέρασε στρατοδικείο το 2012 κατηγορούμενος για βία σε βάρος της γυναίκας και του παιδιού του και αποτάχθηκε λόγω κακής συμπεριφοράς, ενώ του επιβλήθηκε περιορισμός για 12 μήνες και υποβιβασμός, είπε η Αν Στέφανεκ, εκπρόσωπος της Αεροπορίας.

Ο λογαριασμός του στο Facebook έχει διαγραφεί, αλλά αποθηκευμένες φωτογραφίες δείχνουν μια εικόνα προφίλ όπου εμφανιζόταν με δύο μικρά παιδιά. Επίσης, ανέβασε μια φωτογραφία με ένα τυφέκιο εφόδου, γράφοντας σε ένα post ότι επρόκειτο για μια «κακιά σκύλα».

This is what we know about the Texas church shooting right now https://t.co/mRi2IBXB32

— Meg Wagner (@megwagner) November 5, 2017

Η πρώτη αντίδραση Τραμπ

«Ο Θεός ας είναι μαζί με τους ανθρώπους του Σάδερλαντ Σπρινγκς, Τέξας. Το FBI και η αστυνομία βρίσκονται επί τόπου. Επιβλέπω την κατάσταση από την Ιαπωνία», ήταν η πρώτη αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ στην επίθεση στο Τέξας μέσω του Twitter

This is what we know about the Texas church shooting right now https://t.co/mRi2IBXB32

— Meg Wagner (@megwagner) November 5, 2017

Ο Τραμπ χαρακτήρισε αργότερα «τρομακτικό» το μακελειό, τονίζοντας ότι «δεν μπορούν να εκφραστούν με λέξεις ο πόνος και η θλίψη που αισθανόμαστε» για τα θύματα.

Ο Τραμπ έκανε τη δήλωση αυτή στο Τόκιο, κατά τη δεύτερη ημέρα της περιοδείας δώδεκα ημερών που κάνει στην Ασία, στην οποία αναμενόταν να κυριαρχήσουν οι συνομιλίες για τη Βόρεια Κορέα και το εμπόριο.

«Έχουμε ραγισμένη καρδιά» αλλά «ενωνόμαστε, ενώνουμε τις δυνάμεις μας, αυτό κάνουμε καλύτερα», «στέκουμε δυνατοί», είπε ο Τραμπ κατά την έναρξη μιας συνάντησης με επιχειρηματίες. Ο Αμερικανός πρόεδρος συμπλήρωσε ότι οι ομοσπονδιακές αρχές θα βοηθήσουν στις έρευνες των αρχών του Τέξας και ότι όλη η Αμερική προσεύχεται στον Θεό.
Keywords
Τυχαία Θέματα