Πτώση ελληνικού F-16 σε άσκηση του ΝΑΤΟ στην Ισπανία

Ελληνικό μαχητικό F-16 κατέπεσε στο πλαίσιο ΝΑΤΟϊκής άσκησης στην Ισπανία. Όπως έγινε γνωστό, το μαχητικό ήταν διθέσιο και το συμβάν έλαβε χώρα κατά τη διαδικασία της απογείωσής του, καθώς ο κινητήρας δεν είχε την απαραίτητη ισχύ, με αποτέλεσμα να συντριβεί πάνω σε σταθμευμένα αεροσκάφη.

Un F-16 griego se estrella en la base aérea de Albacete http://t.co/qWVEDTRYkD Confirmados, de momento,cuatro heridos pic.twitter.com/oidhsU5CLo

EL PAIS (@el_pais) January 26, 2015

Εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 13 τραυματίστηκαν κατά το περιστατικό.

Νωρίτερα η ισπανική El Pais, έκανε λόγο για δύο νεκρούς και 10 τραυματίες, ανεβάζοντας μετά τον απολογισμό σε δέκα νεκρούς και πάνω από δέκα τραυματίες, έξι εκ των οποίων είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Ο αριθμός των νεκρών θεωρείται πιθανόν να είναι αυξημένος επειδή το αεροπλάνο συνετρίβη σε χώρο όπου βρίσκονταν άλλα αεροσκάφη τα οποία ετοιμάζονταν να συμμετέχουν στην άσκηση. Θεωρείται ότικατά πάσα πιθανότητα οι δύο Έλληνες χειριστές είναι νεκροί- ωστόσο, εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τη συγκεκριμένη πληροφορία, την οποία έχουν μεταδώσει ισπανικά ΜΜΕ.

Το περιστατικό σημειώθηκε στην αεροπορική βάση Los Llanos στο Albacete.

BREAKING: Greek F-16 crashes on take-off at Spanish air base #Albacete http://t.co/tl8g2qp5I0 pic.twitter.com/N9ZJ5GA4My

— RT (@RT_com) January 26, 2015

Greek F16 down during TLP in Albacete, Spain MT @controladores: Se estrella un F-16 griego http://t.co/gF1vHMAumy pic.twitter.com/5XC3uYHEkY

— Noticias-Aero (@NoticiasAero) January 26, 2015

Το F-16 της 341 Μοίρας της 111ης πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο είχε μετασταθμεύσει στην εν λόγω αεροπορική βάση συμμετέχοντας στην 1η εκπαιδευτική σειρά Αέρος για το 2015 του προγράμματος τακτικής ηγεσίας (Tactical Leadership Programme) που διεξάγεται στην ισπανική βάση από τις 19 Ιανουαρίου έως τις 13 Φεβρουαρίου.

Για το σκοπό αυτό μεταστάθμευσαν στην ισπανική βάση άλλα 3 αεροσκάφη F-16 Block 50 και κλιμάκιο 41 ατόμων.

Ο απερχόμενος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα για το συμβάν. Σε ετοιμότητα έχει τεθεί μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας προκειμένου να μεταβεί στον τόπο του συμβάντος.
Keywords
Τυχαία Θέματα