Προβλήματα και υλικές ζημιές από την κακοκαιρία στην Κρήτη

Έντονες βροχοπτώσεις επικρατούν από νωρίς το πρωί της Δευτέρας στο Ρέθυμνο, με τους ισχυρούς ανέμους να επιδεινώνουν την κατάσταση. Μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις στο επαρχιακό δίκτυο, μόνο ορισμένες πτώσεις δέντρων, για τις οποίες άμεσα επελήφθησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Στο λιμάνι της πόλης επικρατεί έντονος κυματισμός και λόγω των ανέμων παρασύρθηκαν ορισμένα κιγκλιδώματα, ενώ έπεσε ένα ιστιοφόρο.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει το ekriti.gr, στον κόμβο του ΜΑΙΧ στη Λεωφόρο Σούδας έσπασε πυροσβεστικός
κρουνός με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πίδακας νερού ενώ μεγάλη συγκέντρωση υδάτων λόγω της βροχής υπήρξε στον κόμβο Σούδας στο τμήμα Μουρνιές - Βαμβακόπουλο του οδικού δικτύου προς Κίσαμο και στη γέφυρα Βρυσσών.

Οι Αρχές εφιστούν την προσοχή στους οδηγούς να χρησιμοποιούν χαμηλές ταχύτητες, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες που εμπλέκονται με την πολιτική προστασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Λιμενικό Σώμα και τον δήμο, λόγω της απότομης αλλαγής του καιρού, η οποία ήταν αναμενόμενη, οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, τόσο στις μετακινήσεις τους, όσο και στις εργασίες γεωργών και κτηνοτρόφων στην ύπαιθρο.

Προβλήματα έχει προκαλέσει η συνεχής βροχόπτωση στα Χανιά, κυρίως στο οδικό δίκτυο όπου η κίνηση των οχημάτων γίνεται με δυσκολία. Συγκεκριμένα, έχει πλημμυρίσει το σημείο της εθνικής οδού στη γέφυρα του κόμβου του Βαμβακόπουλου όπου έχει λιμνάσει μεγάλος όγκος νερού, με αποτέλεσμα να "μείνει" στον δρόμο ένα αυτοκίνητο.

Καθυστερήσεις υπάρχουν και σε προγραμματισμένες πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης». Λόγω αδυναμίας προσέγγισης του αεροσκάφους δεν πραγματοποιήθηκαν οι πτήσεις της Aegean από Αθήνα για Χανιά, η πτήση από Χανιά για Αθήνα ενώ μία ακόμα πτήση εξωτερικού, αν και προσέγγισε το «Δασκαλογιάννης» κατευθύνθηκε στη Ρόδο.

Στην περιοχή του αεροδρομίου Χανίων εκτός από την έντονη βροχόπτωση και τη χαμηλή νέφωση παρατηρούνται ριπές ανέμων μέχρι και 45 κόμβους.

Επίσης μικροπροβλήματα δημιουργήθηκαν και στο ηλεκτρικό δίκτυο με διακοπές στην ηλεκτροδότηση ακόμη και στο κέντρο της πόλης των Χανίων, κυρίως λόγω πτώσεων ασφαλειών.

Πάντως μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης ο καιρός θα σημειώσει σταδιακή βελτίωση σε όλη τη χώρα χωρίς να παρατηρηθούν ακραία φαινόμενα.

Αυτό δηλώνει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθυντής του Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος, ο οποίος διευκρινίζει ότι για σήμερα Δευτέρα ότι στην Ελλάδα σημειώνεται ένα χαμηλό βαρομετρικό, το οποίο έχει τροφοδοτηθεί με υδρατμούς καθώς κινείται πάνω από τη θάλασσα και δημιουργεί προϋποθέσεις ισχυρών καταιγίδων και περιμετρικών ισχυρών ανέμων κυρίως πάνω από την Κρήτη.

«Να ξεκαθαρίσουμε όμως ότι όταν αναφερόμαστε σε κυκλώνες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, αυτοί είναι διαφορετικού τύπου, με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους κυκλώνες που παρατηρούνται στην Αμερική, στις Φιλιππίνες, στην Καραϊβική, στην Κούβα. Οι κυκλώνες της Μεσογείου είναι πιο ήπιοι, πιο ρηχοί» τονίζει ο κ. Λάλος.

Και ο ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος έκανε λόγο για «τροπικού τύπου κυκλώνα κι όχι τροπικό, ο οποίος έχει οριζόντια έκταση με διάμετρο όχι πάνω από 200 χιλιόμετρα. Δεν έχει καμία σχέση με κύκλωνες όπως της Αμερικής, Κούβας για παράδειγμα. Μια ή δυο φορές τον χρόνο μπορεί να παρατηρηθούν τέτοια φαινόμενα στην περιοχή της Μεσογείου, αυτός ο κυκλώνας κινείται πάνω από την θάλασσα και τροφοδοτείται από αυτήν και προκαλεί ισχυρούς ανέμους. Ο κυκλώνας κινείται ανατολικά της Κρήτης, την οποία και πλήττει σήμερα με έντονες βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους και από αύριο, Τρίτη τα φαινόμενα θα είναι ηπιότερα».

Ειδικότερα, ο καιρός για αύριο Τρίτη προβλέπεται στα ανατολικά και νότια ότι θα παρατηρηθούν νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές και μέχρι το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο νότιο Αιγαίο 7 και τοπικά 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση στα βόρεια.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα