Πρόταση εισαγγελέα να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ

Το δρόμο για το αρχείο, προτείνει ο εισαγγελέας εφετών Αντώνης Λιόγας, να πάρει η περιβόητη υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, που αφορά τις καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες το έλλειμμα του 2009 είχε τεχνηέντως διογκωθεί, προκειμένου να υπογράψει η χώρα μας το πρώτο Μνημόνιο.

Κατηγορούμενοι είναι τρία μέλη της Αρχής, για τους οποίους ο εισαγγελέας πρότεινε προς το συμβούλιο εφετών, να απαλλαγούν από όλες τις κατηγορίες, οι οποίες αφορούσαν
καταγγελίες του μέλους της ΕΛΣΤΑΤ και πανεπιστημιακού Ζωής Γεωργαντά, ότι: «το έλλειμμα του 2009 είχε τεχνηέντως διογκωθεί, για να φανεί ότι η χώρα μας είχε το μεγαλύτερο σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακόμα και από αυτό της Ιρλανδίας που ήταν 14%, με σκοπό να δικαιολογηθούν όλα αυτά τα βαριά μέτρα κατά της χώρας. Κι εμείς παρουσιάσαμε στη Eurostat 15,4%».

Κατηγορούμενοι είναι ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέας Γεωργίου, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών Κων. Μολφέτας και η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Στατιστικής Ερευνών Ευσταθία Ξενάκη, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για κακουργηματική ψευδή βεβαίωση εις βάρος του Δημοσίου (Νόμος περί καταχραστών 1608/50).

Να σημειωθεί ότι, ο κ. Γεωργίου διώκεται και για παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση (πλημμέλημα).

Είναι η δεύτερη φορά, που εισαγγελέας προτείνει την αρχειοθέτηση της υπόθεσης, όπως και το περασμένο καλοκαίρι, που υπήρξε αντίστοιχη πρόταση, ωστόσο τότε το δικαστικό συμβούλιο είχε διαφορετική άποψη.

Με απόφαση του συμβουλίου εφετών η δικογραφία είχε επιστρέψει στον ανακριτή, καθώς είχαν ζητηθεί περαιτέρω ενέργειες.

Είχαν προηγηθεί υπομνήματα από δυο πρώην μέλη της ΕΛΣΤΑΤ, της Ζωής Γεωργαντά και του Νικόλαου Λογοθέτη, οι οποίοι επέμειναν στις καταγγελίες τους, κάνοντας λόγο για «μεθοδεύσεις των δικαστικών αρχών για να απαλλαγούν των ευθυνών τους, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρώην υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου».

Στην καταγγελία τους τα πρώην μέλη της ΕΛΣΤΑΤ ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι: Μελετώντας την ως άνω δικογραφία διαπιστώθηκε ότι έχει αφαιρεθεί ουσιώδες μαρτυρικό υλικό. Παράλληλα έχουν αφαιρεθεί οι ένορκες καταθέσεις του βασικού μάρτυρα κατηγορίας, δρα Νικολάου Στρόμπλου, διευθυντή Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ και μόνου καθ' ύλην υπεύθυνου για τον υπολογισμό του δημόσιου χρέους και ελλείμματος, καθώς και η ένορκη κατάθεση του ιδίου ενώπιον της ανακρίτριας κ. Πεδιαδίτη.

Επίσης λείπουν «οι ένορκες καταθέσεις πραγματογνωμοσύνης των βασικών μαρτύρων κατηγορίας κκ Λογοθέτη, Γεωργαντά και Στρόμπλου που κατατέθηκαν στους οικονομικούς εισαγγελείς Πεπόνη και Μουζακίτη και αφορούσαν στο περιεχόμενο των φακέλων που είχε υποβάλει στη Βουλή ο κ. Γεωργίου και οι οποίοι είχαν διαβιβαστεί στο ΣΔΟΕ, διότι ο κ. Γεωργίου ισχυριζόταν ότι περιελάμβαναν όλες τις απαιτούμενες μελέτες που όφειλε κατ' εντολή του να έχει εκπονήσει η ΕΛΣΤΑΤ πριν προβεί σε οιαδήποτε βεβαίωση του ύψους του δημοσίου χρέους και ελλείμματος της χώρας το 2009».

Επιπλέον, σε βάρος της ανακρίτριας, η οποία είχε χειριστεί αρχικά την υπόθεση, είχε ασκηθεί πειθαρχική δίωξη.

Τον τελευταίο λόγο πάντως τον έχει και πάλι το συμβούλιο εφετών, που θα αποφασίσει εάν θα υιοθετήσει ή όχι την εισαγγελική πρόταση περί αρχειοθέτησης της υπόθεσης.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα