Πούτιν: Δεν έχουμε πρόβλημα με την ΕΕ, ούτε θέλουμε νέο Ψυχρό Πόλεμο

Η Ρωσία δεν έχει κάποιο πρόβλημα με την Ε.Ε. και είναι έτοιμη να δουλέψει πάνω στη βελτίωση των σχέσεων με την Ένωση, η οποία εξακολουθεί να είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν.
Μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ο Πούτιν παρουσίασε μια θετική εικόνα της ρωσικής οικονομίας, που είναι σε φάση ανάκαμψης και ανοίγματος για συνεργασίες με ξένους εταίρους, παρά τις οικονομικές κυρώσεις από τη Δύση για την κρίση στην Ουκρανία και
τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου.

«Δεν κρατούμε κακία και είμαστε έτοιμοι να συναντήσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας στα μισά του δρόμου» είπε ο Πούτιν. «Αλλά σίγουρα δεν είναι “παιχνίδι” για έναν» τόνισε.

Παράλληλα, επεσήμανε πως η Ρωσία δεν επιθυμεί έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο με τη Δύση και δεν θέλει να πιστεύει ότι εισέρχεται σε έναν. «Είμαι σίγουρος πως κανείς δεν το θέλει αυτό. Εμείς σίγουρα δεν θέλουμε κάτι τέτοιο», τόνισε, επικρίνοντας ωστόσο την επέκταση του ΝΑΤΟ και προειδοποιώντας πως θα υπάρξουν συνέπειες εάν η συμμαχία συνεχίσει αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε «μονομερή» πολιτική εναντίον της Ρωσίας. Εάν και οι δύο πλευρές συντονιστούν στην άμυνα, είπε, δεν θα υπάρξει νέος Ψυχρός Πόλεμος.

Ο Πούτιν προέβη σε αυτές τις δηλώσεις την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκε η παράταση των κυρώσεων της Ε.Ε. σε βάρος της Ρωσίας, σε αντίποινα για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Η Ρωσία έχει αντέξει τις πρόσφατες οικονομικές δυσκολίες, υποστήριξε ο Πούτιν, επικαλούμενος την πτώση του πληθωρισμού και της φυγής κεφαλαίων και τη διατήρηση των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος. «Η Ρωσία ήταν σε θέση να λύσει τα πιο έντονα προβλήματα και ήδη στο κοντινό μέλλον υπολογίζουμε στην ανανέωση της οικονομικής ανάπτυξης» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο θέμα της Συρίας, είπε ότι συμφωνεί με τις προτάσεις των ΗΠΑ ένα μέρος της αντιπολίτευσης να ενσωματωθεί στην παρούσα συριακή κυβέρνηση, λέγοντας πως ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ συμφώνησε πως υπάρχει ανάγκη για μια πολιτική διαδικασία.

(με πληροφορίες από Reuters)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα