Πώς να ανοίξουμε ένα μπουκάλι σαμπάνιας με τον σωστό τρόπο

Στον κινηματογράφο και την τηλεόραση τα μπουκάλια σαμπάνιας ανοίγουν με ένα δυνατό θόρυβο, με τον αφρό να ξεχειλίζει. Αν και μπορεί η όλη διαδικασία να φαίνεται εντυπωσιακή, στην πραγματικότητα αυτός δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανοίξουμε μια σαμπάνια.

«Σε αντίθεση με ότι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος», λέει ο υπεύθυνος ποτών στο εστιατόριο Stone’s Throw Pizza στο Ρίτσμοντ του Βερμόντ, Άνταμ Γκοντού, «η όλη διαδικασία θα πρέπει να είναι αθόρυβη. Κανείς δεν πρέπει να ξέρει καν ότι την ανοίγουμε. Δεν θέλω καμία από τις σαμπάνιες

μου να χύνονται στο πάτωμα».

Η σωστή διαδικασία έχει ως εξής:

Παγώνουμε την σαμπάνια

Σύμφωνα με τον Άνταμ Γκοντού η σαμπάνια δεν χρειάζεται να πίνεται τόσο κρύα όσο την πίνουμε οι περισσότεροι από εμάς.«Τείνω να απολαμβάνω τη σαμπάνια μου σε θερμοκρασία κελαριού, η οποία είναι μεταξύ 10 και 13 βαθμών Κελσίου».Όταν το κρασί, συμπεριλαμβανομένης της σαμπάνιας, είναι πολύ πιο κρύο από αυτό, η γεύση και η πολυπλοκότητα τους «ξεθωριάζουν».

Το πάγωμα του μπουκαλιού βοηθά επίσης στη διαδικασία ανοίγματος.

«Ένα μπουκάλι που δεν είναι είναι παγωμένο είναι πολύ πιθανό κατά το άνοιγμα του να χυθεί πάνω μας».

Εάν το μπουκάλι δεν είναι ήδη κρύο, μπορούμε να το παγώσουμε γρήγορα γεμίζοντας μια σαμπανιέρα ή τον νεροχύτη της κουζίνας με πάγο και νερό. Βάζουμε το μπουκάλι μέσα και σε 10 λεπτά έχει κρυώσει. Μπορούμε επίσης να το βάλουμε στο ψυγείο λίγες ώρες πριν την σερβίρουμε.

Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το σύρμα ασφαλείας

Αφαιρούμε πρώτα το αλουμινόχαρτο και στην συνέχεια το σύρμα ασφαλείας ασκώντας πίεση με τον αντίχειρα μας στο πάνω μέρος του φελλού. Μόλις ολοκληρώσουμε την διαδικασία ασκούμε εκ νέου πίεση στον φελλό προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι εφάπτεται σωστά στο στόμιο του μπουκαλιού.

Αφαιρούμε τον φελλό

Κρατάμε τον φελλό με το ένα χέρι και το μπουκάλι με το άλλο το οποίο φέρνουμε σε μια κλίση 45 μοιρών. Γυρνάμε το μπουκάλι και ποτέ τον φελλό για να έχουμε τον πλήρη έλεγχο. Φροντίζουμε κατά το άνοιγμα να ασκούμε πίεση στο φελλό την ώρα που ανεβαίνει. «Αυτό που θέλουμε είναι απλά ο ήχος από το ανθρακικό να χάνεται σιγά σιγά. Δεν θέλουμε απότομο άνοιγμα και συνεπώς θόρυβο με το κλασσικό ”ποπ”», εξηγεί ο Άνταμ Γκοντού. 

Σερβίρουμε

Δεν χρειάζεται να ξεχειλίσουμε τα ποτήρια ή να τα γεμίσουμε μόνο με αφρό.

«Κρατάμε το ποτήρι σε κλίση, αδειάζοντας τη σαμπάνια αργά στο πλάι του», λέει ο Άνταμ Γκοντού. Θέλουμε να φέρουμε το στόμιο του μπουκαλιού όσο το δυνατόν πιο κοντά στο ποτήρι χωρίς όμως να αγγίξουμε το χείλος. Όσο μεγαλύτερη η απόσταση τόσο περισσότερο αφρό θα έχουμε». 

Tip

Αν θέλουμε να κάνουμε εντυπωσιακό το άνοιγμα της σαμπάνιας μπορούμε να αφαιρέσουμε τον φελλό χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι ή σε πολύ ακραίες περιπτώσεις ένα σπαθί. Μπορεί να τρομάζει ή όλη διαδικασία αλλά δεν είναι δύσκολη. 

«Εντοπίζουμε την ραφή στο μπουκάλι και με μια κίνηση σέρνουμε την λάμα κατά μήκος της. Θα βρει αντίσταση στο δαχτυλίδι που κάνει το στόμιο και ο φελλός θα βγει. Η σαμπάνια θα αρχίσει να αναβλύζει, οπότε καλό είναι να το δοκιμάσουμε σε εξωτερικό χώρο», λέει ο Άνταμ Γκοντού.

Πηγή: Insider.com

Related...Τα πιο Χριστουγεννιάτικα κοκτέιλ για να ξεχάσουμε την πανδημίαΑφρός και ΝέκταρΤα πιο αλκοολικά ζώα του πλανήτη είναι τα χάμστερ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς,pos