Πώς ένα σχόλιο του Τραμπ ίσως προκαλέσει την εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν

Η Κίνα θα πρέπει να ανακαταλάβει την Ταϊβάν δια της βίας γράφει ο κινεζικός, φιλοκυβερνητικό Τύπος, λίγες ημέρες αφότου ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, κατάφερε να «σπάσει» το πρωτόκολλο σχετικά με την αναγνώριση μιας ενωμένης Κίνας.

Υπενθυμίζουμε ότι ο μεγιστάνας είχε τηλεφωνική συνομιλία με την πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο την εξουσία της και άρα την αυτοκυριαρχία της περιοχής. Λίγες ημέρες αργότερα, ο ίδιος εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο οι
Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ακολουθήσουν την πολιτική της «ενωμένης Κίνας», προκαλώντας την οργή της κινεζικής κομμουνιστικής κυβέρνησης. Οι σχέσεις Κίνας-Τραμπ ήταν ήδη τεταμένες, με τον τελευταίο να ασκεί κριτική στην οικονομική πολιτική της υπερδύναμης της Ασίας.

Όπως φαίνεται όμως, η αμφισβήτηση της ενωμένης Κίνας, εκτός από τριγμούς στις σχέσεις της χώρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θέτει σε κίνδυνο και την ίδια την Ταϊβάν. Η Κίνα προσπαθεί εδώ και χρόνια να εμβαθύνει τις εμπορικές σχέσεις με την νησιωτική χώρα, όμως η κυβέρνηση της Ινγκ-γουέν θέτει εμπόδια σε αυτά τα σχέδια. Ανησυχία τώρα προκαλεί το γεγονός ότι η ασιατική υπερδύναμη ίσως εκμεταλλευτεί τις θέσεις των ΗΠΑ για να εισβάλει στην Ταϊβάν.

«Εάν η Κίνα δεν πιέσει περισσότερο για μια επανένωση δια της βίας, οι πιθανότητες για μια ειρηνική επανένωση απλώς θα χαθούν. Η ειρήνη δεν αξίζει στους λιπόψυχους», γράφει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα, The Global Times.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα