Πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση σε ξενοδοχείο στη Μπουρκίνα Φάσο

Στους 126 ανέρχονται οι όμηροι απελευθερώθηκαν μετά από επίθεση εξτρεμιστών σε ξενοδοχείο στην Ουαγκαντούγκου της Μπουρκίνα Φάσο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 20 νεκρούς.

Μασκοφόροι άνδρες επιτέθηκαν στο Splendid Hotel, παίρνοντας ομήρους, μετά από την πυροδότηση βομβών σε αυτοκίνητα έξω από το ξενοδοχείο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Ο υπουργός Επικοινωνιών, Ρεμί Νταντζινού, έγραψε στο Twitter ότι περίπου 30 όμηροι απελευθερώθηκαν
και ότι στρατιωτική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε για να ανακτηθεί ο έλεγχος της περιοχής. Μεταξύ αυτών που απελευθερώθηκαν, πρόσθεσε, ήταν ο υπουργός Δημοσίων Έργων, Κλεμέν Σαουαντόγκο. Ο διευθυντής του μεγαλύτερου νοσοκομείου του Ουαγκαντούγκου ανέφερε έναν πρώτο συνολικό απολογισμό τουλάχιστον «20 νεκρών». Επικαλέστηκε τη μαρτυρία γυναίκας που μεταφέρθηκε τραυματισμένη εκεί και είπε ότι ανάμεσα στους νεκρούς «περισσότεροι είναι οι λευκοί από τους μαύρους».

33 άνθρωποι κατέληξαν στο νοσοκομείο, σημείωσε, ενώ δεν είναι γνωστό, ενώ μάρτυρες έκαναν λόγο για πυκνά πυρά στους τελευταίους ορόφους κατά τις 7 ώρα Ελλάδος. Ακόμη, σημειώθηκαν ανταλλαγές πυρών μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και τζιχαντιστών στην καφετέρια-εστιατόριο Cappuccino, απέναντι από το ξενοδοχείο, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι ανταλλαγές πυρών που συνοδεύονται από μικρές εκρήξεις δίνουν την εντύπωση ότι οι δράστες της επίθεσης κάποια στιγμή χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, μια που κατέλαβε το ξενοδοχείο Splendid και η άλλη που επιτέθηκε στο Cappuccino.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σιμόν Κομπαορέ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι μέλη της πυροσβεστικής υπηρεσίας βρήκαν περίπου 10 πτώματα στην ταράτσα του εστιατορίου-καφετέριας. Σχεδόν ταυτόχρονα με αυτές τις ανταλλαγές πυρών, αρκετοί πολίτες μπόρεσαν να φύγουν από το Splendid από τις πλαϊνές πόρτες. Σύμφωνα με τον Κομπαορέ, τρεις τζιχαντιστές (ένας Άραβας και δύο Αφρικανοί) σκοτώθηκαν κατά την επέμβαση, ενώ μια ακόμη επιχείρηση είναι σε εξέλιξη σε παρακείμενο ξενοδοχείο (Ybi).

Στην επιχείρηση διάσωσης ομήρων ενεπλάκησαν γαλλικές ειδικές δυνάμεις και στρατεύματα της χώρας. Η Ουάσινγκτον διαθέτει επίσης 75 στρατιώτες στη χώρα και ανακοίνωσε ότι προσφέρει υποστήριξη στις γαλλικές δυνάμεις στην επιχείρηση αυτή. Σημειώνεται πως στο ξενοδοχείο διέμεναν Δυτικοί και προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών είναι άγνωστος. Σύμφωνα με αναφορές, τουλάχιστον 20 ήταν οι νεκροί κατά την αρχική επίθεση, πριν αρχίσει η επιχείρηση των Ειδικών Δυνάμεων στο ξενοδοχείο.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, υπάρχουν αναφορές ότι την ευθύνη ανέλαβε η Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQMI), καθώς και μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης αλ Μουραμπιτούν.

Δημοσιογράφος του AFP μπόρεσε να διακρίνει στην αρχή της επίθεσης τρεις ένοπλους άνδρες που φορούσαν τουρμπάνια. Αυτόπτης μάρτυρας έκανε λόγο για τέσσερις δράστες «με τουρμπάνια οι οποίοι έμοιαζαν να είναι Άραβες και λευκοί».

Ολάντ: Άνανδρη επίθεση

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε «την απεχθή και άνανδρη επίθεση που πλήττει το Ουαγκαντούγκου», ανακοίνωσε σήμερα το Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Οι γαλλικές δυνάμεις παρέχουν την υποστήριξή τους στις δυνάμεις της χώρας», προσθέτει το Μέγαρο των Ηλυσίων τονίζοντας ότι «ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στον πρόεδρο (Ρος Μαρκ Κριστιάν) Καμπορέ».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα