Πόλεμος και «Πόλεμος»

Υπάρχουν πάντα ντοκουμέντα που σου επιτρέπουν να σημειώσεις μερικές «τρύπες» της Ιστορίας σαν αυτές που ευθύνονται για τραγωδίες όπως αυτές που βλέπουμε σήμερα στην Παλαιστίνη που έχει γίνει χίλια κομμάτια.

Το ένα που λέγεται Ισραήλ αγνοεί και την λέξη Παλαιστίνη. Θεωρεί ότι η μόνη λέξη στην περιοχή είναι το Κράτος του Ισραήλ στο οποίο επιτρέπεται να κατοικεί η αραβική μειονότητα.

Το άλλο που λέγεται Γάζα είναι μια πρώην Αιγυπτιακή κοινότητα εγκαταλειμμένη από την Αίγυπτο αλλά και από το τρίτο κομμάτι,

τους βέρους Παλαιστίνιους, που έχουν δημοκρατικότερη και «πολιτικότερη» συμπεριφορά.

Ο Νάσερ, Πρόεδρος της Αιγύπτου, είχε ζητήσει από τις ΗΠΑ να χρηματοδοτήσουν ένα μεγάλο υδροηλεκτρικό Φράγμα που έπρεπε να κατασκευαστεί νοτιότερα στον Νείλο.

Η Αμερική αρνήθηκε. Ο Νάσερ προσέγγισε την Σοβιετική Ένωση που δέχτηκε – για πολιτικούς λόγους φυσικά - και το 1960 άρχισε η κατασκευή του φράγματος Ασουάν. .

Ο Νάσερ, υπολογίζοντας στο Σοβιετική ενδιαφέρον, ήδη το 1956 εθνικοποιεί το Κανάλι του Σουέζ. Το οποίο ανήκε, σε μια Αγγλο-Γαλλική εταιρία.

Έπεσε ως βόμβα στην διεθνή κοινότητα και φυσικά στην Γαλλική και στην Αγγλική.

Οι δύο χώρες συμμαχούν με το Ισραήλ και αποφασίζουν να επέμβουν στο Σουέζ.

Θα το επιχειρήσουν στις 5 Νοεμβρίου με πλοία που θα ξεκινήσουν από την Κύπρο.

Οι Ισραηλινοί καταλαμβάνουν την Χερσόνησο του Σινά. Οι Αμερικανοί, που δεν είχαν ειδοποιηθεί, είναι έξαλλοι γιατί εκείνες τις μέρες κρίνεται η τύχη της αντι σοβιετικής εξέγερσης στην Βουδαπέστη.

Αλλά το παγκόσμιο ενδιαφέρον προηγείται. Στην επέμβαση στο Σουέζ.

Μια μέρα νωρίτερα, στις 4 Νοεμβρίου, τα Ρωσικά τανκς έχουν εισβάλει στην Βουδαπέστη.

Η αντισοβιετική εξέγερση προετοιμάστηκε από την CIA. Είχε μελετηθεί από μια ομάδα ειδικών απομονωμένη σε ένα υπόγειο του Πανεπιστημίου MIΤ στη Βοστώνη.

Είναι γνωστό γιατί αναφέρθηκε σε μια συνέντευξη μέλους της ομάδας που διάβασα στους Sunday Times του Λονδίνου πολύ αργότερα.

Ο Χρουστσόφ.θα κάνει την γνωστή δήλωση στην οποία απειλεί τις τρεις χώρες της επιχείρησης «Σουέζ» να αποχωρήσουν απειλώντας τες με χρήση ατομικής βόμβας! Ύστερα από τρεις μέρες οι Αγγλο-γάλλοι επέστρεψαν στην Κύπρο και οι Ισραηλίτες εγκατέλειψαν το Σινά.

5-10 Ιουνίου 1967

Από τις αρχές του 1967 ο Νάσερ απειλεί το Ισραήλ ότι θα το ρίξει στη θάλασσα. Και στέλνει συνέχεια στρατεύματα στο Σινά.

Στις 5 Ιουνίου η ισραηλινή αεροπορία, πετώντας σε χαμηλό ύψος, καταστρέφει όλη την αιγυπτιακή αεροπορία. Στο έδαφος. (Βρήκα την κινηματογράφηση αυτής της επίθεσης και είναι στην ταινία μου για το Ισραήλ).

Οι εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι που είχαν σταλεί στο Σινά είναι πλέον ανίκανοι να προστατευθούν από τους βομβαρδισμούς της ισραηλινής αεροπορίας και παραδίδονται.

Το μόνο που μπορεί να κάνει ο Νάσερ είναι να βυθίσει πλοία στην είσοδο του Σουέζ ώστε να αναγκάσει τον αμερικανικό στόλο και τα πλοία που μεταφέρουν πετρέλαια από τις αραβικές χώρες να κάνουν τον γύρο της Αφρικής για να περάσουν στη Μεσόγειο.

1973 – “Πόλεμος” Γιομ Κιπούρ

Ο Πρόεδρος Νίξον των ΗΠΑ, απασχολημένος με τις κατηγορίες για το Γουότεργκεϊτ, έχει αφήσει την διοίκηση του κράτους στον Εβραϊκής καταγωγής παντοδύναμο Υπουργό Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ. Ο οποιος σοφίζεται ένα σχέδιο που, μέσα σε δύο χρόνια, θα αλλάξει όλη την εικόνα της Ανατολικής Μεσογείου.

Το πρώτο που θα κάνει είναι να φέρει στα νερά του –και στα ισραηλινά νερά τον Σαντάτ που έγινε Πρόεδρος της Αιγύπτου μετά τον θάνατο του Νάσερ.

Ο οποίος θα βγάλει τα βυθισμένα πλοία από την είσοδο του Σουέζ και θα ξεφορτωθεί τους 3.000 Ρώσους εκπαιδευτές του στρατού του.

Αυτό που ακολουθεί αποτελεί μια υπόθεση (ευφάνταστων) δημοσιογράφων που κυκλοφορεί, αλλά δεν δημοσιεύεται. Θεωρώ πως δεν είναι απίθανο, γνωρίζοντας κατ’αρχάς την ποιότητα του Σαντάτ.

Πρώην πράκτορα της Χιτλερικής Γερμανίας ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση και ελευθερώθηκε από τον Νάσερ όταν οι Άγγλοι αποχώρησαν από την Αίγυπτο.

Η Γκόλντα Μέιρ σχεδόν το παραδέχτηκε σε μια συνέντευξη στην Βελγική Τηλεόραση.

Στο Μαρόκο λέγεται ότι συναντήθηκαν μυστικά η Μέιρ τού Ισραήλ και ο Σαντάτ. Που θα αποδεχτούν το σχέδιο του Κίσινγκερ να προβούν οι δύο χώρες σε έναν πολύ σύντομο «πόλεμο».

Θα επέμβει η Αμερική να τον σταματήσει.

Η Αίγυπτος θα ξανακερδίσει το Σινά (που θα θεωρηθεί νίκη του Σαντάτ).

Το Ισραήλ θα βρει την ησυχία του από την Αίγυπτο γιατί στην τριμελή Συμφωνία Ειρήνης που θα γίνει οι ΗΠΑ θα έχουν το δικαίωμα να επεμβαίνουν στην περιοχή.

Ο πόλεμος άρχισε στις 25 Οκτωβρίου του 1973 και κράτησε δύο εβδομάδες. (Πήραν μέρος και μερικές αραβικές χώρες συμβολικά ή βοηθητικά).

Για την συνάντηση στο Μαρόκο υπάρχει μια πληροφορία στην εφημερίδα LE MONDE.

Με την συνεργασία του, ο Βασιλιάς του Μαρόκου πέτυχε να έχει την υποστήριξη της Αμερικής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όταν τέθηκε θέμα για την παράνομη προσάρτηση της Δυτικής Σαχάρας στο Μαρόκο.

Τυγχάνει να γνωρίζω το θέμα γιατί γύρισα μια ταινία για τον λαό της Δυτικής Σαχάρας που κατέφυγε στην Αλγερινή Σαχάρα.

Η υποψία ότι ο Σαντάτ είχε συνεργαστεί με τους Ισραηλινούς επιβεβαιώθηκε όταν έκανε μια επίσημη επίσκεψη στη Κνεσέτ, την Ισραηλινή Βουλή στις 19 Νοεμβρίου του 1977.

Στις 6 Οκτωβρίου του 1981 δολοφονείται εν μέσω εορτασμού της «νίκης» του στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ. Μπροστα μάτια όλου του κόσμου που κοίταζει εκείνη την στιγμή την τελετή στην Αίγυπτο.

Όπως κι εγώ!

Κατά την παρέλαση, ένας αξιωματικός σταματάει μπροστά στον Σαντάτ και τον πυροβολεί. Ανάμεσα στα άλλα ο Σαντάτ είχε μισηθεί γιατί όλον αυτόν καιρό δεν είχε πει λέξη για τους εκδιωχθέντες από την Παλαιστίνη Παλαιστίνιους.

Για το τραγικό αυτό παιχνίδι του Γιομ Κιπούρ έχω ένα σοβαρό ντοκουμέντο στην ταινία μου για το Ισραήλ.

Οι νεότεροι Ισραηλινοί κάνουν κάθε χρόνο ένα μήνα στρατιωτική υπηρεσία. Μερικοί ήταν αποσπασμένοι μπροστά στο Σουέζ. Είναι βράδυ και ο συνομιλητής μου που είναι υπεύθυνος για τον ασύρματο ακούει ξαφνικά θόρυβο και βλέπει να περνούν τανκς αιγυπτιακά! Πώς βρέθηκαν εκεί και τέχουν προς την έρημο του Σινά;

Ζητάει από τον ασύρματο να χτυπηθούν τα τανκς από το πυροβολικό. Αλλά ακούει ότι το πυροβολικό έχει πάει για επισκευή. Είναι βλέπετε η εορτή του Γιομ Κιπούρ. Η πιο μεγάλη γιορτή των Ιουδαίων. 500 πλοία και μια τεχνητή γέφυρα έφερναν ώρες πολλές πάνω από 300.000 Αιγύπτιους και πάνω από 150 τανκς στο Σινά.

Καμιά ισραηλινή υπηρεσία δεν τους είδε. Προφανώς μόνο με την ανοχή του Ισραήλ θα μπορούσε να επιστρέψει το Σινά στην Αίγυπτο. Φυσικά κάποτε ξύπνησαν οι Ισραηλινοί. Πέρασαν στην αντεπίθεση και έγινε η Ανακωχή.

Ύστερα από έναν χρόνο, το 1974, ο Κίσινγκερ θα «τακτοποιήσει» και την υπόλοιπη Ανατολική Μεσόγειο. Θα θελήσει να λύσει τρία προβλήματα. Την εξαφάνιση του Μακάριου (του «Κάστρου τής Μεσογείου» για τους Αμερικάνους), την επέμβαση στην Κύπρο της «φίλης Τουρκίας (που εκείνη την εποχή έχει μια μυστική συμμαχία με το Ισραήλ)» και την διάλυση της ελληνικής Χούντας που προκαλούσε πολλά προβλήματα στο ΝΑΤΟ.

Θα επιτύχει μόνο δύο. Και Θα συνεχίσει να είναι επίσημα ή ανεπίσημα «Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ»

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΠοιός νίκησε στον πόλεμο της Γάζας τελικάΚωνσταντίνος Κουκίδης, ο ήρωας της Ακρόπολης: Μύθος ή πραγματικότητα
Keywords
Αναζητήσεις
τι θα γινει με τους ισραηλίτες και πολεμο στη γαζα
Τυχαία Θέματα