Πόλεμος για το εμβόλιο της AstraZeneca

Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους υποστηρικτές και τους πολέμιους του εμβολίου της Οξφόρδης, AstraZeneca, μετά τις υποθέσεις που θέλουν το εν λόγω εμβόλιο να συνδέεται με κάποια περιστατικά θρομβώσεων στο αίμα, που εμφανίστηκαν μετά την χρήση του σε ασθενείς στην Ευρώπη. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης προκαλεί θρομβώσεις στο αίμα, δήλωσε ο ρυθμιστής

φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά την κίνηση ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να αναστείλουν προσωρινά την χρήση του.

Ο κατασκευαστής του εμβολίου Covid δηλώνει επίσης ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, λέγοντας ότι μια ανασκόπηση των διαθέσιμων δεδομένων σε περισσότερα από 17 εκατομμύρια άτομα που έχουν εμβολιαστεί σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ δεν έχει δείξει στοιχεία που να δικαιολογούν ανησυχία.

Οι πολέμιοι

Αφού η Ιρλανδία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι αναστέλλει τη χρήση των εμβολίων ως «προληπτικό βήμα», ο ρυθμιστής φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι τα διαθέσιμα στοιχεία «δεν υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο είναι η αιτία» των θρομβώσεων.

Την Δευτέρα το απόγευμα, η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τη χρήση του εμβολίου.

Το γερμανικό υπουργείο Υγείας είπε ότι των νέων κατευθυντήριων γραμμών προηγήθηκε σύσταση του Ινστιτούτου «Πάουλ Έρλιχ», το οποίο είναι η αρμόδια για τα εμβόλια αρχή στη Γερμανία.

Η Γαλλία αποφάσισε να «αναστείλει για προληπτικούς λόγους» τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, εν αναμονή της γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), ανακοίνωσε την Δευτέρα ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν.

Σειρά είχε ο ιταλικός οργανισμός φαρμάκων Αifa που αποφάσισε ότι, για προληπτικούς λόγους, επίσης, σταματά η χορήγηση του εμβολίου Αstrazeneca σε όλην τη χώρα. Η απόφαση ελήφθη εν αναμονή της σχετικής οριστικής απόφασης της αρμόδιας ευρωπαϊκής αρχής, ΕΜΑ.

Στην συνέχεια, η Ισπανία αποφάσισε και αυτή να αναστείλει για προληπτικούς λόγους την χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19, ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Καρολίνα Νταρίας.

Ο Ιρλανδός υπουργός Υγείας, Στίβεν Ντόνελι, δήλωσε ότι η χρήση των εμβολίων της Οξφόρδης / AstraZeneca είχε ανασταλεί προσωρινά «βάσει νέων πληροφοριών από τη Νορβηγία». Η απόφαση πάρθηκε μετά από αναφορές σοβαρής θρόμβωσης στο αίμα σε ενήλικες στη Νορβηγία που οδήγησαν τέσσερα άτομα στο νοσοκομείο.

Οι Κάτω Χώρες δήλωσαν επίσης την Κυριακή ότι αναστέλλουν τη χρήση των εμβολιασμών προληπτικά για δύο εβδομάδες.

Οι υποστηρικτές

Ωστόσο, ο Δρ Φιλ Μπράιαν, επικεφαλής ασφάλειας εμβολίων στη Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, λέει ότι οι άνθρωποι «θα πρέπει να κάνουν ή να προμηθευτούν το εμβόλιο Covid-19 όταν τους ζητηθεί».

Ο καθηγητής Άντριου Πολάρντ, διευθυντής της ομάδας εμβολίων της Οξφόρδης, η οποία ανέπτυξε το εμβόλιο AstraZeneca, λέει ότι «η ασφάλεια είναι σαφώς υψίστης σημασίας», αλλά δεν έχει εντοπιστεί καμία σύνδεση μεταξύ του εμβολίου και των θρομβώσεων.

Η Φινλανδία έχει επίσης κάνει μια «πολύ προσεκτική μελέτη» και δεν έχει εντοπίσει αυξημένο κίνδυνο, πρόσθεσε.

Σε μια ακόμα δήλωση προς υπεράσπιση του εμβολίου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δήλωσε ότι τα οφέλη του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων που συνδέονται με αυτό και ότι η χρήση τους μπορεί να συνεχιστεί, ενώ διενεργείται έρευνα πάνω στα περιστατικά θρόμβωσης αίματος - σημειωτέον ότι την περασμένη εβδομάδα υπήρχαν μόνο 30 τέτοιες περιπτώσεις από τους σχεδόν πέντε εκατομμύρια ανθρώπους που εμβολιάστηκαν στην Ευρώπη.

Ο αριθμός των περιπτώσεων θρομβώσεων που αναφέρθηκαν είναι χαμηλότερος από τις εκατοντάδες περιπτώσεις που θα ήταν αναμενόμενες στον γενικό πληθυσμό, δήλωσε η επικεφαλής στο ιατρικό τμήμα της AstraZeneca, Αν Τέιλορ.

«Εξετάζουμε προσεκτικά τις αναφορές, αλλά δεδομένου του μεγάλου αριθμού δόσεων που χορηγούνται και της συχνότητας με την οποία μπορούν να εμφανιστούν θρομβώσεις αίματος, τα διαθέσιμα στοιχεία δεν υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο είναι η αιτία.

Η θέση της Ελλάδας

Οι αρμόδιες αρχές στη χώρα μας, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, παρακολουθούν τις ευρωπαϊκές εξελίξεις γύρω από την υπόθεση με το εμβόλιο της AstraZeneca και η αρμόδια Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών βρίσκεται σε επαγρύπνηση και σε επαφή με τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Οι ελληνικές υγειονομικές αρχές αναμένουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα πως θα πραγματοποιήσει «έκτακτη συνάντηση» την Πέμπτη μετά την αναστολή από πολλές χώρες της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 λόγω ανησυχιών που συνδέονται με θρόμβους αίματος, και πρόσθεσε πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερέχουν των κινδύνων.

Έως ότου υπάρξουν νεότερες οδηγίες εκ μέρους του ΕΜΑ, οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca συνεχίζονται κανονικά στην Ελλάδα, όπως ανέφερε και σε χθεσινή ανακοίνωση η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι θα πραγματοποιήσει «έκτακτη συνάντηση» την Πέμπτη μετά την αναστολή από πολλές χώρες της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 λόγω ανησυχιών που συνδέονται με θρόμβους αίματος, και πρόσθεσε πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερέχουν των κινδύνων.

«Ενώ η έρευνά του είναι σε εξέλιξη, ο EMA λέει πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου της AstraZeneca, έχοντας υπόψη και τον κίνδυνο με τον οποίο συνδέεται η νόσος COVID για νοσηλεία και θάνατο, υπερέχουν των κινδύνων παρενεργειών».

Με πληροφορίες από HuffPost UK, ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΠΟΥ: Εξετάζονται οι αναφορές για το εμβόλιο της AstraZenecaOxford Vaccine Group: «Πολύ καθησυχαστικά στοιχεία» για την ασφάλεια του AstraZenecaΔανία: Τι ξέρουμε για την 60χρονη που πέθανε από θρόμβωση μετά το εμβόλιο της AstraZeneca
Keywords
Τυχαία Θέματα