Ποιο είναι το προφίλ των Γερμανών τζιχαντιστών σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας

Οι Γερμανοί τα έβαλαν κάτω και τα ανέλυσαν. Ηλικία, εθνικότητα, μορφωτικό επίπεδο, είναι λίγα από αυτά που εξετάζονται σε μελέτη που αφορά σε αυτούς που εγκαταλείπουν τη Γερμανία προκειμένου να ενταχθούν με τους Τζιχαντιστές στη Συρία και στο Ιράκ. Κάποια από τα στοιχεία που διέρρευσαν στα ΜΜΕ ξαφνιάζουν αναφέρει η Deutsche Welle (DW) σε άρθρο της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι γερμανικές αρχές ασφαλείας ανέλυσαν 670 περιπτώσεις τζιχαντιστών
που ζούσαν στη χώρα και την εγκατέλειψαν για να ενωθούν με τους ομοϊδεάτες τους σε Συρία και Ιράκ από τον Ιούνιο του 2015.

Οι αρχές διερευνούν πόσοι από αυτούς είχαν βεβαρημένο ποινικό μητρώο, πως ριζοσπαστικοποιήσεων, ποιο ήταν το μορφωτικό τους επίπεδο.

Τα φετινά στοιχεία μας δίνουν διαφορετικά δεδομένα, φέρονται να δηλώνουν αξιωματούχοι που δεν κατονομάζονται. Σημειώνεται ότι παρόμοια μελέτη διενεργήθηκε το περασμένο έτος και αφορούσε 400 περιπτώσεις.

Η φετινή έρευνα δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα και πως δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος στη DW αυτό αναμένεται να γίνει αργότερα μέσα στο έτος. Όμως γερμανικά μέσα ενημέρωσης όπως τα τηλεοπτικά δίκτυα NDR και WDR, καθώς η γερμανική καθημερινή εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αναφέρουν πως έχουν στην κατοχή τους 11 σελίδες από την επίμαχη έρευνα και δημοσιεύουν τα ευρήματά τους.

Τα ευρήματα

Ένας στους δύο εγκατέλειψαν τη Γερμανία για να ενταχθούν σε Ισλαμιστικές ομάδες και οι περισσότεροι από αυτούς (78%) εντάσσονται στο Ισλαμικό Κράτος. Η πλειονότητα αυτών ήταν άνδρες, όμως το 21% ήταν γυναίκες.

Οι περισσότεροι Γερμανοί τζιχαντιστές ζούσαν σε πόλεις πριν φύγουν για τη Συρία και ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 25,6 έτη. Σε 80 περιπτώσεις οι Ισλαμιστές ήταν πολλοί νέοι ηλικίας 15 έως 18 ετών.

Αρκετοί από αυτούς ήταν είχαν αξιοσημείωτη παιδεία. 80 από αυτούς πήγαν στο πανεπιστήμιο, αν και οι περισσότεροι δεν ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους. Άλλοι 82 τζιχαντιστές ήταν απόφοιτοι λυκείου, ενώ 63 έφυγαν κατευθείαν για τη Συρία ή το Ιράκ αμέσως μετά την αποφοίτησή τους από το λύκειο.

Περισσότεροι από ένας στους δύο είχαν κάποια εμπλοκή με το νόμο για υποθέσεις που αφορούσαν βιαιοπραγίες, κλοπές, ναρκωτικά και σε ορισμένες περιπτώσεις για σεξουαλικές υποθέσεις.

Στην έρευνα επισημαίνονται στοιχεία που αφορούν στη διαδικασία ριζοσπαστικοποίησης αυτών των ανθρώπων.

Το 30% προσηλυτίστηκε μέσω του διαδικτύου, όμως φίλοι (37%) και επαφές στα τεμένη (33%) αποδείχθηκε πως έπαιξαν μεγαλύτερο ρόλο, απ΄ότι το ίντερνετ, στη μεταστροφή αυτών των ανθρώπων στο ακραίο Ισλάμ. Μόνο εννέα περιπτώσεις αναφέρονται που αφορούν σε ανθρώπους που στρατολογήθηκαν ενώ βρίσκονταν στη φυλακή.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας ελπίζουν με τα δεδομένα που συγκεντρώνουν να καταφέρουν να φτιάξουν μια βάση πάνω στην οποία να χτίσουν μια στρατηγική για την αποτροπή της στρατολόγησης τζιχαντιστών.

Επίσης στόχος να είναι να υπάρξουν πρωτοβουλίες από το κράτος όπως η δημιουργία τηλεφωνικών κέντρων, καθώς και κέντρων ενημέρωσης, ενώ ως ύστατο μέτρο οι αρχές σκέφτονται να κατάσχουν, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, τα διαβατήρια από ισλαμιστές που θεωρούνται ύποπτοι προκειμένου να τους αποτρέψουν από το να φύγουν για τα στρατόπεδα των τζιχαντιστών στη Συρία.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα