Τρομοκρατικό χτύπημα η έκρηξη σε σταθμό του μετρό στο Λονδίνο

Ως τρομοκρατικό χτύπημα χαρακτηρίζεται η μικρής κλίμακας έκρηξη που σημειώθηκε λίγο πριν τις 10:20 (ώρα Ελλάδας) το πρωί της Παρασκευής, όταν ένα πλαστικό δοχείο εξερράγη μέσα σε βαγόνι του μετρό, στον σταθμό Parsons Green στο δυτικό Λονδίνο. Ο συγκεκριμένος σταθμός του μετρό ανήκει στην γραμμή District
Line του υπόγειου σιδηροδρόμου. Από την έκρηξη αρκετοί άνθρωποι υπέστησαν εγκαύματα στο πρόσωπο, ενώ άλλοι τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια του πανικού που επικράτησε και στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από το σημείο.

Parsons Green: ‘Explosion’ reported on London Tube train https://t.co/0sOuSUNVVE pic.twitter.com/M9P3qySTms

— More UK News (@TweetMoreUKNews) September 15, 2017

Smouldering bucket seen on fire inside Tube train after 'blast' at #ParsonsGreen pic.twitter.com/XG83g0OXXj

— The Telegraph (@Telegraph) September 15, 2017

Την ανακοίνωση την έκανε η Μητροπολιτική Αστυνομία δύο περίπου ώρες έπειτα από το συμβάν.

The Met’s Counter Terrorism Command are investigating after the incident at #ParsonsGreen tube station is declared a terrorist incident

Metropolitan Police (@metpoliceuk) September 15, 2017

Στον τόπο της έκρηξης έσπευσαν από την πρώτη στιγμή αξιωματικοί της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.
Από την πλευρά της η Scotland Yard, στο πλαίσιο της φημολογίας που άρχισε να διαδίδεται, ενημέρωσε πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για δεύτερο εκρηκτικό μηχανισμό, ούτε και πληροφορίες για οπλισμένο άνδρα με μαχαίρι.

«Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις» ανέφερε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Λίγο αργότερα η πρωθυπουργός ανάρτησε στο Twitter μήνυμα στο οποίο εκφράζει τη συμπαράστασή της στους τραυματίες και στα σωστικά συνεργεία που «ανταποκρίθηκαν με γενναιότητα στο τρομοκρατικό περιστατικό». Επίσης όπως έγινε γνωστό η κ. Μέι θα προεδρεύσει στη σύσκεψη της Cobra, της επιτροπής διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, προκειμένου να συζητηθεί η σημερινή τρομοκρατική επίθεση.

PM: My thoughts are with those injured at Parsons Green and emergency services who are responding bravely to this terrorist incident.

— UK Prime Minister (@Number10gov) September 15, 2017

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Λονδίνου, ο Sadig Khan, με δήλωσή του έκανε αναφορά στην ανακοίνωση της αστυνομίας, ότι δηλαδή το σημερινό περιστατικό ήταν τρομοκρατικό χτύπημα και καταδίκασε αυτά «τα απεχθή άτομα που επιχειρούν να μας τρομοκρατήσουν και να καταστρέψουν τον τρόπο ζωής μας. Το Λονδίνο έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι ποτέ δεν θα μας πτοήσουν και δεν θα ηττηθούμε από την τρομοκρατία». Επίσης ο δήμαρχος δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στη συνάντηση της Cobra μαζί με την Τερέζα Μέι και συνεχάρη όλους όσους ανταποκρίθηκαν στην αντιμετώπιση του περιστατικού. Τέλος κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και σε εγρήγορση.

The @metpoliceuk have confirmed that the explosion on a train at Parsons Green Station is being treated as terrorism https://t.co/4jRHedcBXt pic.twitter.com/Vbt5uCFpih

— Sadiq Khan (@SadiqKhan) September 15, 2017

Στο σημείο έχουν σπεύσει ασθενοφόρα και αστυνομικές δυνάμεις, ενώ μέρος των δρομολογίων έχει διακοπεί.

'There was sheer pandemonium and panic' says Neil White who was on the Parsons Green train. pic.twitter.com/clAkEAtgkG

Victoria Derbyshire (@VictoriaLIVE) September 15, 2017

«Προτεραιότητά μας είναι να αξιολογήσουμε το επίπεδο και την φύση των τραυμάτιών», ανέφερε στο Twitter η υπηρεσία ασθενοφόρων του Λονδίνου.

We have a number of resources and specialists officers in attendance at the incident at #ParsonsGreen tube station https://t.co/GYOEv6kMua pic.twitter.com/bdiCr4hWcZ

London Fire Brigade (@LondonFire) September 15, 2017

I'm safe - just had to run for my life at #ParsonsGreen station - huge stamped, lots injured. Not sure why - fire/explosion mentioned. pic.twitter.com/zRvRPWOuzA

Emma (@EmmaStevie1) September 15, 2017

Still unclear but very scary - extremely heavy armed police presence now #ParsonsGreen pic.twitter.com/WkodyNsfk0

— Alex Littlefield (@A_Littlefield) September 15, 2017

.@sophieraworth saw woman taken to ambulance with burns "from top to toe" after explosion on train at Parsons Green https://t.co/bCKuWdNiZj pic.twitter.com/RvTnHq0T7E

BBC Breaking News (@BBCBreaking) September 15, 2017

Δημοσιογράφος του BBC, η Riz Lateef, που βρισκόταν στο σταθμό, περιέγραψε σκηνές πανικού.

«Επικράτησε πανικός μεταξύ των επιβατών καθώς όταν άκουσαν πως σημειώθηκε έκρηξη προσπάθησαν να εγκαταλείψουν το τρένο. Αρκετοί από αυτούς κατάφεραν να βγουν αλλά όχι χωρίς μικροτραυματισμούς.

Άλλος ένας αυτόπτης μάρτυρας μιλώντας στο BBC, ο 24χρονος Alex Littlefield, περιέγραψε και αυτός σκηνές πανικού και μάλιστα ανάρτησε και φωτογραφίες στο Twitter από το σημείο του συμβάντος.

«Τη στιγμή που έφτανα στο σταθμό είδα κόσμο να τρέχει πανικόβλητος. Είδα αστυνομικούς, άνδρες του πυροσβεστικού σώματος να λένε στους πολίτες να επιστρέψουν πίσω. Είδα ένοπλους αστυνομικούς και πλήθος κόσμου, όλοι τους με εμφανή τον τρόμο στα πρόσωπά τους...» δήλωσε ο ίδιος.

Άλλος αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι βρισκόταν μέσα σε ένα βαγόνι του συρμού, στον σταθμό Parsons Green, όταν άκουσε έναν ήχο που παρέπεμπε σε ανάφλεξη και είδε το διπλανό βαγόνι να τυλίγεται στις φλόγες. Είδε επιβάτες να τρέχουν προς την ίδια πόρτα εξόδου του συρμού και να ποδοπατούνται μετά το συμβάν. Η φωτιά εξαπλωνόταν και στα υπόλοιπα βαγόνια του συρμού, όπως εξηγεί ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας που προσθέτει ότι δεν άκουσε κάποιον δυνατό κρότο και ότι την στιγμή της έκρηξης το τρένο ήταν κατάμεστο.
Keywords
Τυχαία Θέματα