Πέτσας για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής: Έκλεισε ένας τραυματικός κύκλος για τον τόπο

Μία ημέρα μετά την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης για τη Χρυσή Αυγή και την εγκληματική της δράση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε τη δήλωση του πρωθυπουργού, ο οποίος είχε τονίσει -μεταξύ άλλων- ότι νίκησε η Δημοκρατία και ότι με την καταδίκη του ναζιστικού μορφώματος έκλεισε ένας τραυματικός κύκλος της δημόσιας ζωής της χώρας. Παράλληλα όμως ο Στέλιος Πέτσας ανέδειξε και το ρόλο που είχαν σε αυτή

την εξέλιξη, οι κυβερνήσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Η Ιστορία θα γράψει ότι η δίωξη της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε με Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ολοκληρώθηκε με Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε ο κ. Πέτσας, ενώ άφησε αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ και την στάση που επέδειξε απέναντι στη Χρυσή Αυγή, κάνοντας λόγο για συμπόρευση τους, εντός και εκτός της Βουλής. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην κοινή τους παρουσία στην πλατεία Συντάγματος την περίοδο των «αγανακτισμένων», στο ότι μαζί μπλόκαραν το 2014 την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας για να ανατρέψουν την κυβέρνηση Σαμαρά, στο ότι στελέχη τους πόζαραν μαζί στο Καστελόριζο, στο ότι ψήφισαν μαζί για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, αλλά και το νόμο για την απλή αναλογική.

«Και, δυστυχώς, όλη αυτή την ανίερη σύμπλευση, ήρθε σήμερα να επιβεβαιώσει με ανατριχιαστικό τρόπο ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Σ. Κοντονής. Που φαίνεται να είχε προειδοποιήσει το κόμμα του και τον κ. Τσίπρα ότι με τις αλλαγές που προωθούνταν τότε στον Ποινικό Κώδικα στον ορισμό της εγκληματικής οργάνωσης - και με δεδομένη τη βασική αρχή ότι ισχύει πάντοτε ο ευνοϊκότερος νόμος, ακόμη και αναδρομικά - τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής θα έπεφταν στα μαλακά, τουλάχιστον για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης», είπε ο κ. Πέτσας, τονίζοντας ότι αυτή η εξέλιξη επέφερε μία σημαντική μείωση στο ελάχιστο όριο ποινής αναφορικά με το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, από ποινή κάθειρξης 10 έως 20 έτη που προβλεπόταν μέχρι τότε, από 1η Ιουλίου 2019 ο «διευθυντής» εγκληματικής οργάνωσης τιμωρείται με ποινή κάθειρξης τουλάχιστον πέντε χρόνων. Δηλαδή ο καταδικασθείς για διεύθυνση αντιμετωπίζει πλέον την ίδια ποινή με εκείνη του απλού μέλος μίας εγκληματικής οργάνωσης. Επίσης, ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε την σημαντική τροποποίηση στον Ποινικό Κώδικα που επήλθε επί ΣΥΡΙΖΑ και αφορούσε την κατάργηση της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων. «Και σήμερα που αναμένονται οι ποινές για τους ενόχους της Χρυσής Αυγής, αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την Δημοκρατία και την πολιτική ιστορία της χώρας, να απαντήσει ο κ. Τσίπρας σε όσα κατήγγειλε ο κ. Κοντονής. Αναμένουμε να δώσει εξηγήσεις άμεσα», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ιδιαίτερη αναφορά όμως έκανε ο Στέλιος Πέτσας και για τη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας στο παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου, που από το 1974 παραμένει ακατοίκητο.

«Πρόκειται για άλλη μια προκλητική ενέργεια που παραβιάζει τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και συγκρούεται με το πρόσφατο κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε.», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ για το θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του καταδίκασε την απόφαση της Τουρκίας και ετοιμάζεται να προχωρήσει σε στοχευμένες ενέργειες. Πιο συγκεκριμένα, αν η Τουρκία δεν κάνει πίσω, η Ελλάδα –όπως και η Κύπρος- θα θέσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης-16ης Οκτωβρίου.

Στην συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στις αποφάσεις της Κυβέρνησης για την μεγαλύτερη δυνατή στήριξη των πολιτών απέναντι στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, ανακοινώνοντας ότι μετά από σχετικές οδηγίες του Κυριάκου Μητσοτάκη αποφασίστηκε να αυξηθούν κατά 300 εκατομμύρια ευρώ οι πόροι του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την καταβολή επιδομάτων, όπως είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα τέκνων και το επίδομα στέγασης. Παράλληλα αναφέρθηκε στο νέο δανεισμό του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους 812,5 εκατομμυρίων ευρώ που είναι με αρνητικό επιτόκιο, αλλά και στην οικονομική προσφορά της κοινοπραξίας Mohegan – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ για την απόκτηση άδειας καζίνο στο Ελληνικό. Όπως είπε ο κ. Πέτσας, πρόκειται για προσφορά-ρεκόρ καθώς είναι πενταπλάσια από το ελάχιστο προβλεπόμενο τίμημα, που είχε προσδιοριστεί από τα τεύχη του διαγωνισμού στα 30 εκατομμύρια ευρώ.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Απόρριψη των ελαφρυντικών για τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής από την εισαγγελέα Παραίτηση Κοντονή από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ με αιχμές Πρώτο τετ α τετ Δένδια – Τσαβούσογλου στον απόηχο της έντασης
Keywords
Τυχαία Θέματα