Πέθανε ο συνθέτης Ριουίτσι Σακαμότο: Το Όσκαρ, οι ταινίες, η ηλεκτρονική μουσική

Ο συνθέτης στο Φεστιβάλ Βερολίνου τον Φεβρουάριο του 2018. REUTERS/Fabrizio Bensch/File Photo

Ο Ιάπωνας συνθέτης Ριουίτσι Σακαμότο, πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής, πέθανε στις 28 Μαρτίου σε ηλικία 71 ετών. Έδινε μάχη με τον καρκίνο από το 2014 και είχε κάνει την τελευταία του εμφάνιση στα τέλη του 2022.

Μέλος της ηλεκτρονικής μπάντας Yellow Magic Orchestra

που ιδρύθηκε στο Τόκιο το 1978 και σημείωσε μεγάλη επιτυχία, ο Σακαμότο έγινε διάσημος τόσο για τα σόλο άλμπουμ του, όσο και για τη μουσική που έγραψε για ταινίες.

Πρωταγωνίστησε στο πλευρό του Ντέιβιντ Μπόουι στην ταινία του Ναγκίσα Όσιμα «Καλά Χριστούγεννα κύριε Λόρενς» (1983), στην οποία έγραψε και τη μουσική, ενώ κέρδισε Όσκαρ, Grammy και Χρυσή Σφαίρα για τη μουσική της ταινίας «Ο τελευταίος αυτοκράτορας» (1987) του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, όπου επίσης είχε έναν ρόλο.

Με τους δύο σκηνοθέτες συνεργάστηκε ξανά, όπως και με τον Μπράιαν ντε Πάλμα -έγραψε μουσική για την ταινίες του «Snake Eyes» και «Femme Fatale»-, τον Πέδρο Αλμοδόβαρ για τα «Ψηλά Τακούνια» και τον Αλεχάνδρο Ινιάριτου για την ταινία «Η Επιστροφή» με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο, η μουσική του για την οποία απέσπασε υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα, Bafta και Grammy.

Το 2019, έγραψε μουσική για ένα επεισόδιο της σειράς Black Mirror. Δεν έπαιξε σε άλλες ταινίες, εκτός από μία εμφάνιση που έκανε στο Rain, το μουσικό βίντεο της Μαντόνα, όπου υποδύθηκε έναν σκηνοθέτη.

Είχε συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τον Ίγκι Ποπ, τη Λόρι Άντερσον και πιο πρόσφατα με τον Μπράιαν Ίνο και είχε γράψει ένα κομμάτι για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης το 1992.

Γεννημένος στο Τόκιο το 1952, ο Ριουίτσι Σακαμότο άρχισε να κάνει μαθήματα μουσικής σε ηλικία 6 ετών και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Τόκιο. Υπήρξε λάτρης του Ντεμπισί. Όπως έλεγε το 2010 «Η ασιατική μουσική επηρέασε έντονα τον Debussy και ο Debussy με επηρέασε έντονα». 

Είχε μεγάλο ενδιαφέρον για τα περιβαλλοντικά θέματα, ειδικά μετά το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα το 2011. 

Είχε κάνει δύο γάμους, από τους οποίους απέκτησε δύο παιδιά, μία κόρη, η οποία είναι τραγουδίστρια της ποπ, και έναν γιο.

Με πληροφορίες από Guardian, clashmusic.com

Related...Η Μπρουκ Σιλντς στο ντοκιμαντέρ «Pretty Baby: Brooke Shields»: Σύμβολο του σεξ ετών δώδεκαΠώς η ξηρασία έβαλε τέλος σε μια από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες της αρχαιότηταςΕπιστήμονες εντόπισαν το μυστικό συστατικό στους πίνακες του Λεονάρντο Ντα Βίντσι
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πέθανε, Ριουίτσι Σακαμότο, Όσκαρ,pethane, riouitsi sakamoto, oskar