Πέθανε ο σπουδαίος στιχουργός Μιχάλης Μπουρμπούλης

Ο Μιχάλης Μπουρμπούλης, ο δημιουργός που κατάφερε με τους στίχους του να δώσει το στίγμα της εποχής του και να ξεχωρίσει για τον ουσιαστικό, αληθινό και γεμάτο μνήμες λόγο του, απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών.

Είχε γεννηθεί τον Νοέμβριο του 1939 στην Ιθάκη. Όπως αναφέρει σε ανάρτηση του ο γνώστης της ελληνικής δισκογραφίας Πέτρος Δραγουμάνος, ο Μιχάλης Μπουρμπούλης «μπήκε στη δισκογραφία το 1975 με το τραγούδι Εχεις την πόρτα σου κλειστή με μουσική Σταύρου Κουγιουμτζή που τραγούδησε ο Γιώργος Νταλάρας. 

Συνεργάστηκε με τους συνθέτες Στάμο Σέμση,

Γιώργο Χατζηνάσιο, Νικήτα Βοστάνη, Σταύρο Κουγιουμτζή, Ηλία Ανδριόπουλο, Μάνο Χατζιδάκι, Φίλιππο Περιστέρη, Μίκη Θεοδωράκη, Σπύρο Κουρκουνάκη, Βασίλη Σαλταγιάννη, Δημήτρη Λάγιο, Χρήστο Γκάρτζο, Μιχάλη Κουμπιό, Βαγγέλη Φάμπα, Λίνο Κόκοτο, Βαγγέλη Παπαθανασίου και 14 ακόμη.

Τραγούδια του ερμήνευσαν οι Σωτηρία Μπέλλου, Μαρινέλλα, Τάσος Ζαφειρίου, Μαρία Σπυροπούλου, Μαρία Δημητριάδη, Στέλιος Μαρκετάκης, Θανάσης Μωραϊτης, Πέτρος Γαϊτάνος, Αλεξάνδρα, Βασίλης Γισδάκης, Βίκυ Μοσχολιού, Δημήτρης Μητροπάνος, Γιώργος Νταλάρας, Μελίνα Κανά, Παντελής Θαλασσινός, Αλκηστις Πρωτοψάλτη, Κώστας Σμοκοβίτης, Ελένη Βιτάλη, Μαρία Φαραντούρη, Αντώνης Καλογιάννης, Χάρης Αλεξίου, Μιχάλης Χατζηγιάννης, Βασίλης Σαλταγιάννης, Δήμητρα Γαλάνη κ.α.». 

Πέρα από τους στίχους εξέδωσε ποίηση και πεζογραφία.

Τον σπουδαίο στιχουργό αποχαιρέτησε και η Πένυ Ξενάκη.

Λίνα Μενδώνη: Τον ευχαριστούμε για τη προσφορά του στον Πολιτισμό

«Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 84 ετών, άφησε σήμερα ο Μιχάλης Μπουρμπούλης, τελευταίος, μίας σπουδαίας γενιάς δημιουργών. Ήταν μία  ξεχωριστή προσωπικότητα στο χώρο του  έντεχνου λαϊκού τραγουδιού, καθώς οι στίχοι του έγιναν καθρέφτης μίας ολόκληρης εποχής. Την σηματοδότησε ως ανανεωτής του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού, συνεργαζόμενος  με τους  μεγάλους συνθέτες και με τις σημαντικότερες φωνές. Έγραψε τραγούδια που έγιναν μεγάλες επιτυχίες και θα μας συντροφεύουν για πάντα. Ο ίδιος, άνθρωπος που έζησε με απλότητα και ευγένεια, χαμογελαστός και προσηνής, αντλούσε τα θέματα του από την καθημερινότητα, προσφέροντας αισιοδοξία και χαρά. Έγραψε θεατρικά έργα που ανέβηκαν στη σκηνή, ενώ οι αναλύσεις του για ζωγράφους και γλύπτες της σύγχρονης Ελλάδας αποδίδουν την ευαισθησία με τη οποία προσέγγιζε την Τέχνη. Τον ευχαριστούμε για τη προσφορά του στον Πολιτισμό. Στους φίλους του και στην οικογένεια του τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια», σημειώνει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο συλλυπητήριο μήνυμα της για την απώλεια του Μιχάλη Μπουρμπούλη.

Χρίστος Δήμας: Υπήρξε μία σημαντική προσωπικότητα της μουσικής

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας έκανε την εξής δήλωση: «Ο Μιχάλης Μπουρμπούλης, υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα της μουσικής. Ένας σπουδαίος στιχουργός και συγγραφέας που κατάφερε να συνδέσει το όνομα του μεγάλες επιτυχίες του ελληνικού τραγουδιού, της τέχνης και του Πολιτισμού γενικότερα. Αφιερώθηκε στο έργο του, άφησε το στίγμα του στην εποχή του και συνεργάστηκε με σπουδαίους συνθέτες και ερμηνευτές, ενώ έχει εκδώσει αρκετά μυθιστορήματα και ποιητικές συλλογές. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.»

Related...Οι Coldplay για πρώτη φορά στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2024Δύο βραδιές με ελληνική Indie και alternative rock στο Playground 260 στην ΠειραιώςΗ μεγαλύτερη δισκογραφική της K-pop σπάει το φράγμα της γλώσσας χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Keywords
Τυχαία Θέματα