Πέθανε ο Κώστας Καζάκος
Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από την ζωή ο Κώστας Καζάκος. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες νοσηλευόταν στον Ευαγγελισμό με αναπνευστικά προβλήματα. Ο μεγάλος ηθοποιός ήταν να συμμετάσχει στην παράσταση «Ματωμένα χώματα» βασισμένη στο έργο της Διδώς Σωτηρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά που έκανε πρεμιέρα τον Μάιο του 2022, αλλά λόγοι υγείας τον υποχρέωσαν να μην πάρει μέρος τελικά και να αντικατασταθεί από τον Νικήτα
Ο Κώστας Καζάκος ήταν ένας από τους σημαντικότερους Ελληνες ηθοποιούς, με μακρόχρονη θητεία στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Ενεργός πολίτης με δημόσιο λόγο, στρατεύτηκε στις τάξεις του ΚΚΕ από την επάνοδο της Δημοκρατίας το 1974 και μετά. Από το 2007 έως το 2012 διετέλεσε βουλευτής Επικρατείας.
Ο Κ. Καζάκος με τον ηθοποιό Μιχάλη Σαράντη σε πρόβες λίγο πριν αποχωρήσει από τον θίασο των «Ματωμένων χωμάτων» για λόγους υγείαςΓεννήθηκε στις 29 Μαΐου 1935 στον Πύργο της Ηλείας από πατέρα μανιάτικης καταγωγής. Ο Αναστάσιος Καζάκος ήταν δημόσιος υπάλληλος, αλλά εκδιώχθηκε από την υπηρεσία του και εξορίστηκε κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Από το 1948 ο Κώστας Καζάκος ζούσε με τη μητέρα και τα τρία αδέλφια του στην Αθήνα, όπου το 1952 τελείωσε το νυχτερινό Γυμνάσιο στο Παγκράτι εργαζόμενος. Όνειρό του ήταν να γίνει φιλόλογος, αλλά δεν μπόρεσε να εγγραφεί στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, επειδή δεν μπόρεσε να προσκομίσει πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων. Έτσι, το 1953 γράφτηκε και σπούδασε στη θρυλική κινηματογραφική σχολή του Λυκούργου Σταυράκου, με δασκάλους μεταξύ άλλων τον Γρηγόρη Γρηγορίου και τον Κάρολο Κουν.
Ο Κάρολος Κουν εκτίμησε το ταλέντο και τον πήρε μαζί του στο Θέατρο Τέχνης. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1957 στο έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Ο κύκλος με την κιμωλία». Έπαιξε σημαντικούς ρόλους σε σπουδαία έργα συγγραφέων, όπως ο Ιάκωβος Καμπανέλλης («Η αυλή των θαυμάτων»), ο Άρθουρ Μίλερ («Ψηλά απ’ τη γέφυρα»), ο Κάρλο Γκολντόνι («Λοκαντιέρα»), ο Ζαν-Πολ Σαρτρ («Νεκροί χωρίς τάφο»), ο Τενεσί Ουίλιαμς («Γυάλινος Κόσμος»), αλλά και σε έργα του Σοφοκλή («Αντιγόνη») και του Αριστοφάνη («Όρνιθες») στο Θέατρο Τέχνης και στους θιάσους της Κυρίας Κατερίνας, του Αλέκου Αλεξανδράκη, της Άννας Συνοδινού και της Έλλης Λαμπέτη.
Η πρώτη του εμφάνιση στο σινεμά ήταν το 1956 στη σατιρική ταινία του Γρηγόρη Γρηγορίου «Η αρπαγή της Περσεφόνης», σε σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Ακολούθησαν ταινίες, όπως «Το μπλόκο» του Άδωνι Κύρου (1965), «Το παρελθόν μιας γυναίκας» (1968) του Γιάννη Δαλιανίδη, «Η λεωφόρος του μίσους» (1968) και «Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα» (1969) του Νίκου Φώσκολου, «Μια γυναίκα στην Αντίσταση» (1970) του Ντίνου Δημόπουλου, «Λυσιστράτη» (1972) του Γιώργου Ζερβουλάκου, «Ιφιγένεια» (1977) του Μιχάλη Κακογιάννη, «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο» (1980) του Νίκου Τζήμα, «Ο δραπέτης» (1991) του Λευτέρη Ξανθόπουλου και άλλες.
Η ταινία-σταθμός στη ζωή του – και τεράστια επιτυχία της εποχής – ήταν
το πολεμικό δράμα του Ντίνου Δημόπουλου σε σενάριο Νίκου Φώσκολου «Κοντσέρτο για πολυβόλα» (1967), όπου στα γυρίσματα γνώρισε, ερωτεύτηκε και τελικά παντρεύτηκε την συμπρωταγωνίστρια του Τζένη Καρέζη, με την οποία απέκτησε ένα γιο, τον γνωστό ηθοποιό Κωνσταντίνο Καζάκο. Μέχρι το θάνατο της σπουδαίας ηθοποιού το 1992 θα είναι ένα από τα δύο καλλιτεχνικά ζευγάρια που θα δεσπόζουν στο εγχώριο σταρ-σίστεμ (το άλλο ήταν το ζευγάρι Βουγιουκλάκη - Παπαμιχαήλ).
Η πρώτη κοινή εμφάνισή τους ως θιασάρχες ήταν το 1968, με το ιστορικό έργο του Γεωργίου Ρούσσου «Θεοδώρα η μεγάλη», που απετέλεσε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους, μαζί με τη θρυλική παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο» (1973). Από τις υπόλοιπες κοινές εμφανίσεις τους ξεχώρισαν οι παραστάσεις των έργων «Κυρία δεν με μέλλει» του Βικτοριέν Σαρντού (1970), «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;» (1982) του Έντουαρντ Άλμπι σε σκηνοθεσία του Ζιλ Ντασέν και «Διαμάντια και μπλουζ» (1990) της Λούλας Αναγνωστάκη, που ήταν και η τελευταία κοινή τους εμφάνιση.
Στην τηλεόραση πρωτόπαιξε με την Τζένη Καρέζη το 1973 στη σειρά «Μαρίνα Αυγέρη», σε σενάριο της Καρέζη, το οποίο υπέγραφε με το ψευδώνυμο Παυλίνα Μπόταση, κι έπειτα στις σειρές «Η μεγάλη περιπέτεια» (1976) και «Μαύρη χρυσαλλίδα» (1990) -και οι δύο με την Τζένη Καρέζη- και «Ο μεγάλος ξεσηκωμός» (1977) στο ρόλο του Οδυσσέα Ανδρούτσου.
Μετά το θάνατο της Τζένης Καρέζη, ο Κώστας Καζάκος πρωταγωνίστησε κυρίως σε θεατρικές παραστάσεις, όπως «Ο θάνατος του εμποράκου» (1993) του Άρθουρ Μίλερ και «Η όπερα της πεντάρας» (1993) του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε σκηνοθεσία Ζιλ Ντασέν, «Αντιγόνη» (1995) του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Μίνωα Βολανάκη, «Βασιλιάς Λιρ» (1996) του Σέξπιρ, «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμιουελ Μπέκετ (1997), κ.ά. Το 2004 συμμετείχε στο σίριαλ του Mega «Βέρα στο δεξί», από τις μεγάλες τηλεοπτικές επιτυχίες της εποχής εκείνης.
Ο Κώστας Καζάκος πολιτικά ήταν ενταγμένος στο ΚΚΕ. Διετέλεσε πρόεδρος της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης (ΠΑΠΟΚ), ενός καλλιτεχνικού οργανισμού που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και προσέφερε αξιόλογο πολιτιστικό έργο από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 έως και τις αρχές της δεκαετίας του’90. Στις 8 Νοεμβρίου 1999, σ’ ένα πρωτότυπο χάπενινγκ του ΚΚΕ στην πλατεία Συντάγματος, ήταν ο πρόεδρος του «Δικαστηρίου των Λαών» που δίκασε για εγκλήματα πολέμου τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ο οποίος επρόκειτο να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Από το 2007 έως το 2012 διετέλεσε βουλευτής επικρατείας του ΚΚΕ.
Από το 1997 ο Κώστας Καζάκος ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Τζένη Κόλλια, με την οποία έχει αποκτήσει τρία παιδιά.
ΠΗΓΗ βιογραφίας: Sansimera.gr- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πέθανε ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος
- Πέθανε ο Κώστας Καζάκος σε ηλικία 87 ετών
- Τα θέματα Φυσικής στις πανελλαδικές εξετάσεις του 1974
- Σάκης Αρναούτογλου: Νέα στοιχεία για την αλλαγή του καιρού – Πότε ξεκινάει η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας
- Έκπληξη με γνωστό Έλληνα προπονητή – Έρχεται άμεσα στην Ελλάδα
- Έφυγε απο τη ζωή ο Κώστας Καζάκος
- Βασίλισσα Ελισάβετ: Η διαθήκη της θα σφραγιστεί και θα φυλαχθεί σε χρηματοκιβώτιο για τουλάχιστον 90 χρόνια
- 10 συνήθειες που σε γερνάνε και δεν το ξέρεις
- «Καλά πήγε αυτό»: Πώς η Britney Spears θα μπορούσε σήμερα να είναι μέλλουσα βασίλισσα της Βρετανίας
- Μετάλλαξη Κένταυρος: Όλα όσα ξέρουμε – Τα συμπτώματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Πέθανε ο Κώστας Καζάκος
- Ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ πέθανε με υποβοηθούμενη αυτοκτονία
- Η «μπίλια» της ρουλέτας στο ΣτΕ: Κατατέθηκε το σχέδιο Π.Δ. για τη μεταφορά του καζίνο της Πάρνηθας στο Μαρούσι
- JP Morgan: «Αύξηση θέσεων» για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών με εύσημα στην Πειραιώς
- Πύργος Άιφελ: Το Παρίσι θα σβήνει νωρίς τα φώτα αυτό τον χειμώνα
- Η αύξηση στα τρόφιμα οδήγησε σε νέα άνοδο τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
- «Κένταυρος»: Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της μετάλλαξης στην Ελλάδα
- Ο Αντρέα Μποτσέλι έρχεται στην Αθήνα
- Κομισιόν: Προτείνει την φορολόγηση κατά 33% στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μηταράκης: Δεν έχει ξεκινήσει καραβάνι προσφύγων από την Τουρκία όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ
- Θεοφανία Παπαθωμά: Ο ανατρεπτικός ρόλος στη νέα σειρά “Μαύρο Ρόδο”
- Η διαθήκη της Ελισάβετ θα σφραγιστεί και θα φυλαχθεί σε χρηματοκιβώτιο για τουλάχιστον 90 χρόνια
- Διαδικτυακό κάλεσμα για… απόβαση χιλιάδων Σύρων στην Ευρώπη – Στην Κων/πολη οι διοργανωτές
- Απίθανο τρίποντο Γιαντούνεν πίσω από το κέντρο (vid)
- Αποκλειστικό: Την ώρα που τα Εξάρχεια «καίγονταν» η ΕΛ.ΑΣ ήταν... «μουγγή»
- ΥΠΑΝ: Αναλογούν διαρκώς λιγότεροι μαθητές σε κάθε εκπαιδευτικό
- Χάθηκαν τα ίχνη 14χρονου στη Λευκωσία – Τον έχετε δει; (ΦΩΤΟ)
- Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Τι συστήνει για χορήγηση αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα εμβόλια
- «Χαμηλώνουν» τα φώτα στη Γαλλία σε δημοτικά κτίρια και μνημεία – Μειώνουν και τη θέρμανση!



