Πέθανε ο ηθοποιός Χρήστος Μπίρος

Χρήστος Μπίρος. Από την παιδική παράσταση «Νεφελοκαμώματα», σε σκηνοθεσία Τάκη Χρυσικάκου. 

Ο ηθοποιός Χρήστος Μπίρος απεβίωσε σε ηλικία 73 ετών. Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή με ανάρτηση της η ηθοποιός, συγγραφέας και σεναριογράφος Κάκια Ιγερινού.

«Μεγάλη Δευτέρα 2023 αποχαιρετούμε με οδύνη τον πολυαγαπημενο φίλο και συνεργάτη Χρήστο Μπίρο», έγραψε στο Instagram.

View this post on Instagram

A post shared by Κακια

Ιγερινου (@kakiaigerinou)

Ο Χρήστος Μπίρος γεννήθηκε στην Εράτυρα Κοζάνης στις 5 Φεβρουαρίου 1950 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη όπου και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Μακεδονικού Ωδείου.

Συνεργάστηκε με το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη, το Αττικό Θέατρο του Αντώνη Ξενάκη, το θίασο Φαίδωνα Γεωργίτση - Μπέτυς Αρβανίτη και με το ΚΘΒΕ από το 1969, στο οποίο συνέχισε την περίοδο 1975-1977. Ακολούθησε η συνεργασία του στο Θέατρο Βεάκη, η επιθεώρηση «Ω! Μαμά Ελλάς!» στο Παρκ και τον επόμενο χειμώνα η επιθεώρηση του Γιάννη Ξανθούλη «Μιούζικ χωλλ α λα γκρεκ» στο Βέμπο.

Ο Χρήστος Μπίρος ασχολήθηκε και με το παιδικό θέατρο. Το 1980 συνεργάστηκε με τον Νίκο Κούρκουλο και ακολούθησαν συνεργασίες με τους Σταύρο Παράβα, Μαίρη Χρονοπούλου, Βασίλη Διαμαντόπουλο, Γιάννη Βόγλη, Γιώργο Αρμένη και Θύμιο Καρακατσάνη μεταξύ άλλων.

Με το Εθνικό Θέατρο συνεργάστηκε σε τρεις παραστάσεις, δύο εκ των οποίων για την Επίδαυρο. Το 1991 συνεργάζεται με το Αμφι-Θέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου -Βόιτσεκ, Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες, Ονειρόδραμα, Άμλετ- ενώ με το «Θεσσαλικό Θέατρο» και την Άννα Βαγενά ανέβασαν το έργο του Μπέρτολντ Μπρεχτ Μάνα κουράγιο.

Ο Χρήστος Μπίρος συνεργάστηκε επίσης με τον Μίνω Βολανάκη, με τον οποίον μετέτρεψαν το καλοκαίρι του ’81 τα νταμάρια του Βύρωνα, της Κοκκινιάς και της Πετρούπολης σε Θέατρα εγκαινιάζοντας τις Γιορτές των Βράχων. 

Στην τηλεόραση συμπρωταγωνίστησε σε περισσότερα από 40 σειρές: Ο συμβολαιογράφος, Οικογένεια Ζαρντή, Ζωή πατίνι, Η αγία τετράδα, Οι ιερόσυλοι, Δέκα μικροί Μήτσοι, Επτά θανάσιμες Πεθερές και Περί Ανέμων και Υδάτων, μεταξύ άλλων.

Στον κινηματογράφο έπαιξε στις ταινίες Δι’ ασήμαντον αφορμήν του Τάσου Ψαρρά, Πανικός στα σχολεία, Ο δράκος, ΒΙΟΣ + πολιτεία του Ν.Περάκη, Γαμήλιο πάρτι της Κριστίν Κρόκος. Είχε ασχοληθεί και με τη διαφήμιση, γυρίζοντας περισσότερα από δέκα σποτ.

Related...Ο Τίμοθι Σαλαμέ κι όταν ο Μπομπ Ντίλαν πήγε στη Νέα Υόρκη με δύο δολάρια στην τσέπηΑνοιξιάτικη δημοπρασία Νεοελληνικής Τέχνης με 146 πρωτότυπα έργαΟι απολαυστικοί Pink Martini επιστρέφουν στην Αθήνα για ένα live στην Τεχνόπολη
Keywords
Τυχαία Θέματα