Πέθανε ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, η «ψυχή» της Εθνικής Βιβλιοθήκης

Φίλιππος Τσιμπόγλου

Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, γενικός διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος από τον Απρίλιο του 2014, ο άνθρωπος που ολοκλήρωσε με επιτυχία το έργο της μετεγκατάστασης της ΕΒΕ στη νέα έδρα της, στο ΚΠΙΣΝ -έργο ιδιαίτερης δυσκολίας και αυξημένων απαιτήσεων- απεβίωσε το πρωί της Πέμπτης 2 Φεβρουαρίου, σε ηλικία 67 χρονών. 

«Με βαθύτατη οδύνη, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος ανακοινώνει τον αδόκητο θάνατο

του Γενικού Διευθυντή της Φίλιππου Χ. Τσιμπόγλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σήμερα, Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023, μετά από ολιγοήμερη ασθένεια. Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου εργάστηκε ακούραστα και ανάλωσε τη ζωή του στην υπηρεσία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Ο Πρόεδρος, τα μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου και όλο το προσωπικό της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια. Η Εθνική Βιβλιοθήκη θα τιμήσει τη μνήμη του Φίλιππου Τσιμπόγλου, όπως του πρέπει και του αξίζει. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου και ώρα 11.30 από τον Ι.Ν. Αγ.Κων/νου του Νεκροταφείου Ζωγράφου», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. 

Λίνα Μενδώνη: Υπήρξε ο κατάλληλος άνθρωπος για να οδηγήσει την Εθνική Βιβλιοθήκη σε μια πορεία προς το μέλλον

Στο συλλυπητήριο μήνυμα της για την απώλεια του Φίλιππου Τσιμπόγλου, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη αναφέρει:

«Επιστήμονας με όραμα, εκσυγχρονιστικές ιδέες και σύγχρονη αντίληψη για τη λειτουργία των θεσμών, ο Φίλιππος Τσιμπόγλου με σκληρή δουλειά, πολύ κόπο και έμπνευση, υπήρξε την τελευταία δεκαετία ο ανανεωτής της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Εκείνος που την έφερε στη σύγχρονη εποχή και την έκανε πιο προσιτή, πιο προσβάσιμη στο ευρύ κοινό. Σε μια περίοδο κρίσιμη για τον, ιστορίας δύο αιώνων, Οργανισμό, ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, ως Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης, έφερε εις πέρας ένα γιγάντιο έργο, τη μετεγκατάστασή της από το ιστορικό κτήριο της Αθηναϊκής Τριλογίας, στις νέες της εγκαταστάσεις στο ΚΠΙΣΝ.

Με σπουδές στα Οικονομικά και στη Βιβλιοθηκονομία, και με πλούσιο επιστημονικό έργο στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Φίλιππος Τσιμπόγλου υπήρξε ο κατάλληλος άνθρωπος για να οδηγήσει την Εθνική Βιβλιοθήκη, τον θεματοφύλακα της ελληνικής γραμματείας, σε μια πορεία προς το μέλλον. Πολλές φορές είχαμε συζητήσει για τον τρόπο, με τον οποίο η Βιβλιοθήκη μπορεί να λειτουργήσει ως ένα κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης, και πάντα εντυπωσίαζε με το συγκροτημένο και στοχευμένο όραμά του. Ο χαμός του λίγο πριν λήξει η θητεία του, μας προκαλεί βαθιά θλίψη, τόσο για την απώλεια ενός αγαπητού φίλου και συναδέλφου στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, όσο και για το ακόμη πλουσιότερο έργο που θα μπορούσε να προσφέρει σε όλους μας.

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους συναδέλφους και στους φίλους του».

Σία Αναγνωστοπούλου: Τον αποχαιρετούμε με ένα βαθύ σεβασμό και μια απέραντη ευγνωμοσύνη

«Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης, ήταν μια σπάνια φωτεινή προσωπικότητα, που γνώριζε πολύ καλά πως οι βιβλιοθήκες δεν είναι μόνο αστικοί χώροι ανάγνωσης και δανεισμού, αλλά χώροι που οδηγούν στην διασφάλιση της έρευνας και της ισότιμης πρόσβασης στην γνώση», αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμα της η τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου.

«Είναι συμβολικά τεκμήρια μέλλοντος και ένα υλικό πέρασμα της ιστορίας στην αιωνιότητα. Ήταν εμπνευστής της μετάβασης της Εθνικής βιβλιοθήκης σ′ αυτή τη νέα εποχή που απαιτεί οι υπηρεσίες της να μην είναι ασπόνδυλες υπηρεσίες αποθήκης βιβλίων, αλλά ένα μέσο στην διαδικασία «αλφαβητισμού» και μια εγγύηση στην δημιουργία εγγράμματων πολιτών.

Υπηρέτησε την πολιτιστική διάσταση του μοιράσματος που ενέχει η ανταλλαγή των συγγραφικών έργων. Έδωσε όραμα στην συλλογική περιπέτεια που λέγεται καταγραφή της γνώσης και περιεχόμενο στην αρχή της ίσης πρόσβασης στον πολιτισμό, συνθήκες που διαμορφώνουν την ταυτότητα της κοινότητας.

Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου πέρασε από πολλούς διαφορετικούς χώρους γραμμάτων στην σύντομη ζωή του, σήμερα τον αποχαιρετούμε με ένα βαθύ σεβασμό και μια απέραντη ευγνωμοσύνη για το έργο ψυχής που μας κατέθεσε. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του, στους φίλους του και συνεργάτες του.

Αντίο αγαπημένε Φίλιππε».

Related...Ο Γιάννης Τσορτέκης ως Κωνσταντίνος Παρθένης: Μία θεατρική περφόρμανς στην Εθνική ΠινακοθήκηΟ Άρης Μπινιάρης ανεβάζει Μπέρτολτ Μπρεχτ με τον Γιώργο ΧρυσοστόμουΑρχαιολόγοι ανακάλυψαν ταβέρνα 5.000 ετών με υπολείμματα φαγητού στο Ιράκ (Εικόνες)
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πέθανε, Φίλιππος Τσιμπόγλου, Εθνικής Βιβλιοθήκης,pethane, filippos tsiboglou, ethnikis vivliothikis