Πέθανε ο Ανέστης Βλάχος, ο αγαπημένος «σκληρός» του παλιού ελληνικού κινηματογράφου

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών, ο ηθοποιός Ανέστης Βλάχος που είχε ταυτιστεί με τον ρόλο του «σκληρού» στις ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» εδώ κι έναν περίπου μήνα. Την είδηση έκανε γνωστή ο γιος του Ηρακλής Βλάχος με ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο Facebook.

Ο Ανέστης Βλάχος γεννήθηκε στην Προσοτσάνη Δράμας στις 7 Φεβρουαρίου 1934. Οι γονείς του

ήταν γεωργοί στο επάγγελμα. Ο παππούς του, Φίλιππος, ήταν Μακεδονομάχος και ο πατέρας του, Ηρακλής, σκοτώθηκε στο Αλβανικό μέτωπο το 1940. Εγκαταστάθηκε στην Καλλιθέα το 1946 και σπούδασε στην Ανωτέρα Σχολή Κινηματογράφου-Θεάτρου Σταυράκου, όπου είχε συμμαθητή μεταξύ άλλων, τον Κώστα Καζάκο. Παράλληλα με τις σπουδές του δούλευε σε οικοδομή όπου χτύπησε σε ένα καρφί, με αποτέλεσμα να χάσει το μάτι του.

Τη χρονιά της αποφοίτησής του, ο Ανέστης Βλάχος ξεκίνησε την καριέρα στον κινηματογράφο παίρνοντας μέρος στην πρώτη ταινία του Ν. Κούνδουρου «Μαγική Πόλις». Το 1956 συμμετείχε σε δύο ακόμα από τις σημαντικότερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, «To Κορίτσι με τα Μαύρα» του Μ. Κακογιάννη και στο «Δράκο» του Ν. Κούνδουρου.

Είχε λάβει μέρος σε περισσότερες από 90 ταινίες. Είχε κερδίσει τιμητικές διακρίσεις στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1966 και το 1974, για τις ερμηνείες στις ταινίες «Με τη Λάμψη στα Μάτια» και «Κιέριον» αντίστοιχα.

Επίσης κέρδισε τιμητική διάκριση για την ερμηνεία στην ταινία του Κ. Μανουσάκη «Ο Φόβος» στο Φεστιβάλ Τυνησίας το 1966.

Ερμήνευσε χαρακτηριστικούς δεύτερους ρόλους, ενσαρκώνοντας συνήθως τον τύπο του «σκληρού» - «κακού».

Στο θέατρο, πρωτοεμφανίστηκε με το έργο «Θάψτε τους νεκρούς» (Κυκλικό θέατρο του Τριβιζά) και συνέχισε παίζοντας σε όλα τα είδη, ενώ εμφανίστηκε και στην τηλεόραση.

Το 1994, ύστερα από απουσία πολλών χρόνων, πρωταγωνίστησε στην ταινία «Αυτόπτης μάρτυρας».

Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Μαρία Γαρίτση.

Μενδώνη: Απέδειξε την ευρεία ερμηνευτική του γκάμα, μακριά από την τυποποίηση της μεγάλης οθόνης

Στο συλλυπητήριο μήνυμα της για την απώλεια του Ανέστη Βλάχου η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη αναφέρει: «Από τις πλέον εμβληματικές μορφές του ελληνικού κινηματογράφου, ο Ανέστης Βλάχος έγινε διάσημος και δημοφιλής για τους επιθετικούς, «κακούς» χαρακτήρες που ερμήνευσε. Στο θέατρο, συνεργαζόμενος με τους σπουδαιότερους ηθοποιούς και σκηνοθέτες της ελληνικής θεατρικής σκηνής, απέδειξε τη ευρεία ερμηνευτική του γκάμα, μακριά από την τυποποίηση της μεγάλης οθόνης. Με την ευγένεια που τον χαρακτήριζε, ο Ανέστης Βλάχος ήταν από τους πιο αγαπητούς ηθοποιούς στον χώρο του θεάματος. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους πολλούς φίλους του».

Σία Αναγνωστοπούλου: Ταυτίστηκε με την αποτύπωση των μικρών ανθρώπινων στιγμών μιας ασπρόμαυρης Ελλάδας που χάθηκε στο χρόνο

Η Σία Αναγνωστοπούλου, τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, δήλωσε για την απώλεια του Ανέστη Βλάχου: «Η φήμη του στον κινηματογράφο ήταν εδραιωμένη στους ρόλους του κακού, του άγριου, του πρωτόγονου, όμως ο σπουδαίος ρολίστας, Ανέστης Βλάχος, άφησε το ίχνος του και στο φακό των μεγάλων Ελλήνων σκηνοθετών. Περπάτησε τις φτωχογειτονιές της Μαγικής Πόλης, συγκρούσθηκε στα πλακόστρωτα της Ύδρας του Κακογιάννη, διέσχισε το Ποτάμι του Κούνδουρου, συγκλόνισε με την υπαρξιακή ερμηνεία του στο Φόβο του Μανουσάκη, ήταν ο Αίμος Βαγενάς στο Κιέριον του Δήμου Θέου.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ανέστης Βλάχος ταυτίστηκε μέσα από τους ρόλους του με την αποτύπωση των μικρών ανθρώπινων στιγμών, μιας ασπρόμαυρης Ελλάδας που χάθηκε στο χρόνο. Μιας Ελλάδας βαθιά πληγωμένης, παγιδευμένης σαν ένα «Κορίτσι με τα μαύρα», με ανομολόγητα μυστικά και κρυμμένες αλήθειες στους κάμπους και στις λασπερές λίμνες μιας σκληρής επαρχίας, ζαλισμένης από «Φόβο».

Έτσι, κάποιες φορές η είδηση ενός θανάτου περνά τα όρια της συγκίνησης και συναντά τις λεπτομέρειες του προσωπικού μας παρελθόντος χρόνου. Ο μεγάλος Ανέστης Βλάχος πέθανε σήμερα στην Αθήνα, σε ηλικία 87 ετών, αλλά δεν θα ξεχαστεί. Του οφείλουμε ευγνωμοσύνη και για τις μνήμες μας».

ΚΙΝΑΛ: Ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ με συνεπή και ανιδιοτελή προσφορά στα κοινά

«Aποχαιρετούμε με συγκίνηση και σεβασμό, τον Ανέστη Βλάχο, ένα σπουδαίο ηθοποιό που σημάδεψε με την αδιάλειπτη παρουσία του το θέατρο και τον κινηματογράφο το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα», τονίζει το ΚΙΝΑΛ με αφορμή τον θάνατο του ηθοποιού.

Επισημαίνει μάλιστα πώς ήταν «από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ με συνεπή και ανιδιοτελή προσφορά στα κοινά αλλά και με συνδικαλιστική δράση στον χώρο των ηθοποιών. Το 1977 ήταν υποψήφιος βουλευτής στη Β′ Αθηνών και το 1978 εκλέχτηκε πρώτος δημοτικός σύμβουλος με τον Δημήτρη Μπέη, στον Δήμο της Αθήνας».

Το ΚΙΝΑΛ καταλήγει τονίζοντας πως «η σεμνή και ακούραστη παρουσία του στα καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου και η συνεπής πολιτική του δράση και η υπεύθυνη στάση του απέναντι στην κοινωνία ας είναι παρακαταθήκες για τις νεότερες γενιές».

Το ΚΚΕ για τον θάνατο του Ανέστη Βλάχου

«Το ΚΚΕ αποχαιρετά τον ηθοποιό Ανέστη Βλάχο που «έφυγε» σε ηλικία 87 ετών. Παιδί φτωχής οικογένειας από την Προσοτσάνη Δράμας, ο Ανέστης Βλάχος ανέδειξε το ταλέντο του στην ταινία ”Ο Φόβος” το 1966, με την οποία καθιερώθηκε. Στη συνέχεια, σε μεγάλο βαθμό, ταυτίστηκε στην πολύχρονη καριέρα του στον ελληνικό κινηματογράφο με τον ρόλο του ”σκληρού κακού”. Εμφανίστηκε επίσης στο θέατρο και στην τηλεόραση, ενώ για την προσφορά του στον κινηματογράφο τιμήθηκε με διεθνή βραβεία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ για την απώλεια του Ανέστη Βλάχου. Και προσθέτει: «Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του Ανέστη Βλάχου».

Με δημοτική δαπάνη η κηδεία του Ανέστη Βλάχου

Με απόφαση του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, η κηδεία του Ανέστη Βλάχου, θα πραγματοποιηθεί τιμής ένεκεν και δημοτική δαπάνη στο Α΄ Κοιμητήριο του Δήμου Αθηναίων. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση «ο Ανέστης Βλάχος διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων επί Δημαρχίας Δημήτρη Μπέη εισφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στην μεταπολιτευτική ζωή της πρωτεύουσας».

Keywords
Τυχαία Θέματα