Πέθανε η σκηνοθέτις Έλινορ Κόπολα, σύζυγος του Φράνσις Φορντ Κόπολα

Η Έλινορ Κόπολα το 2017, στη Νέα Υόρκη. (Photo by Brent N. Clarke/Invision/AP)

Η βραβευμένη με Emmy σκηνοθέτις, εικαστική καλλιτέχνις και συγγραφέας, Έλινορ Κόπολα, σύζυγος του Φράνσις Φορντ Κόπολα, απεβίωσε την Παρασκευή 12 Απριλίου, σε ηλικία 87 ετών. Όπως ανακοίνωσε η οικογένεια της, άφησε την τελευταία της πνοή στην κατοικία της στο Ράδερφορντ της Καλιφόρνιας.

Γνωστή περισσότερο ως ντοκιμαντερίστα, η Έλινορ Κόπολα τιμήθηκε με Emmy

το 1992 για την ταινία της «Hearts of Darkness», στην οποία κατέγραψε το παρασκήνιο της ταινίας του συζύγου της Φράνσις Φορντ Κόπολα «Αποκάλυψη Τώρα», με όλες τις δυσκολίες, τα προβλήματα και τις ατυχίες που προέκυψαν. «Προσπαθούσα να απασχοληθώ με κάτι, επειδή ήμασταν εκεί έξω για πάρα πολύ καιρό», δήλωνε στο CNN το 1991. «Ήθελαν πέντε λεπτά για ένα τηλεοπτικό διαφημιστικό ή κάτι τέτοιο και μετά πήγε στα 15 λεπτά». Τελικά, η Έλινορ γύρισε υλικό 60 ωρών. «Ήταν μια έκπληξη και για τους δυο μας και μια εμπειρία που άλλαξε τη ζωή μας», όπως είχε πει.

Τα γυρίσματα του «Αποκάλυψη Τώρα» στις Φιλιππίνες διήρκεσαν 238 ημέρες. Οι καθυστερήσεις από τις συνεχείς βροχοπτώσεις ήταν αλλεπάλληλες. Ένας τυφώνας κατέστρεψε τα σκηνικά. Ο Μάρλον Μπράντο ήταν υπέρβαρος και ανεπαρκώς προετοιμασμένος για τον ρόλο του. Ο Χάρβεϊ Καϊτέλ αντικαταστάθηκε από τον Μάρτιν Σιν, ο οποίος έπαθε καρδιακή προσβολή και χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Ένα μέλος του συνεργείου πέθανε.

Οι εικαστικές δημιουργίες της, μεταξύ των οποίων φωτογραφίες, σχέδια και εννοιολογικά έργα, είχαν παρουσιαστεί σε γκαλερί και μουσεία σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της αναδρομικής έκθεσης της που διοργανώθηκε στο μουσείο Sonoma Valley το 2014.

Πέρα του καλλιτεχνικού έργου της, η Έλινορ Κόπολα ήταν η μητριαρχική φιγούρα μιας διάσημης κινηματογραφικής δυναστείας, μεγαλώνοντας μαζί με τον σύζυγό της Φράνσις τρία παιδιά τα οποία στράφηκαν επίσης στο σινεμά.

Η Έλινορ Κόπολα, η οποία μεγάλωσε στην κομητεία Orange της Καλιφόρνια, μετακόμισε στο Λος Άντζελες για να σπουδάσει Τέχνες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες.

Γνώρισε τον Φράνσις, την περίοδο που γύριζε την πρώτη ταινία του, το «Dementia 13», στην οποία εκείνη ήταν βοηθός art director. Μετά από λίγους μήνες, η Έλινορ Νιλ, όπως ήταν το πατρικό της όνομα, έμεινε έγκυος και το ζευγάρι παντρεύτηκε στο Λας Βέγκας τον Φεβρουάριο του 1963. Απέκτησαν τρία παιδιά, τον Τζιανκάρλο, τον Ρόμαν (γενν. 1965) και τη Σοφία (γενν. 1971)

Ρόμαν, Έλινορ, Φράνσις Φορντ Κόπολα, Όσκαρ 2013, Λος Άντζελες. (Photo by Vince Bucci/Invision/AP)

Ο πρωτότοκος γιος τους, Τζιανκάρλο, ο οποίος φαίνεται στο φόντο πολλών ταινιών του πατέρα του, έχασε τη ζωή του σε ηλικία μόλις 22 ετών, το 1986. Σκοτώθηκε ενώ επέβαινε σε ταχύπλοο που οδηγούσε ο Γκρίφιν Ο’Νιλ, γιος του Ράιαν Ο’ Νιλ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για αμέλεια. Ο Ρόμαν έχει σκηνοθετήσει αρκετές δικές του ταινίες, είναι τακτικός συνεργάτης του Γουές Άντερσον και είναι πρόεδρος της εταιρείας του πατέρα του, American Zoetrope. Η σκηνοθέτις Σοφία Κόπολα, δεν χρειάζεται συστάσεις, καθώς εξελίχθηκε σε μία από τις πιο καταξιωμένες κινηματογραφίστριες της γενιάς της.

Το 1979 η Έλινορ δημοσίευσε το βιβλίο «Notes: On the Making of ‘Apocalypse Now’». Ενώ η ταινία επικεντρώνεται στα γυρίσματα, το βιβλίο καταγράφει τις προκλήσεις με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη, όπως το να είναι παντρεμένη με ένα larger-than-life πρόσωπο. Ή, ότι, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Μανίλα, ήταν μια γυναίκα απομονωμένη από τους φίλους της, τις υποθέσεις της και τα σχέδιά της, ενώ μεταξύ άλλων, αναφέρεται χωρίς περιστροφές και σε μία εξωσυζυγική σχέση του Φράνσις Φορντ Κόπολα.

Η σκηνοθέτις Σοφία Κόπολα με τους γονείς της. (Photo by Todd Williamson/Invision/AP)

Παρά ταύτα, παρέμειναν μαζί 61 χρόνια, καθ′ όλη τη διάρκεια της ζωής της. Και η Έλινορ συνέχισε να αναζητά δημιουργικές διεξόδους για τον εαυτό της. Τεκμηρίωσε αρκετές ακόμη ταινίες του συζύγου της, καθώς και το «CQ» του Ρόμαν, όπως και τις ταινίες της Σοφίας «Μαρία Αντουανέτα» και «Αυτόχειρες Παρθένοι». Ανέλαβε τη διαχείριση του Rubicon Estate, του οινοποιείου της οικογένειας στη Βόρεια Καλιφόρνια, και σχεδίασε κοστούμια για την Oberlin Dance Company στο Σαν Φρανσίσκο. Το 2008 δημοσίευσε τα απομνημονεύματά της με τίτλο «Notes on a Life».

Το 2016, σε ηλικία 80 ετών, έκανε το ντεμπούτο της στη μυθοπλασία με την ταινία «Paris Can Wait», μια ρομαντική κομεντί με πρωταγωνίστρια την Νταϊάν Λέιν. Ακολούθησε η ταινία «Love Is Love Is Love» το 2020.

Η Έλινορ Κόπολα έφυγε από τη ζωή λίγες εβδομάδες πριν από την πρεμιέρα της νέας ταινίας του συζύγου της «Metropolis» στο Φεστιβάλ Καννών.

Με πληροφορίες από Guardian

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Κόπολα στις Κάννες: Πρεμιέρα του «Megalopolis» (μετά από 40 χρόνια και 120 εκατ. δολάρια)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πέθανε, Έλινορ Κόπολα, Φράνσις Φορντ Κόπολα,pethane, elinor kopola, fransis fornt kopola