Πέθανε η Γιαννούλα Κακογιάννη - Wakefield, αδελφή του σπουδαίου σκηνοθέτη

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 97 ετών, η Γιαννούλα Κακογιάννη - Wakefield, αδελφή και «φύλακας - άγγελος» του Μιχάλη Κακογιάννη, η οποία υπήρξε πρόεδρος του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη.

Ποιά ήταν η Γιαννούλα Κακογιάννη - Wakefield

Η Γιαννούλα Κακογιάννη - Wakefield

γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου στις 7 Μαΐου 1923. Πήγε στο Terra Santa School for Girls στη Λεμεσό και στο English Girls College στην Αλεξάνδρεια. Μετά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή της, σπούδασε Διοίκηση και Εταιρική Νομική και απέκτησε πτυχίο δημοσιογραφίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 1941 εργάστηκε για την Βρετανική Υπηρεσία Πληροφοριών στο Κάιρο, ενώ στο τέλος του ίδιου έτους μετατέθηκε στη Νότια Ροδεσία όπου κατατάχτηκε στο Γυναικείο Βοηθητικό Αστυνομικό Σώμα της Νότιας Ροδεσίας μέχρι το 1943. Της απονεμήθηκε παράσημο (1943-1945).

Το 1943 επέστρεψε στην Κύπρο οδικώς μέσω Νότιας και Βόρειας Ροδεσίας, Κονγκό, Σουδάν, Αιγύπτου καταλήγοντας στην Κύπρο. Εκεί εργάστηκε ως ιδιαιτέρα του Επιτρόπου Λεμεσού μέχρι το τέλος του 1944 όπου ταξίδεψε ακτοπλοϊκώς για το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό το ταξίδι κράτησε πάνω από ένα μήνα ένα καράβι με τραυματισμένους Βρετανούς στρατιώτες που επέστρεφαν στην Αγγλία.

Τον επόμενο χρόνο, το 1945 (στις 30 Ιανουαρίου) παντρεύτηκε τον Robert Edward William Wakefield στον Ελληνικό Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό στο Λονδίνο. Την παρέδωσε ο αδερφός της Μιχάλης Κακογιάννης, ο μόνος αντιπρόσωπος της οικογένειάς της καθώς συνεχιζόταν ο πόλεμος.

Η Γιαννούλα Κακογιάννη-Wakefield και ο σύζυγός της ίδρυσαν δύο εταιρίες, μία στην Κύπρο και ακόμη μία στην Αγγλία της οποίας ήταν διευθύντρια μέχρι το 1962. Ζούσαν σε ένα γραφικό χωριό στις λίμνες του Norfolk Broads. Όσο ζούσε στην Αγγλία (1950-1962), στον ελεύθερο χρόνο της ασχολιόταν με το πιλοτάρισμα μονοκινητήριων αεροσκαφών. Πήρε την άδεια πιλότου το οποίο επέτρεψε σε εκείνη και τον σύζυγό της να ταξιδεύουν με το δικό τους αεροσκάφος σε όλη την Ευρώπη. Επίσης έκαναν κρουαζιέρες στη Μεσόγειο όπου επισκέφτηκαν πάνω από 300 νησιά.

Το 1970 ο σύζυγός της πέθανε σε τροχαίο δυστύχημα στην Κύπρο. Το όνειρό τους να φτιάξουν ένα σπίτι εκεί δεν πραγματοποιήθηκε εξαιτίας της Τουρκικής εισβολής.

Η κινηματογραφική της καριέρα ξεκίνησε το 1963 με την ταινία Αλέξης Ζορμπάς. Στη συνέχεια, ήταν στέλεχος παραγωγής σε πολλές ταινίες και εργαστηκε ως εκτελεστικός παραγωγός όχι μόνο σε όλες τις ταινίες του αδερφού της αλλά και σε πολλές αμερικανικές παραγωγές.

Σε αυτές περιλαμβάνονται οι ταινίες Όταν τα Ψάρια Βγήκαν στη Στεριά (Μιχάλης Κακογιάννης), Η Γέφυρα του Ρέμαγκεν (John Guillermin), Ο λόφος της Τιμωρίας (Don Medford), Τρωάδες (Μιχάλης Κακογιάννης), Δον Κιχώτης, Ο Άνθρωπος απ’τη Μάντσα (Arthur Hiller), The Spikes Gang (Richard Fleischer), Φέρτε μου το Κεφάλι του Αλφρέντο Γκαρσία (Sam Peckinpah), Ο Ειρηνοποιός (Woody Allen), The Killer Elite (Sam Peckinpah), Ιφιγένεια (Μιχάλης Κακογιάννης), Μια Μικρή Ρομαντική Ιστορία (George Roy Hill), Τα Σατανικά Κόλπα του Φου Μαντσού (Peter Sellers), Εκτεθειμένη (James Toback), Άνδρας Γυναίκα και Παιδί (Dick Richards), Γεντλ (σύμβουλος της Barbara Streisand), Γλυκιά Πατρίδα (Μιχάλης Κακογιάννης), Δοκίμασε αυτό για το Μέγεθος (Guy Hamilton), Χένρυ και Τζουν (Philip Kaufman), Πάνω Κάτω και Πλαγίως (Μιχάλης Κακογιάννης), Ο Βυσσινόκηπος (Μιχάλης Κακογιάννης).

Κατά τη διάρκεια της διεθνούς της καριέρας συνεργάστηκε με σπουδαίους ηθοποιούς μεταξύ άλλων οι Κάθριν Χέπμπορν, Αντονι Κουίν, Άλαν Μπέιτς, Μπεν Γκαζάρα, Τζιν Χάκμαν, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Σοφία Λόρεν, Πίτερ Ο′ Τουλ, Γούντι Άλεν, Λόρενς Ολίβιε, Πίτερ Σέλερς, Ούμα Θέρμαν, Έλεν Μίρεν, Μάρτιν Σιν, τον κορυφαίο χορευτή Ρούντολφ Νουρέγιεφ, και βέβαια με τους ηθοποιούς των ταινιών του αδερφού της, όπως την Μελίνα Μερκούρη, Ειρήνη Παππά, Σαρλότ Ράπλινγκ κ.α.

Επίσης κλήθηκε να συνεισφέρει ως σύμβουλος σε πολλές αμερικανικές παραγωγές και έκανε διαιτησία στο Διεθνές Δικαστήριο του Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Παρίσι για κινηματογραφικές διενέξεις.

Η Γιαννούλα Κακογιάννη-Wakefield ζούσε στο Παρίσι και έχει επίσης μία κατοικία στη Λεμεσό.

Μενδώνη: Μια εξαιρετική προσωπικότητα, μια φίλη πάνω από όλα

Στο συλλυπητήριο μήνυμα της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναφέρει: «Σήμερα αποχαιρετούμε μια εξαιρετική προσωπικότητα, μια φίλη πάνω από όλα. Η Γιαννούλα Κακογιάννη - Wakefield υπήρξε πάντα ο φύλακας - άγγελος του αδελφού της Μιχάλη Κακογιάννη, χαράσσοντας ταυτόχρονα τη δική της, προσωπική πορεία στον χώρο της διεθνούς κινηματογραφικής βιομηχανίας. Μαζί δημιούργησαν τις ταινίες που έβαλαν την Κύπρο και την Ελλάδα δυναμικά στον χάρτη της παγκόσμιας κινηματογραφικής δημιουργίας. Αγάπησε τις δύο πατρίδες της, την Κύπρο και την Ελλάδα και μέσα από την τελευταία παρακαταθήκη του Μιχάλη Κακογιάννη, το Ίδρυμά του, του οποίου υπήρξε Πρόεδρος από το 2011, εργάστηκε για την προβολή και την προώθηση των νέων Κυπρίων και Ελλήνων δημιουργών», συνεχίζει στο μήνυμα της η υπουργός Πολιτισμού και καταλήγει εκφράζοντας θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της θανούσης.

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Δεν αποχαιρετούμε την Γιαννούλα, αυτοί οι άνθρωποι δε φεύγουν ποτέ

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης αποχαιρέτησε την Γιαννούλα Κακογιάννη - Wakefield με το εξής μήνυμα:

«Η Πρόεδρος μας, η δύναμη μας. Δεν αποχαιρετούμε την Γιαννούλα, αυτοί οι άνθρωποι δε φεύγουν ποτέ, αφήνουν ένα τόσο έντονο σημάδι στην ιστορία του Πολιτισμού μας που δε μπορείς να πεις αντίο.

Εμείς στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης νιώθουμε απέραντη θλίψη.
Ο κόσμος ξέρει το έργο που αφήνει παρακαταθήκη.
Εμείς κρατάμε πάντα την αγάπη της και την φροντίδα της μέσα μας.

Καλό ταξίδι Γιαννούλα Κακογιάννη- Wakefield.
Καλό ταξίδι αγαπημένη μας πρόεδρε».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... «Restart-19»: Το πείραμα της Λειψίας για τις συναυλίες εν μέσω πανδημίας Φεστιβάλ Αίγινας: Σινεμά κάτω από τα άστρα «The Crown»: Η μοναρχία πάνω απ′ όλα στο teaser του 4ου κύκλου
Keywords
Τυχαία Θέματα