Παυλόπουλος στο Spiegel: Χρειάζεται παράκαμψη των τεχνοκρατών και λήψη πολιτικών αποφάσεων

Επικριτικός για την μετατόπιση της λήψης κρίσιμων αποφάσεων σε τεχνοκράτες αντί για πολιτικούς εμφανίζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος σε συνέντευξη του του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel ενώ παράλληλα διαβεβαιώνει πως η Ελλάδα θα πληρώσει «μέχρι το τελευταίο σεντ» τα χρέη της.

«Πιστεύω πως η Ευρώπη θα έπρεπε σε ορισμένα ζητήματα να λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις και να παρακάμπτει τους τεχνοκράτες, όταν
η άποψη των δε αντιφάσκει με τους μεγάλους μακρόπνοους στόχους της ΕΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ υποστηρίζει ότι ορισμένα από τα μέτρα που έχουν επιβληθεί δεν καλύπτονται από το ευρωπαϊκό Δίκαιο, και υπογραμμίζει πως η Ελλάδα θέλει να μείνει ισότιμο μέλος της Ευρώπης.

Παράλληλα χαρακτήρισε «αδιανόητη» μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη ή την ΕΕ τονίζοντας πως η χώρα «πάλεψε πολύ τη δεκαετία του '70 να γίνει τμήμα της Ευρώπης» και σημείωσε πως η Ελλάδα ζητά να τυγχάνει της ίδιας αντιμετώπισης όπως όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες: «Θέλουμε να είμαστε ισότιμο μέλος της Ευρώπης».

Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ανέφερε ως παράδειγμα προβληματικών μέτρων τη μείωση του κατώτατου μισθού και άλλες παρεμβάσεις στα εργασιακά επισημαίνοντας πως και στη Γερμανία προβλέπεται ελάχιστο διαβίωσης. Η Ελλάδα «ζητά μόνο αυτό που και το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο θεωρεί εγκαθιδρυμένο κοινωνικό δικαίωμα για τους Γερμανούς».

Έσπευσε πάντως να εκφράσει τον «μεγάλο σεβασμό και την αγάπη» που τρέφει για τη Γερμανία ενώ ανακοίνωσε πως σκοπεύει να επισκεφθεί το συντομότερο δυνατόν το Βερολίνο και να «μιλήσει ανοικτά» με τον ομόλογό του, Γιόαχιμ Γκάουκ.

Αναφορικά με το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων ο ΠτΔ ανέφερε πως οι αναφορές του Γκάουκ στην τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα ήταν σημαντικές αλλά κατά την άποψή του, οι ελληνικές απαιτήσεις «έχουν νομική βάση και έχουμε το δικαίωμα να τις επιδιώξουμε την ικανοποίησή τους δια της νομικής οδού». Πρέπει να βρεθεί ένα «χώρος» που θα γίνει αυτή η συζήτηση με τη Γερμανία, είπε ο Πρ.Παυλόπουλος αναφέροντας ενδεικτικά το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη: «Έτσι λύνουν οι πολιτισμένες χώρες τις διαφορές τους».

Πηγή: Spiegle

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα