Πάρνηθα:Μέτωπο στις πλαγιές του δρυμού-Αναζοπύρωση στη Φυλή-Καίγονται δεκάδες σπίτια στο Μενίδι

(EUROKINISSI)

Ο αέρας στην Πάρνηθα έχει δυναμώσει πολύ και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες εθελοντών και πυροσβεστών, οδηγεί σε συνεχείς αναζωπυρώσεις. Στο Μενίδι φλόγες έφτασαν ως τις αυλές των σπιτιών με τους κατοίκους του οικισμού Αγία Παρασκευή να εγκαταλείπουν λίγο μετά τις 10:30 αναγκαστικά τα σπίτια τους.

Την ίδια ώρα με εναέρια και επίγεια μέσα η πυροσβεστική προσπαθεί να κρατήσει μακριά το πύρινο μέτωπό από τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας.

Σημαντική βοήθεια στα επίγεια μέσα δίνουν από το πρωί αεροπλάνα και ελικόπτερα που πετούν σε όλα τα μέτωπα.

Πάρνηθα:
Μάχη με τις φλόγες

Σύμφωνα με την εκτίμηση των επιστημόνων η πυρκαγιά που καίει ανεξέλεγκτη από χθες στην Πάρνηθα εξαπλώνεται βόρεια-βορειοανατολικά, αντίθετα στην επικρατούσα διεύθυνση του ανέμου.

 Σύμφωνα με την ενημέρωση του εκπροσώπου της πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιού, η πυρκαγιά που ξεκίνησε χθες από τη Φυλή έχει επηρεάσει τις περιοχές Ντάρδίζα, Αγία Παρασκευή και Αμυγδαλέζα στην Πάρνηθα. Τα εναέρια μέσα που επιχειρούν είναι 7 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα

Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη συμπεριφορά της φωτιάς παίζει η αλληλεπίδραση της με την πολύπλοκη τοπογραφία και ειδικότερα τις απότομες κλίσεις της περιοχής, οπότε και αυτή μπορεί να κινείται με σχετική ταχύτητα ενάντια στους εξασθενημένους αυτή την ώρα βορειοανατολικούς ανέμους.

Η αναοκοίνωση της Πυροσβεστικής την δεύτερη μέρα της φωτιάς αναφέρει πως στο σημείο επειχειρούν 202 πυροσβέστες,  με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, 2 Α/Φ και 5 Ε/Π, ενώ κινητοποιήθηκαν 5 Α/Φ και 3 Ε/Π. Υπάρχει υνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και των ΟΤΑ.

«Με λεωφορεία 150 άτομα πήγαν σε ασφαλή σημεία, είτε σε άλλα γηροκομεία είτε σε νοσοκομεία», ανέφερε ο αντιδήμαρχος κ. Τοπαλίδης.. «Είναι όλοι ασφαλείς και καλά στην υγεία τους. Εκκενώσαμε το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής» πρόσθεσε. Όπως είπε κατά τη διάρκεια της νύχτας, με την συνδρομή της πυροσβεστικής εκκένώσαν το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής και καταφέραν να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από τα πρώτα σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα, ανάμεσα σε δέντρα, στην περιοχή.

Το 112 έστειλε μήνυμα στους κατοίκους του οικισμού της Αγίας Παρασκευής και του Καποτά να απομακρυνθούν προς το κεντρικό Μενίδι. Ο οικισμός του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου που εκκενώθηκε μέσα στη νύχτα.

⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣

Keywords
Τυχαία Θέματα