Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν το Ντονέτσκ

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέφεραν σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς και προσπάθειες για προώθηση σε πόλεις στο Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, που έχει εξελιχθεί στο σημείο όπου εστιάζεται ο – σχεδόν έξι μηνών πλέον- πόλεμος, μα είπαν ότι είχαν αποκρούσει πολλές επιθέσεις.

Το ουκρανικό γενικό επιτελείο ανέφερε επίσης ρωσικούς βομβαρδισμούς σε πάνω από 12 πόλεις στο νότιο μέτωπο, ειδικά στη Χερσώνα, που ελέγχεται κυρίως από τις ρωσικές δυνάμεις, μα όπου επίσης ουκρανικά στρατεύματα ανακτούν σταθερά εδάφη.

Η προσοχή εστιάζεται

στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία εν μέσω φόβων για μια ενδεχόμενη καταστροφή, εξαιτίας των νέων βομβαρδισμών των τελευταίων ημερών, για τους οποίους Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται.

Ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έχει ζητήσει τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι έχει προειδοποιήσει τους Ρώσους στρατιώτες που ανοίγουν πυρ κατά του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης ή τον χρησιμοποιούν ως βάση για να ανοίγουν πυρ από αυτόν πως θα γίνουν «ειδικός στόχος» των ουκρανικών δυνάμεων.

Ο Ζελένσκι είπε πως η Ουκρανία είχε προτείνει πολλές διαφορετικά σχήματα ειρηνευτικών συνομιλιών στη ρωσική ηγεσία, χωρίς να υπάρξει πρόοδος.

«Οπότε πρέπει να αμυνθούμε, πρέπει να απαντάμε σε κάθε μορφή τρομοκρατίας, κάθε περίπτωση βομβαρδισμού- του σφοδρού βομβαρδισμού που δεν σταματά ούτε για μία ημέρα» είπε την Κυριακή.

Το Κίεβο λέει εδώ και εβδομάδες πως σχεδιάζει αντεπίθεση για την ανακατάληψη της Ζαπορίζια και της γειτονικής επαρχίας της Χερσώνας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας κατελήφθη από τους Ρώσους μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας είπε νωρίς την Κυριακή πως Ρώσοι στρατιώτες είχαν συνεχίσει να επιτίθενται ανεπιτυχώς κατά ουκρανικών θέσεων κοντά στην Αβντίβκα, η οποία από το 2014 έχει εξελιχθεί σε ένα από τα προπύργια των ουκρανικών δυνάμεων κοντά στο Ντονέτσκ. Ο Ουκρανός ειδικός στρατιωτικών θεμάτων Όλεγκ Ζντάνοφ είπε πως η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη στην Αβντίβκα και σε κοντινές πόλεις, όπως το Πίσκι.

«Έχουμε ανεπαρκή ισχύ πυροβολικού στην περιοχή και οι δυνάμεις μας ζητούν μεγαλύτερη υποστήριξη για να υπερασπιστούν το Πίσκι» είπε σε βίντεο που αναρτήθηκε online. «Μα η πόλη είναι βασικά υπό ουκρανικό έλεγχο».

Εν μέσω των συγκρούσεων, περισσότερα πλοία με ουκρανικά σιτηρά αναχωρούσαν ή ετοιμάζονταν να το κάνουν στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που επετεύχθη αργά τον προηγούμενο μήνα για την άμβλυνση μιας διεθνούς επισιτιστικής κρίσης. Ένα φορτιο για την Αιθιοπία, το πρώτο από τότε που εισέβαλε η Ρωσία, ετοιμαζόταν να φύγει τις επόμενες ημέρες, ενώ πηγές ανέφεραν πως το πρώτο πλοίο που έφυγε από την Ουκρανία στο πλαίσιο συμφωνίας στον ΟΗΕ πλησίαζε τη Συρία.

Με πληροφορίες από Reuters

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Μητροπολίτης Ναυπάκτου: Η φράση «Καλή Παναγιά» δεν στέκεται ούτε λεκτικά ούτε θεολογικάΡομάν Αμπράμοβιτς: Από την κορυφή στα πρόθυρα της χρεοκοπίαςΘεά Αθηνά και Παναγία: Κοινές αναφορές
Keywords
Τυχαία Θέματα