Ουκρανία: Εμπορικό πλοίο σάλπαρε από την Οδησσό παρά τις ρωσικές απειλές

Η Ουκρανία είπε πως η Ρωσία χτύπησε εγκαταστάσεις αποθήκευσης σιτηρών τη νύχτα, μα ένα πλοίο σάλπαρε από την Οδησσό την Τετάρτη παρά τις απειλές της Μόσχας για στόχευση πλοίων μετά την εγκατάλειψη της συμφωνίας για τις εξαγωγές σιτηρών.

Στη Μόσχα πέντε πηγές ανέφεραν πως οι αρχές εξέταζαν το ενδεχόμενο επιβολής εκ νέου αυστηρών capital controls καθώς το ρούβλι επιδείκνυε τις πιέσεις από τη ρωσική

εισβολή, η οποία έχει οδηγήσει σε μεγάλες στρατιωτικές δαπάνες και κυρώσεις από τη Δύση.

Ο απόπλους από την Οδησσό του υπό σημαία Χονγκ Κονγκ Joseph Schulte, που ήταν παγιδευμένο στο λιμάνι από την ημέρα πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, έλαβε χώρα μετά την πιο πρόσφατη από μια σειρά ρωσικών επιθέσεων στις υποδομές εξαγωγών σιτηρών της χώρας.

Τη νύχτα πλήγματα από αέρος προκάλεσαν ζημιές σε σιλό και αποθήκες στο Ρένι επί του Δούναβη, ζωτικής σημασίας διαδρομή για τις εξαγωγές τροφίμων, όπως είπαν Ουκρανοί αξιωματούχοι. Ανέβασαν φωτογραφίες κατεστραμμένων εγκαταστάσεων και σωρών διασκορπισμένων σιτηρών. Δεν υπήρξε σχόλιο από τη Μόσχα. Πηγή της βιομηχανίας είπε ότι το λιμάνι συνέχιζε να λειτουργεί.

Η Ρωσία έχει χτυπήσει επανειλημμένα ουκρανικά λιμάνια και σιλό με σιτηρά από τα μέσα του Ιουλίου, που αποσύρθηκε από την υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ συμφωνία για εξαγωγή σιτηρών. Έχει απειλήσει πως θα θεωρεί όλα τα πλοία που φεύγουν από την Ουκρανία πιθανούς στρατιωτικούς στόχους. Την Κυριακή έριξε προειδοποιητικές βολές σε πλοίο που πήγαινε προς την Ουκρανία. Παρά τις απειλές, η Ουκρανία την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε έναν «ανθρωπιστικό διάδρομο» στη Μαύρη Θάλασσα για την απελευθέρωση φορτηγών πλοίων που είχαν παγιδευτεί σε λιμάνια από ντε φάκτο ρωσικό αποκλεισμό, υποσχόμενη πλήρη διαφάνεια για να αποσαφηνιστεί πως δεν εξυπηρετούν στρατιωτικούς στόχους.

Η Bernard Schulte Shipmanagement, στην οποία ανήκει, από κοινού με κινεζική τράπεζα, το πλοίο, επιβεβαίωσε πως κατευθυνόταν προς την Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Ολεξάντρ Κουμπράκοφ μετέφερε πάνω από 30.000 τόνους φορτίο σε 2.114 κοντέινερ.

Στο μεταξύ, οι ουκρανικές δυνάμεις είπαν ότι ανέκτησαν το χωριό Ουροζάινε στα νοτιοανατολικά και έχουν οχυρωθεί στα περίχωρά του, είπε η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας την Τετάρτη. «Το Ουροζάινε απελευθερώθηκε» δήλωσε η Χάνα Μαλιάρ μέσω Telegram. «Οι υπερασπιστές μας είναι οχυρωμένοι στα περίχωρά του».

Το χωριό, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, ανήκει σε ένα σύμπλεγμα μικρών οικισμών που η Ουκρανία έχει κηρύξει απελευθερωθέντες από τις αρχές του Ιουνίου, όταν άρχισε την αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων στα νότια και τα ανατολικά.

Με πληροφορίες από Reuters

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Οργισμένη απάντηση Κιέβου στο ΝΑΤΟ: Γελοία η συζήτηση για παραχώρηση εδαφών στη ΡωσίαΗ οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται στα επίπεδα του 2011, όμως ο ασθενής δεν είναι η ΕλλάδαΥπόθεση εμπορίας βρεφών στα Χανιά: Προσφυγές στη δικαιοσύνη από ζευγάρια του εξωτερικού
Keywords
Τυχαία Θέματα