Όταν το Δίστομο και οι γερμανικές αποζημιώσεις γίνονται πρώτο θέμα σε γερμανική σατιρική εκπομπή

Μπορεί η Ελλάδα να γίνεται αντικείμενο σαρκασμού από ορισμένα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ωστόσο υπάρχουν και αυτά που μέσω της σάτιρας θίγουν πολύ σημαντικά ζητήματα όπως αυτό της σφαγής του Διστόμου και των γερμανικών αποζημιώσεων.

Το γερμανικό κοινό, που συμμετείχε στη σατιρική εκπομπή Die Anstalt (To Ινστιτούτο), η οποία προβάλλεται από το γερμανικό κανάλι ZDF βρέθηκε σε σύγχυση και από το γέλιο
πέρασε στη συγκίνηση όταν στην εκπομπή εμφανίσθηκε και μίλησε ο Αργύρης Σφουντούρης ο οποίος επέζησε της σφαγής του Διστόμου, αλλά έχασε όλη την οικογένειά του, 30 συγγενείς από τις θηριωδίες των ναζί.

Η εκπομπή θα προβληθεί αύριο Τρίτη και έχει ήδη αναρτηθεί στο Διαδίκτυο.

Πρόκειται για δύο σκετς με κύριο θέμα την Ελλάδα και την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.

Στο πρώτο σκετς η Ελλάδα παρουσιάζεται σαν ταβέρνα της οποίας τα οικονομικά έχει αναλάβει να βάλει σε τάξη η τρόικα.

Τρεις αυταρχικοί τύποι με μαύρα κοστούμια και χαρτοφύλακες συζητούν, ή καλύτερα επιβάλλουν στο ιδιοκτήτη της τα μέτρα που πρέπει να λάβει προκειμένου ορθοποδήσει.

Η συνταγή είναι γραμμένη σε ένα μαυροπίνακα που λέει πως πρώτον οι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν τα χρέη τους και μάλιστα χωρίς τρικ.

Ο Έλληνας ιδιοκτήτης ουρλιάζει για ποιο λόγο δεν μπορεί να επενδύσει στην ταβέρνα του, για να λάβει την απάντηση πως δεν γίνεται να χαρίζει κανείς χρήμα σε μια ταβέρνα που η οποία δεν έχει ούτε μάγειρα, ούτε μαχαιροπήρουνα, ούτε καρέκλες.

«Οι Έλληνες είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως» καταλήγει η «τρόικα».

Το γερμανικό κοινό που παρακολουθεί στο στούντιο την εκπομπή γελά, χειροκροτεί και αμέσως ξεκινά το δεύτερο μέρος της εκπομπής.

Σε αυτό ένας πελάτης της ίδιας ταβέρνας καλείται να πληρώσει του ουζάκι του το οποίο του βγαίνει ξινό από το μύτη όταν ο Έλληνας ιδιοκτήτης του ζητεί να πληρώσει 332 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όταν ο ξαφνιασμένος πελάτης διερωτάται για ποιο λόγο πρέπει να πληρώσει αυτό το ποσό ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας του παραδίδει ένα φάκελο με τα χρέη από τις γερμανικές αποζημιώσεις, το κατοχικό δάνειο, τα θύματα πολέμου κτλ.
«Μα αυτός είναι ο φάκελος του παππού μου» λέει ο Γερμανός για να λάβει την απάντηση «το γλεντήσατε καλά».

Η συζήτηση συνεχίζεται με ένα υπάλληλο του υπουργείου Εξωτερικών δίνοντας το ιστορικό και νομικό πλαίσιο αναφορικά με τις αποζημιώσεις απλοποιημένο για το γερμανικό κοινό, το οποίο έχει αρχίσει να σοβαρεύει.

Τότε οι υπάλληλοι και ο Γερμανός πελάτης δέχονται ένα κέρασμα από ένα ηλικιωμένο κύριο που δεν είναι άλλος από τον Αργύρη Σφουντούρη.

Στο στούντιο δεσπόζει η φωτογραφία του Σφουντούρη όταν ήταν τεσσάρων ετών αμέσως μετά τη σφαγή.

Η αφήγησή του είναι συγκινητική, όπως φαίνεται και από τα βλέμματα του κοινού και η εκπομπή καταλήγει πως οι Γερμανοί πρέπει να πληρώσουν τα χρέη τους χωρίς τρικ.
Keywords
Αναζητήσεις
αποζημιωσεις διστομου, η.σατιρικη.εκπομπη.γιατοδιστομο.στην.γερμανια.
Τυχαία Θέματα