Όλες οι γυναίκες του προέδρου: Ρώσος επιχειρηματίας παρείχε ακίνητα σε γυναίκες που συνδέονται με τον Πούτιν

Ρώσος επιχειρηματίας από την Αγία Πετρούπολη παρείχε ακίνητα σε γυναίκες οι οποίες έχουν έναν κοινό παρονομαστή: Τον πρόεδρο της χώρας, Βλάντιμιρ Πούτιν.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, μία από αυτές είναι η νεαρότερη κόρη του Πούτιν και δύο είναι συγγενείς μιας γυναίκας που, σύμφωνα με αναφορές ρωσικών ΜΜΕ φέρεται να είναι η φίλη του Ρώσου προέδρου (αν και ο ίδιος το έχει αρνηθεί). Η τέταρτη είναι μια φοιτήτρια
που έχει φωτογραφηθεί για ημερολόγιο προς τιμήν των γενεθλίων του προέδρου.

Σε όλες τις περιπτώσεις, τα ακίνητα βρίσκονται σε προστατευόμενα συγκροτήματα εντός και γύρω από την Μόσχα.
Δημόσια έγγραφα δείχνουν ότι ο Γκριγκόρι Μπαέφσκι, 47χρονος επιχειρηματικός συνεργάτης παλιού φίλου του Πούτιν, πώλησε ή μεταβίβασε τα ακίνητα σε τρεις από τις γυναίκες. Στην άλλη περίπτωση, αυτή της νεαρότερης κόρης του Ρώσου προέδρου, Κατερίνα Τιχόνοβα, χρησιμοποιήθηκε η διεύθυνση ενός διαμερίσματος που ανήκε στον Μπαέφσκι ως δική της όταν καταχωρήθηκε η νέα της εταιρεία.

Όπως σημειώνει το Reuters, η εν λόγω υπόθεση δείχνει πόσο θολές είναι σε κάποιες περιπτώσεις οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού βίου: Η Τιχόνοβα, που κατέχει υψηλόβαθμη θέση στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας, έχει ως προσωπικούς συμβούλους κάποιους από τους παλαιότερους φίλους του Πούτιν, ενώ είναι παντρεμένη με τον Κίριλ Σαμάλοφ, γιο του δισεκατομμυριούχου Νικολάι Σαμάλοφ, συνεργάτη του Πούτιν. Ακόμη, ο Μπαέφσκι έχει εργαστεί ως βοηθός ενός άλλου στενού φίλου του Πούτιν, του Αρκάντι Ρότενμπεργκ. Εταιρείες του Μπαέφσκι έχουν επωφεληθεί από τα οικοδομικά συμβόλαια, ύψους τουλάχιστον 6 εκατ. ρουβλιών (89 εκατ. δολαρίων) μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο ο ίδιος δεν είχε προσελκύσει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας πριν ασχοληθεί μαζί του ο ερευνητής δημοσιογράφος Ρομάν Ανίν.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στο Reuters πως ο Ρώσος πρόεδρος δεν γνωρίζει τον Μπαέφσκι, ενώ σημείωσε πως το Κρεμλίνο έχει δεχτεί μια σειρά ερωτημάτων από διεθνή ΜΜΕ σχετικά με τις σχέσεις του Πούτιν με τους παιδικούς του φίλους και συμβόλαια που έχουν κλείσει με το κράτος. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν θα προβεί σε σχόλια επειδή το Κρεμλίνο θεωρεί πως πρόκειται για εκστρατεία με πολιτικά κίνητρα για τη συκοφάντηση του Πούτιν.

Πέρα από την υπόθεση της Τιχόνοβα, σε δημόσια έγγραφα φαίνεται πως το 2013 ο Μπαέφσκι μεταβίβασε την ιδιοκτησία ενός σπιτιού και μιας έκτασης σε δάσος με πεύκα στο Ουσπένσκορε της Μόσχας στην Άννα Ζατσεπλίνα, την 81χρονη της Αλίνα Καμπάεβα, πρώην γυμνάστριας, Ολυμπιονίκη και γνωστής για την στάση της υπέρ του Πούτιν. Το 2008, η ρωσική εφημερίδα Moskovsky Korrespondent την κατονόμασε ως φίλη του προέδρου, κάτι που ο Πούτιν απέρριψε, «και το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα». Σημειώνεται πως η εφημερίδα έκλεισε λίγο μετά το εν λόγω δημοσίευμα.

Ακόμη, το 2009 φαίνεται πως ο Μπαέφσκι μεταβίβασε την ιδιοκτησία ενός διαμερίσματος σε προάστιο της Μόσχας στη Λεϊσάν Καμπάεβα, αδερφή της Αλίνα. Όσον αφορά στην τελευταία, πρόκειται για την Αλίσα Χάρτσεβα, 23χρονη πρώην φοιτήτρια διεθνών σχέσεων, που έλαβε επίσης διαμέρισμα από τον Μπαέφσκι. Το 2010 είχε ποζάρει σε ημερολόγιο για τον εορτασμό των γενεθλίων του Πούτιν από φοιτητές του Πανεπιστημίου της Μόσχας, και δύο χρόνια μετά ανέβασε σε προσωπικό blog φωτογραφία με μια γάτα και μια εικόνα του προέδρου σε προσωπικό blog, με σχόλιο «Pussy for Putin». Ερωτηθείσα για το πώς αγοράστηκε το διαμέρισμα, είπε πως η διαδικασία ήταν κανονική, ότι δεν γνωρίζει τον επιχειρηματία και ότι πληρώνει ως τώρα τις δόσεις. Σε ερώτηση για το αν υπήρχε εμπλοκή ή σύνδεση με τον Πούτιν, έκανε λόγο για «ανόητες ερωτήσεις».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα