Ολα για την τενοντίτιδα και πώς να την αντιμετωπίσουμε

Τενοντίτιδα ή αλλιώς τενοντοπάθεια είναι ο ερεθισμός ή η εμφάνιση φλεγμονής στους τένοντες. Οι τένοντες είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των οστών και τον μυών. Για την ακρίβεια είναι «καλώδια» από ιστό (ινώδη) που ενώνουν τους μύες στα οστά.

Οπως αναφέρει η φυσικοθεραπεύτρια Χρύσα Βαφειάδη, τενοντίτιδες μπορεί να συνοδεύονται από την εμφάνιση φλεγμονής αλλά όχι πάντα. Χωρίζονται

σε οξείς και χρόνιες. Εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες αλλά συνήθως προσβάλει άτομα ηλικίας από 30 και πάνω.

Οξείς: Όταν συμβαίνει για πρώτη φορά και συνήθως προκαλείται από έναν τραυματισμό ή από υπέρχρηση μιας άρθρωσης όπως για παράδειγμα τενοντίτιδα των εκτεινόντων του καρπού και του αγκώνα στο στο τένις, tennis elbow.

Χρόνια: Μπορεί να συμβεί από υπέρχρηση να γίνει θεραπεία αλλά να επιμείνει, λόγω της εργασίας μας ή λόγω του αθλήματός που κάνουμε, για παραπάνω από 3-6 μήνες λόγω του ότι το ερέθισμα που της προκαλεί συνεχίζει να υπάρχει ή επειδή η αποκατάσταση δεν ήταν επαρκής.

Ασβεστοποιός τενοντίτιδα: Συσσώρευση ασβεστίου στην περιοχή όπου ο τένοντας ενώνεται με τη άρθρωση. Προσβάλει συνήθως άτομα ηλικίας από 40 ετών και πάνω.

Ποια είναι τα αίτια της τενοντίτιδας;ΤραυματισμοίΕπαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί στην ίδια άρθρωσηΥπέρχρηση μιας άρθρωσης, επαναλαμβανόμενο μηχανικό φορτίο στους τένοντες, στον εργασιακό τομέα ή στον αθλητισμόΧρόνιες παθήσεις όπως οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδαΗλικία και η φθορά των αρθρώσεων καθώς μεγαλώνουμεΘυροειδής, διαβήτηςΈλλειψη καλής αγγείωσηςΑσβεστοποίηση στην περιοχή όπου ο τένοντας ενώνεται με την άρθρωσηΣήκωμα βαρειών αντικειμένων και με λάθος τρόποςΜη επαρκής ζέσταμα πριν τη άσκησηΈλλειψη των διατάσεων από το πρόγραμμα γυμναστικήςΚαθιστική ζωής και έλλειψη άσκησης

Συμπτώματα

Συνήθως ο ασθενής παρουσιάζεται με πόνο, οίδημα στην περιοχή του τένοντα που πάσχει και πολλές φορές παρατηρείται και αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή ειδικά να είναι οξεία μορφής τενοντίτιδα ή αν έχει δημιουργηθεί από κάποιον τραυματισμό πάλι οξύ. Ακόμα, έχουμε εμφανή μείωση της μυϊκής δύναμης της άρθρωσης αλλά και δυσκαμψία και κάποιες φορές μειωμένο εύρος κίνησης.

Επιπτώσεις της τενοντίτιδας

Όλες οι μορφές τενοντίτιδας επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής του ανθρώπου. Ο συνεχής πόνος, η έλλειψη δύναμης οδηγούν στην απομάκρυνσή του ασθενή από τις δραστηριότητες που τον ευχαριστούν όπως ένα άθλημα αλλά και πολλές φορές και από την ίδια του την δουλεία με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις να είναι πολύ σοβαρές και σε κοινωνικό αλλά και οικονομικό επίπεδο.

Για αυτό η σωστή και αποτελεσματική αντιμετώπιση είναι απαραίτητη όχι μόνο για την βελτίωση της σωματικής υγείας του ανθρώπου αλλά και της ψυχοκοινωνικής του κατάστασης.

Θεραπεία της τενοντίτιδας

Οξεία τενοντίτιδα:

Όσον αφορά την οξεία φάση μιας τενοντίτδας εκτός από την χρήση πάγου για 10 λεπτά κάθε μια ώρα και την φαρμακευτική αγωγή (αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά) σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του ιατρού η φυσικοθεραπεία παίζει άμεσο και πολύ σημαντικό ρόλο.

Φυσικοθεραπεία στην οξεία φάση τενοντίτιδας:

Η χρήση φυσικών μέσων, του βελονισμού αλλά και ειδικών μηχανημάτων μπορούν να μειώσουν άμεσα και αποτελεσματικά τον πόνο, το οίδημα και την φλεγμονή αν υπάρχει. Πιο συγκεκριμένα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε:

Kinesiotape για την μείωση πόνου και οιδήματοςΒελονισμό για καλύτερη αιμάτωση και μείωση πόνουΗλεκτροθεραπείαLazerΘεραπευτικό υπέρηχο για μείωση του οιδήματοςTECAR, θεραπεία με ραδιοσυχνότητες για γρηγορότερη επούλωση και βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεωνΙσομετρικές ασκήσειςΚινητοποίηση αρθρώσεων ήπιας μορφής για μείωση του πόνου (manual therapy)Ήπια μάλαξηΣυμβουλές για τις καθημερινές δραστηριότητες για μείωση του ερεθισμού του τένονταΑποφυγή δραστηριοτήτων που προκαλούν πόνο ή ερεθίζουν την άρθρωση

Φυσικοθεραπεία στο υποξύ στάδιο της τενοντίτιδας

Αν υπάρχει ακόμα πόνος αλλά είναι ελαττωμένος τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις παραπάνω τεχνικές σε συνδυασμό όμως με ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων που θα έχει ως στόχο την σταδιακή φόρτιση του τένοντα. Οι ασκήσεις πρέπει να γίνονται σε εύρος κίνησης που δεν δημιουργεί πόνο στον ασθενή. Ακόμα η χρήση ειδικού εξοπλισμού όπως λάστιχα είναι απαραίτητη για τη σταδιακή και αποτελεσματική φόρτιση του τένοντα αλλά και για την ενδυνάμωσή του.

Ακόμα η χρήση τεχνικών αύξησης της αιμάτωσης και μείωσης της δυσκαμψίας όπως είναι το ergon και ειδικές τεχνικές μάλαξης για την καλή λειτουργεία της περιτονίας είναι απαραίτητες όπως και η χρήση τεχνικών κινητοποίησης αρθρώσεων (manual therapy) για καλή κινητικότητα και λειτουργία της άρθρωσης. Έμφαση πρέπει να δίνεται στην λειτουργική αποκατάσταση του ασθενή για να γίνεται σωστά και πιο γρήγορα η επανένταξή του στις καθημερινές του δραστηριότητες ή και στον αθλητισμό αν μιλάμε για αθλητή.

Φυσικοθεραπεία σε χρόνιες τενοντίτιδες

Στις χρόνιες τενοντίτιδες ο στόχος είναι να καταλάβουμε ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν στο να επιμείνει η πάθηση. Οι λόγοι μπορεί να είναι είτε επανατραυματισμός της άρθρωσης, επαναλαμβανόμενες κινήσεις λόγω δουλειάς ή λόγω άθλησης, μη επαρκής αποκατάσταση αλλά και ψυχολογικοί παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτό. Όταν ξεκαθαριστούν τα παραπάνω τότε στην αντιμετώπιση της χρόνιας τενοντίτιδας μπορούν να βοηθήσουν τα εξείς:

Διαμόρφωση των δραστηριοτήτων της καθημερινότητας αλλά και της άθλησης με τέτοιο τρόπου που δεν θα επιβαρύνουν την άρθρωσηΧρήση μεθόδων της φυσικοθεραπείας για μείωση του πόνου όπως στο οξύ στάδιοΧρήση της μεθόδου γνωσιακής συμπεριφοράς ή αλλιώς CBT(Cognitive behavioral therapy) με τη βοήθεια και του φυσικοθεραπευτή και του ψυχοθεραπευτή για την αποτελεσματική μείωση και του πόνου αλλά και τη λειτουργική αποκατάσταση της άρθρωσηςΠρόγραμμα ενδυνάμωσης ειδικό σύμφωνα με τις δραστηριότητες που ακόμα δυσκολεύουν τον ασθενή είτε λόγω πόνου είτε λόγω χρόνιας αδυναμίαςΑσβεστοποιός τενοντίτιδα – θεραπείαΑρθροσκοπική παρακέντισηΧρήση κρουστικού υπέρηχουΦυσικοθεραπεία για τη σωστή αποκατάσταση και βελτίωση της δύναμης της άρθρωσης με τη χρήση ασκησιολογίου που δεν επιβαρύνει την άρθρωση. Οι ασκήσεις πρέπει να γίνονται σε ελεύθερο από πόνο εύρος κίνησης.Ποιες είναι οι πιο συχνές μορφές τενοντίτιδας;

τενοντίτιδα ώμου

ασβεστοποιός τενοντίτιδα

τενοντίτιδα δικεφάλου

Έξω επικονδυλιτιδα (tennis elbow)

Έσω επικονδυλίτιδα (golfers elbow)

τενοντίτιδα στο γόνατο

τενοντίτιδα αστραγάλου

τενοντίτιδα ισχίου

Διαβάστε περισσότερα: fmh.gr

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Γλίτωσε το κάταγμα ο Μάντζαρης, την τελευταία στιγμή για ΜάλαγαΤι λένε οι γιατροί για τα παπούτσια που όλοι λένε ότι είναι «βολικά»;Γιόγκα, πιλάτες, χορός: Τρία είδη άσκησης που πρέπει να δοκιμάσουν όλοι οι άντρες
Keywords
Τυχαία Θέματα