Οι λόγοι που η Σοβιετική προπαγάνδα σκηνοθέτησε τη φωτογραφία της νίκης στην ταράτσα του Reichstag στο Βερολίνο

Το βράδυ της 30ης Απριλίου 1945 γύρω στις 22:50 μια μικρή ομάδα Σοβιετικών λοχιών ανεβαίνουν στην ταράτσα του κτιρίου του Reichstag και υψώνουν τη Σοβιετική σημαία.

Ο άνθρωπος που τοποθέτησε τη σημαία σε ένα από τα αγάλματα της ταράτσας και έμεινε στην ιστορία ήταν ο Μιχαήλ Μίνιν. Ωστόσο δεν είναι αυτός που πρωταγωνιστεί στη διάσημη φωτογραφία καθώς η σκηνή επαναλήφθηκε την επόμενη μέρα, 1η Μαΐου για να εκδοθεί η φωτογραφία με άλλους πρωταγωνιστές.

H ρωσική προπαγάνδα είχε επηρεαστεί
από τη φωτογραφία του Joe Rosenthal με την αμερικανική σημαία να υψώνεται στο Iwo Jima με αποτέλεσμα να θελήσουν να σκηνοθετήσουν την νίκη τους και να δώσουν στη δημοσιότητα μια πειραγμένη φωτογραφία.

Η φωτογραφία που έγινε ευρέως γνωστή είναι τραβηγμένη από τον Yevgeny Khaldei ο οποίος ταξιδεψε από τη Μόσχα στο Βερολίνο με μια σημαία της Σοβιετικής Ένωσης στη βαλίτσα του.

Φτάνοντας στη βομβαρδισμένη γερμανική πρωτεύουσα άρχισε να αναζητά την ιδανική τοποθεσία για τη λήψη του. Πριν καταλήξει στην ταράτσα του Reichstag απέρριψε δυο τοποθεσίες, αυτή της Πύλης του Βραδεμβούργου και το Αεροδρόμιο Tempelhof.

Στη γνήσια φωτογραφία ο Ρωσός στρατιώτης φορά δυο ρολόγια που είχαν κλαπεί. Έτσι του ζήτησαν να τα αφαιρέσει. Τέλος υπήρξε και μια δεύτερη επέμβαση στην φωτογραφία, αποφασίζοντας να δώσουν ένα πιο σκούρο τόνο στον καπνό που φαινόταν στο βάθος.

Τα δύο ρολόγια - που στην πραγματική λήψη φορά ένας εκ των στρατιωτών - φανέρωναν ότι είχε προχωρήσει σε λεηλασίες.

Από τη στιγμή που μπήκε βέβαια στη διαδικασία να "αλλοιώσει" το τελικό αποτέλεσμα, είπε να προχωρήσει και σε μία ακόμα βελτιωτική ενέργεια, δίνονταν έναν πιο σκούρο τόνο στον καπνό που φαίνεται στο βάθος.

Η φωτογραφίας δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ogonjok και έγινε παγκοσμίως αναγνωρίσιμη.

Πηγή: cracked.com

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα