Οι κανόνες εμπλοκής του ΔΝΤ σε νέες διασώσεις χωρών (μεταξύ αυτών και της Ευρωζώνης)
Τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τον σχεδιασμό των προγραμμάτων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με χώρες-μέλη της Ευρωζώνης και άλλων τριών νομισματικών ενώσεων συζήτησε το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου στις 21 Φεβρουαρίου. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Ταμείου, η συζήτηση έγινε στη βάση έκθεσης των στελεχών του, με τίτλο: «Σχεδιασμός των προγραμμάτων σε νομισματικές ενώσεις». Οι κατευθυντήριες γραμμές θα ισχύσουν άμεσα ή από την επόμενη αξιολόγηση ενός προγράμματος σε περίπτωση τρέχουσας συμφωνίας, αναφέρει το Ταμείο.
Οι διευθυντές του ΔΝΤ υπογράμμισαν, μεταξύ άλλων, ότι ο σχεδιασμός του προγράμματος θα πρέπει να βασίζεται, στον βαθμό που είναι αυτό δυνατό, σε πολιτικές, στις οποίες οι εθνικές Αρχές του μέλους έχουν άμεσο ή έμμεσο έλεγχο. Οι διευθυντές συμφώνησαν, ότι στο βαθμό που τα μέλη μίας νομισματικής ένωσης έχουν μεταφέρει σημαντικές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές πολιτικές σε θεσμούς της ένωσης, θα πρέπει να αναζητούνται διαβεβαιώσεις σχετικά με τις δράσεις των θεσμών αυτών, όταν οι πολιτικές προσαρμογής των χωρών δεν θα μπορούσαν από μόνες τους να επιτύχουν τους στόχους του προγράμματος. Η έκταση των δράσεων αυτών θα περιορίζονται κανονικά στη συγκεκριμένη χώρα - μέλος. Το κατώφλι για να χρησιμοποιήσει το Ταμείο τους δικούς τους πόρους, με την προϋπόθεση της ανάληψης δράσης από έναν θεσμό στο επίπεδο της ένωσης, είναι το ίδιο όπως και για τις πολιτικές που βρίσκονται στον έλεγχο του ίδιου του μέλους: Το μέτρο πρέπει να θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος.
Οι Διευθυντές συμφώνησαν ότι το Ταμείο δεν θα αναζητά διαβεβαιώσεις για την πολιτική από έναν θεσμό της ένωσης, οι οποίες θα συνεπαγόταν ότι αυτός θα αναλάμβανε δράσεις που δεν είναι συνεπείς με την εντολή του και τα νομικά και θεσμικά πλαίσια. Οι Διευθυντές συμφώνησαν ότι οι διαβεβαιώσεις για καθοριστικής σημασίας δράσεις της πολιτικής πρέπει να είναι σαφείς, συγκεκριμένες, ελέγξιμες και - όταν είναι αναγκαίο - με χρονική προθεσμία. Οι διαβεβαιώσεις για την πολιτική πρέπει να είναι κατάλληλες, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση της σχετικής δράσης πολιτικής. Θα πρέπει να παρέχονται γραπτώς, με τη μορφή επιστολής από τον σχετικό θεσμό της ένωσης στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ή μίας δημοσιευμένης ανακοίνωσης. Σε έναν περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων, η διαβεβαίωση θα μπορούσε να δίνεται σε εμπιστευτική μορφή.
Οι Διευθυντές τόνισαν με έμφαση ότι τα μέτρα, για τα οποία έχουν ζητηθεί διαβεβαιώσεις, πρέπει να είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος των μελών. Στην περίπτωση που ένα τέτοιο μέτρο δεν εφαρμόζεται πλήρως, μία απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου για την έγκριση της χρήσης πόρων του Ταμείου θα πρέπει να εξαρτάται από τη διαπίστωση ότι, παρά ταύτα, μπορεί να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Μία τέτοια διαπίστωση θα βασίζεται στην αξιολόγηση των στελεχών του Ταμείου ότι το έλλειμμα στην εφαρμογή της πολιτικής είναι μικρής σημασίας ή προσωρινό ή ότι έχει ληφθεί επαρκής διορθωτική δράση.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- +18 /ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ / EIKONEΣ ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΡΙΝ > ΗΤουρκική αεροπορία και πυροβολικό βομβαρδίζουν την πόλη
- Μιχάλης Λώλης: Ε λοιπόν αυτούς τους ξεφτιλισμένους, ΦΤΥΣΤΕ ΤΟΥΣ! Αποδοκιμάστε τους!
- Ξένια Rec: Είχα πει στα αγόρια να μη με πλησιάζει κανένας
- Πήγε στο δικαστήριο να αποδείξει ότι δεν είναι νεκρός και έχασε τη δίκη!
- Το μήνυμα του Μπουτάρη σε Σαββίδη για το deal των 1,6 δισ. δολαρίων
- Σημάδεψαν με όπλο στο φανάρι τη Φωτεινή Δάρρα και την κυνηγούσαν στα στενά της Αθήνας!
- Ευκολότερη η ρύθμιση των 120 δόσεων για ελεύθερους επαγγελματίες
- Πειθαρχική δίωξη στον δικαστή που έβγαλε απόφαση τα μεσάνυχτα για το ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός
- Ανιψιός ηθοποιού ο 19χρονος που εξαφανίστηκε με τις δύο αδελφές από το Δήλεσι
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Τι είπε ο Αλιβιζάτος για όσα έγιναν στο Αίγιο με τη δίκη του Αμβρόσιου
- Δραγασάκης: Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ ένας συνασπισμός πολιτικών δυνάμεων
- Οι αντιδράσεις για τον «αθώο» Αμβρόσιο: «Το φτύστε τους είναι το λιγότερο. Αν είχα όπλο και μπορούσα από το νόμο, θα το χρησιμοποιούσα να τελειώνουμε»
- ΠΓΔΜ: Ο Ζάεφ κατηγορεί τον Πρόεδρο της χώρας Ιβάνοφ για κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος
- Ο Λεβέντης πήγε να μιλήσει στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής και «τα έχωσε» στις πρώην ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ (που ήταν εκεί)
- Ακιντζί: Οι Ελληνοκύπριοι να εγκαταλείψουν τον μαξιμαλισμό

- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Τι είπε ο Αλιβιζάτος για όσα έγιναν στο Αίγιο με τη δίκη του Αμβρόσιου
- Ακιντζί: Οι Ελληνοκύπριοι να εγκαταλείψουν τον μαξιμαλισμό
- Δραγασάκης: Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ ένας συνασπισμός πολιτικών δυνάμεων
- Οι αντιδράσεις για τον «αθώο» Αμβρόσιο: «Το φτύστε τους είναι το λιγότερο. Αν είχα όπλο και μπορούσα από το νόμο, θα το χρησιμοποιούσα να τελειώνουμε»
- Ο Λεβέντης πήγε να μιλήσει στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής και «τα έχωσε» στις πρώην ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ (που ήταν εκεί)
- ΠΓΔΜ: Ο Ζάεφ κατηγορεί τον Πρόεδρο της χώρας Ιβάνοφ για κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος
- Το Κίεβο δεν θα επιτρέψει σε Ρώσους πολίτες ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα
- Σημίτης: Να είμαστε ειλικρινείς με την κοινωνία. Τα μνημόνια δεν σκίζονται σε μια μέρα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Οδηγίες του υπουργείου Υγείας για προστασία από την αφρικανική σκόνη
- Δύο αδέλφια στη σκηνή της Eurovision 2018! (video)
- Βραδιά ποίησης στον Δήμο Μεταμόρφωσης
- Πάρτυ στο twitter με την πώληση της ΣΕΚΑΠ [photos]
- «Χαλάει» ο καιρός το Σάββατο - Η πρόγνωση της ΕΜΥ
- Εκατοντάδες πυροτεχνήματα κατασχέθηκαν στους Παξούς
- LIVE: Μάλαγα-Παναθηναϊκός 60-58 (Δ' περίοδος)
- Πήγε στο δικαστήριο να αποδείξει ότι δεν είναι νεκρός και έχασε τη δίκη
- Υπό αναδιαμόρφωση οι πολιτικές του ΔΝΤ σε προγράμματα διάσωσης