Οι ΗΠΑ διακόπτουν το πρόγραμμα εκπαίδευσης των Σύριων ανταρτών

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ τερμάτισε το πρόγραμμα εκπαίδευσης Σύριων μετριοπαθών ανταρτών και ανακοίνωσε πως από εδώ και στο εξής θα παρέχει μόνο όπλα και άλλα υλικά μέσα σε συγκεκριμένες ομάδες.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης και εξοπλισμού Συρίων μετριοπαθών ανταρτών, που ξεκίνησαν στις αρχές του έτους οι ΗΠΑ και έχει χρηματοδοτηθεί με 500 εκατομμύρια δολάρια, προέβλεπε την εκπαίδευση περίπου 5.400 ανταρτών φέτος και 15.000 το 2016
για να πολεμήσουν στη Συρία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, όμως όπως αποδείχθηκε οι εκπαιδευμένοι από τις ΗΠΑ αντάρτες παρέδωσαν οχήματα και πολεμοφόδια στους εξτρεμιστές, ενώ ελάχιστοι από αυτούς παρέμειναν στη Συρία.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πως το πρόγραμμα πνέει τα λοίσθια: "Είμαι ο πρώτος που θα παραδεχθεί πως δεν λειτούργησε όπως έπρεπε", δήλωσε.

Μία από τις πρώτες ομάδες που εκπαιδεύτηκε και εστάλη στη Συρία για να πολεμήσει περικυκλώθηκε από την Αλ Νούσρα, παρακλάδι της Αλ Κάιντα, ενώ η δεύτερη παρέδωσε το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού της, στην ίδια οργάνωση, το Σεπτέμβριο προκειμένου να εξασφαλίσει ασφαλή διέλευση.

Σύμφωνα τους New York Times, αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, που δεν κατονομάζεται, δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα εκπαιδεύουν πλέον Σύριους αντάρτες στα ειδικά διαμορφωμένα κέντρα στην Ιορδανία, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τώρα το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι η βοήθεια θα επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες ομάδες των οποίων οι ηγέτες έχουν αποδείξει την αξιοπιστία τους. Ειδικότερα αυτό που εξετάζεται είναι να δημιουργηθεί ένα μικρότερο κέντρο εκπαίδευσης στην Τουρκία όπου κυρίως οι ηγέτες των αντάρτικων ομάδων θα εκπαιδεύονται σε θέματα διεξαγωγής επιχειρήσεων όπως για παράδειγμα πως να καλούν και να δίνουν συντεταγμένες για αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον συγκεκριμένων στόχων.

Όπως είπε η υφυπουργός Άμυνας Κριστίν Γουόρμαθ στους δημοσιογράφους, το υπουργείο θα παρέχει «βασικά είδη» στους ηγέτες αυτών των ομάδων αλλά όχι και εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, όπως αντιαρματικούς πυραύλους ή φορητά αντιαεροπορικά συστήματα.

Ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο Πίτερ Κουκ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε διευκρίνισε ότι η Ουάσινγκτον θα παρακολουθεί την πρόοδο των επιλεγμένων ομάδων που θα λάβουν εξοπλισμό και όπλα και θα τους παρέχεται αεροπορική κάλυψη κατά τις επιχειρήσεις του εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα