Οι γαλλικές αρχές ανοίγουν τα αρχεία της «Γαλλίας του Βισύ»

Οι γαλλικές αρχές ανοίγουν αστυνομικά και υπουργικά αρχεία από την περίοδο της «Γαλλίας του Βισύ», μεταδίδει το BBC.

Πρόκειται για την περίοδο που ο στρατάρχης και ήρωας του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, Φιλίπ Πεταίν, κυβερνούσε το ελεύθερο τμήμα της Γαλλίας, νότια του Λίγηρα, μετά την εισβολή της Γερμανίας και τη συνθηκολόγησή της κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έδρα της κυβέρνησης ήταν η πόλη Βισύ.

Ακολουθώντας σε μεγάλο βαθμό τα
χνάρια των φασιστικών και ναζιστικών κυβερνήσεων του Άξονα, ο Πεταίν είχε εγκαθιδρύσει ένα σκληρό και απολυταρχικό καθεστώς, το οποίο καταδίωκε εργατικά σωματεία, κομμουνιστές, Εβραίους και άλλες «συνωμοτικές ομάδες». Η πολιτική της κυβέρνησης του Βισύ, αν και βρήκε υποστηρικτές, βρήκε αντίθετη την πλειοψηφία του γαλλικού λαού που είχε ήδη γευτεί τη βαρβαρότητα των Ναζί. Το τέλος της εξουσίας του ήρθε στις 17 Αυγούστου του 1944, μετά την σύλληψή του από τους Γερμανούς.

Όπως ανακοίνωσε ο ιστορικός Gilles Morin στη γαλλική τηλεόραση, οι αρχές ανοίγουν αστυνομικά και υπουργικά αρχεία με περισσότερα από 200.000 έγγραφα από την εποχή του Πεταίν, προκειμένου να πέσει φως στην σύλληψη του Ζαν Μουλέν, αρχηγού του Εθνικού Συμβουλίου της Αντίστασης (Ρεσιστάνς). Στο Συμβούλιο του Μουλέν συμμετείχαν τα οκτώ μεγαλύτερα αντιστασιακά κινήματα, οι δύο σημαντικότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα έξι κυριότερα προπολεμικά κόμματα της χώρας.

Ο Μουλέν τελικά παραδόθηκε στη Γκεστάπο το 1943. Στις 8 Ιουλίου της ίδια χρονιάς, ο ίδιος ξεψύχησε από τα φριχτά βασανιστήρια που είχε υποστεί στη Λυών και το Παρίσι. Κατά καιρούς έχουν ακουστεί διάφορες θεωρίες για την σύλληψη του Μουλέν, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι δεν παραδόθηκε, αλλά προδόθηκε από κάποιον συναγωνιστή του.

Τα αρχεία δεν θα διαλευκάνουν όμως μόνο την υπόθεση Μουλέν. Παιδιά αγωνιστών που στάλθηκαν στην εξορία ζητούν από τις γαλλικές αρχές απαντήσεις που δόθηκαν ποτέ. Ακόμα, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της Βισύ στους New York Times (ΝΥΤ), είναι καιρός να πάψει η πόλη να είναι συνυφασμένη με εκείνη την σκοτεινή περίοδο της Γαλλίας.

«Ήταν οι πράξεις της κυβέρνησης που είναι ασυγχώρητες, όχι της πόλης», δήλωσε πρώην αντιστασιακός ονόματι Lucien Guyot στους ΝΥΤ.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα