Οι επόμενες κινήσεις στον απόηχο των διαφωνιών και του «διαζυγίου» με την τρόικα

Ένα 24ωρο σχεδόν μετά το σκηνικό σύγκρουσης για χρέος και τρόικα στα τετ α τετ που είχε ο επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και το νέο υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη αναπτύσσεται έντονη κινητικότητα και από το ελληνικό αλλά και από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο, ώστε να χαμηλώσουν οι τόνοι.

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Παρασκευής,
αλλαγές στον πρόγραμμα επαφών Βαρουφάκη στην Ευρώπη, νέες δηλώσεις και δημοσιεύματα ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες εντός της ημέρας.

«Διαζύγιο» με τους εντεταλμένους των δανειστών κήρυξε ο Βαρουφάκης ενώπιον του Ντάισελμπλουμ

Στο Παρίσι μεταβαίνει σήμερα, Σάββατο, τελικά, ο κ. Βαρουφάκης ανασχεδιάζοντας το ταξίδι του στην Ευρώπη. Το ακριβές πρόγραμμα της σημερινής επίσκεψης δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό. Σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα επαφών του με τους Ευρωπαίους ομολόγους του ο κ. Βαρουφάκης θα μετέβαινε τη Δευτέρα το πρωί στο Λονδίνο και εν συνεχεία στο Παρίσι. Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με πληροφορίες του Βήμα αναμένονται δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Την Παρασκευή το βράδυ είχε πραγματοποιηθεί εκτάκτως σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την αποτίμηση των επισκέψεων Σουλτς και Ντάισεμπλουμ. Στη σύσκεψη ήταν παρόντες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάνης Δραγασάκης και ο υποικ, κ. Βαρουφάκης. Ο κ. Τσίπρας τόνισε στους συνεργάτες του ότι «Οι προκάτοχοί μου επέλεξαν άλλα να λένε προεκλογικά και άλλα να κάνουν μετεκλογικά. Έχασαν τη στήριξη του λαού και έπεσαν. Σκέφτομαι να πρωτοτυπήσω και να μείνω συνεπής στις δεσμεύσεις μου».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δηλώσεις αναμένονται και από τις Βρυξέλλες και τον επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Νταισελμπλουμ. Άλλωστε το θέμα της Ελλάδας αποτέλεσε και «πρώτο πιάτο» στο άτυπο δείπνο των Μέρκελ, Ολάντ και Σουλτς στο Παρίσι. Ωστόσο, σήμερα Σάββατο η γερμανίδα καγκελάριος απέκλεισε εξ νέου το ενδεχόμενο μιας «νέας διαγραφής» του ελληνικού χρέους, όπως επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας επίσης ότι δεν τίθεται θέμα πολεμικών αποζημιώσεων.

«Η χώρα ζητεί χώρο, χρόνο και ανάσες» τονίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά», ενώ δηλώνει ότι «δεν υπάρχει θέμα να σκίσουμε το προηγούμενο πρόγραμμα». Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο των επαφών με τους εταίρους, θα υπάρξει συνάντηση και με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το βράδυ της Παρασκευής σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Newsnight του BBC τόνισε ότι «Δεν έχουμε την πρόθεση να συνεχίσουμε να υποκρινόμαστε...προσπαθώντας να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα το οποίο δεν εφαρμόζεται. Ένα πρόγραμμα που εδώ και πέντε χρόνια έχει σταθερά αποτύχει να αποδώσει χειροπιαστά αποτελέσματα».

«Δεν είμαι ο δάσκαλος του Αλέξη Τσίπρα, αλλά μετά από δύο ώρες είχα την αίσθηση ότι το κατάλαβε. Αν το δέχεται δεν το ξέρω, αλλά του είπα ξεκάθαρα "αν θέλεις αυτήν την πορεία σύγκρουσης και την ακολουθήσεις, πιστεύω ότι θα χάσεις. Γι' αυτό είναι καλύτερα να ακολουθήσεις μια πορεία συμβιβασμού"» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συνάντησης που είχαν οι δύο αξιωματούχοι χθες στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα, καθώς η είδηση της «κόντρας» μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, με τις δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη και την αντίδραση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, προβληματισμό προκαλούν κυβερνητικές τοποθετήσεις από την Πορτογαλία και την Ισπανία, που δεν δείχνουν να ακολουθούν την ελληνική γραμμή ρήξης.
Keywords
Αναζητήσεις
κινησεις διαζυγιου
Τυχαία Θέματα