Οι ελληνικές προτάσεις στο «μικροσκόπιο» στις Βρυξέλλες

Από «λεπτό κόσκινο» αναμένεται να περάσει σήμερα Κυριακή η νέα δέσμη προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, με νέο γύρο συνομιλιών να ξεκινά – καθώς η συνάντηση που ήταν να γίνει το Σάββατο τελικά αναβλήθηκε.

Την ελληνική αντιπροσωπεία απαρτίζουν οι κ.κ. Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς και Γιώργος Χουλιαράκης, με στόχο τη γεφύρωση των διαφορών με τους δανειστές. Την ίδια στιγμή, την Κυριακή φτάνουν τελικά στις Βρυξέλλες
και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, Πολ Τόμσεν καθώς και ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος, Ρίσι Γκογιάλ.

Όπως ανέφερε στο Mega πηγή της ΕΚΤ, οι ελληνικές προτάσεις θα περάσουν αρχικά από το «μικροσκόπιο» της Κομισιόν. «Συμμετέχουμε στη διαδικασία. Μόνο μετά την αξιολόγηση της ελληνικής πρότασης από την Κομισιόν θα αποφασίσουμε εάν οι συνομιλίες θα ξαναρχίσουν» δήλωσε στον ανταποκριτή του Mega η συγκεκριμένη πηγή.

Σημειώνεται ότι το απόγευμα του Σαββάτου ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε συσκέψεις με κορυφαίους υπουργούς, όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης, Νίκος Βούτσης και ο Πάνος Σκουρλέτης, κάνοντας παράλληλα βόλτα στον Εθνικό Κήπο με τον υπουργό Οικονομικών. Ο κ. Τσίπρας το Σάββατο εμφανίστηκε ξεκάθαρος ότι δεν πρόκειται να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, κάνοντας λόγο για βιώσιμη συμφωνία με τους εταίρους.

«Ξεχάστε κάθε σκέψη για εκλογές και δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση έχει πρόσφατη λαϊκή εντολή, τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού μαζί της και άνετη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο», φέρεται να είπε στους συνεργάτες του σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας: « Ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύθηκε για να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις και να διαχειριστούμε τα δύσκολα. Κανείς δεν πίστευε ότι θα ήταν μια εύκολη υπόθεση. Οι αποφάσεις και η διαχείριση τους ανήκουν αποκλειστικά σε εμάς, όσο δύσκολες και να είναι».

Στο μεταξύ, η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, επικαλούμενη διαπραγματευτικούς κύκλους στις Βρυξέλλες γράφει στην διαδικτυακή της έκδοση ότι το ΔΝΤ τορπιλίζει συμβιβαστική πρόταση που προετοίμασε η Κομισιόν τις περασμένες μέρες. Σύμφωνα με την πρόταση η Αθήνα θα μπορούσε να αναβάλει περικοπές στις μικρές συντάξεις, αν μειώσει ισόποσα τις στρατιωτικές δαπάνες. Ο λόγος για 400 εκ. ευρώ. Η πρόταση παρουσιάστηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό και είχε την έγκριση της Αγκελας Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ.

Διαπραγματευτικοί κύκλοι δήλωσαν στην γερμανική εφημερίδα ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν αποδέχεται τέτοιου είδους παζάρια. Θέλουμε να διαπραγματευθούμε, αλλά δεν έχουμε εντολή». Κατά συνέπεια στην Κομισιόν επικρατεί σκεπτικισμός κατά πόσο είναι εφικτή μια συμφωνία.

Σύμφωνα με την FAS η αποχώρηση της αντιπροσωπείας του Ταμείου από τις διαπραγματεύσεις πριν από λίγες μέρες σχετίζονταν με εντάσεις μεταξύ Ταμείου και Κομισιόν που ανάγονται σε συνάντηση στην καγκελαρία στο Βερολίνο πριν από δύο εβδομάδες, όπου οι τρεις θεσμοί είχαν συμφωνήσει σε κείμενο αιτημάτων προς την Αθήνα, στο οποίο ζητούσαν μειωμένο πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος και τα επόμενα χρόνια ύψους 1, 2, 3, και 3,5%.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα