Οι αστυνομικοί που το πρωί κυνηγούν το έγκλημα και το βράδυ παίζουν θέατρο

Η δημιουργικότητα δεν έχει όρια. Αυτό αποδεικνύει μία «χούφτα» αστυνομικών. Πρόκειται για την θεατρική ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας. Άνδρες και γυναίκες που το πρωί κυνηγούν το έγκλημα και το βράδυ αφιερώνουν το χρόνο τους στη μελέτη θεατρικών έργων και στις πρόβες.

Όταν η ομάδα ανέβασε παράσταση στις φυλακές ανηλίκων του Αυλώνα ένας πιτσιρικάς κρατούμενος γεμάτος τατουάζ πλησίασε μετά το τέλος του έργου τον σκηνοθέτη Γιάννη Κατράνη.

«Το βλέπεις αυτό;», τον ρώτησε δείχνοντάς του τη σφιγμένη του γροθιά. Πάνω στα δάχτυλά του ήταν χαραγμένη η φράση «Fuck cops» (γ… τους μπάτσους).
«Θα το σβήσω το τατουάζ. Στο υπόσχομαι», του είπε και έφυγε σιωπηλός.

Η πραγματική αυτή ιστορία περιγράφει σε λίγες γραμμές όλη την ουσία του θεάτρου. Τη διαδικασία μέσα από την οποία πέφτουν οι γέφυρες ανάμεσα στους ανθρώπους. Όταν μάλιστα οι συντελεστές που τολμούν να εκθέσουν πάνω στη σκηνή τον εαυτό τους είναι αστυνομικοί τότε το αποτέλεσμα αποζημιώνει με έναν απρόσμενο τρόπο τους θεατές.

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Κατράνης έχει φτιάξει μία πραγματικά καλή θεατρική ομάδα από μάχιμους αστυνομικούς και πολιτικό προσωπικό του Σώματος, οι οποίοι δεν δουλεύουν απλά το ρόλο τους αλλά δουλεύουν τον εαυτό τους.

Η παράσταση που ανεβάζουν αυτό το διάστημα είναι η κωμωδία του Αλέκου Σακελλαρίου «Ο Ηλίας του 16ου». Το θρυλικό ρόλο του Ηλία, ο οποίος αναλαμβάνει στο έργο να διαλευκάνει μία κλοπή σε πλούσιο σπίτι, υποδύεται ο αστυνομικός της Διεύθυνσης Επισήμων, Βάιος Σπανός, ο οποίος συμμετέχει τα τελευταία 10 χρόνια στην θεατρική ομάδα της ΕΛ.ΑΣ. «Όσο και εξαντλητικά να είναι τα ωράρια εργασίας μας πάντα θα βρούμε χρόνο για ασκήσεις ορθοφωνίας, πρόβες και διάβασμα. Με το θέατρο καλλιεργούμε τη ψυχή μας, οπότε η κούραση δεν μπορεί τόσο εύκολα να σε καταβάλλει», λέει.

Συμπρωταγωνίστριά του είναι η Ελένη Πυράλη, η οποία υποδύεται την «Τασία», τη φτωχή πλην τίμια υπηρέτρια που χωρίς να φταίει κατηγορείται ότι αφαίρεσε από τα αφεντικά της ακριβά κοσμήματα: «Το θέατρο μου δίνει ζωή και είμαι ευτυχισμένη που η Αστυνομία που δίνει το δικαίωμα να δημιουργώ σε μία τόσο δεμένη ομάδα. Στην αρχή υπήρχαν συνάδελφοί μου που έβλεπαν καχύποπτα αυτό που κάνουμε. Ήταν, όμως, αρκετό να δουν μία παράσταση για να τους φύγουν οι επιφυλάξεις».

Η ομάδα έχει ανεβάσει μέχρι στιγμής συνολικά εννιά παραστάσεις, χωρίς να καταβάλλεται αντίτιμο από τους θεατές. «Έχουμε παίξει σε σκηνές Δήμων αλλά και σε σωφρονιστικά ιδρύματα. Θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στον κόσμο να δει θέατρο και χαιρόμαστε που συνήθως ο χώρος γεμίζει από θεατές. Μπορεί πολλοί να νομίζουν ότι πρόκειται για ένα ερασιτεχνικό σχήμα αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για μία επαγγελματική δουλειά. Και αυτό είναι αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς», δηλώνει ο Γιώργος Μπασιάκος, ο οποίος υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα Κηφισιάς και υποδύεται στην παράσταση τον «Λάμπρο», τον ιδιοκτήτη του καφενείου και ενεχυροδανειστή που μπαίνει στο στόχαστρο του Ηλία και της παρέας του.

Το ιστορικό της ομάδας

Η θεατρική ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας συγκροτήθηκε το 1999 και παρουσιάζει κάθε χρόνο θεατρικές παραστάσεις. Αποτελείται από αστυνομικούς και πολιτικούς υπαλλήλους του Σώματος, οι οποίοι συμμετέχουν στις δραστηριότητες σε χρόνο εκτός της υπηρεσίας τους.

Από το 2011 έχει λάβει διακρίσεις σε ερασιτεχνικά φεστιβάλ αποσπώντας πρώτα βραβεία και επαίνους. Όλες οι παραστάσεις της πραγματοποιούνται αφιλοκερδώς. Ψυχή της πρωτοβουλίας είναι ο σκηνοθέτης Γιάννης Κατράνης. Ένα από τα έργα που έγραψε και σκηνοθέτησε ο ίδιος, το οποίο ανέβηκε στο παρελθόν από την ομάδα της ΕΛ.ΑΣ., έχει τίτλο «Όταν έφτασαν οι πελαργοί». Οι ηθοποιοί τον βλέπουν –όπως λένε- σαν τον δάσκαλό τους.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα