Οι απαντήσεις των οικονομικών εμπειρογνωμόνων του «Ποταμιού» για την οικονομία

Τις απαντήσεις του Ποταμιού στα οικονομικά ζητήματα της χώρας έδωσαν σήμερα το μεσημέρι Τετάρτης οι Οικονομικοί Εμπειρογνώμονες του Ποταμιού, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Οι Εμπειρογνώμονες παρουσίασαν τις προτάσεις τους για μία σειρά από ζητήματα, όπως για παράδειγμα το Ασφαλιστικό, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, την Ευρωζώνη, την ανεργία, τις επιχειρήσεις, τις επενδύσεις, την φοροδιαφυγή και τις τράπεζες.


Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε: «Έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Λέμε λοιπόν στον κόσμο ότι την Κυριακή έχει ένα δίλημμα: να επιστρέψει στο παρελθόν ή να φύγει μπροστά μ’ ένα δυνατό Ποτάμι. Σήμερα εδώ δεν είμαστε για τα συνθήματα, αλλά για τις λύσεις. Γιατί μπορεί τα προβλήματα να είναι δικά τους, αλλά οι λύσεις είναι δικές μας και εδώ μαζί μου είναι οι άνθρωποι με τους οποίους συζητάμε τις λύσεις».

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε «μετά απ’ αυτή την παρουσίαση ίσως πρέπει να αλλάξουμε και το σύνθημά μας. Η χώρα να πει πλέον «πρώτη φορά στα σοβαρά». Στο Ποτάμι πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο άνισο, από την ίση μεταχείριση των άνισων. Εμείς δίνουμε προτεραιότητα στο να σηκωθούν στα πόδια τους οι χαμένοι των μνημονίων. Οι άνεργοι, οι σκλάβοι της μαύρης εργασίας και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Δίπλα στον Σταύρο Θεοδωράκη βρέθηκαν οι Χάρης Θεοχάρης, Αντιγόνη Λυμπεράκη, Μάνος Ματσαγγάνης, Στρατής Μούγερ, Λενιώ Μυριβήλη, Γιώργος Παγουλάτος, Θανάσης Σκόκος και Πάνος Τσακλόγλου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στους τομείς της ειδικότητας τους.

Ματσαγγάνης: Στροφή στην κοινωνική πολιτική

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μάνος Ματσαγγάνης, τόνισε χαρακτηριστικά
«Αυτό που πρέπει να κάνει η επόμενη κυβέρνηση είναι να αφήσει κατά μέρος τη μοιρολατρία των προηγουμένων κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και να κάνει κάτι για να αντιμετωπίσει την κοινωνική κρίση της τελευταίας 5ετίας: τη μεγάλη άνοδο της ανεργίας, τη μείωση των εισοδημάτων (και των χαμηλών), την αύξηση της φτώχειας», ενώ παράλληλα έκανε λόγο για «μια γενναία στροφή στην κοινωνική πολιτική».

Ο κ. Ματσαγγάνης υπογράμμισε επίσης την αναγκαιότητα για ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα «ενιαίο και λιτό».

«Προτείνουμε πλήρη ενοποίηση του συστήματος με άμεση ένταξη όλων σε ένα ενιαίο ταμείο, με τους ίδιους όρους, χωρίς εξαιρέσεις. Με εισφορές ανάλογα με το εισόδημα – και για τους αυτοαπασχολουμένους. Με βασική σύνταξη από τον κρατικό προϋπολογισμό, αναλογική σύνταξη σε ανταποδοτική βάση, και επικουρική σύνταξη πλήρως ανταποδοτική χωρίς ελλείμματα και επιχορηγήσεις. Μέρος των χρημάτων που θα εξοικονομηθούν θα πρέπει να επενδυθούν στην αναβάθμιση της κοινωνικής προστασίας για όλους, αρχίζοντας από τους πιο αδύναμους. Επιμήκυνση της διάρκειας του επιδόματος ανεργίας, μέχρι η ανεργία να πέσει σημαντικά.».

Λυμπεράκη: Αναγκαίο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Η καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο πανεπιστήμιο, Αντιγόνη Λυμπεράκη έκανε λόγο για την αναγκαιότητα θέσπισης Ελάχιστου Εγγυημένου Εισόδηματος, για την αντιμετώπιση των κρίσεων.

Η ίδια περιέγραψε πως ακριβώς μπορεί να εφαρμοστεί καθώς επίσης και ποιες ομάδες πολιτών αφορά και σημείωσε πως «εμείς στο Ποτάμι βλέπουμε ότι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι μια παρέμβαση που ενώ έχει σχετικά μικρό κόστος, θα έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην κατάσταση των φτωχότερων. Παράλληλα είναι μια μεταρρυθμιστική τομή που θα κινητοποιήσει ευρύτερες μεταρρυθμίσεις. Όπως γίνεται με τους μοχλούς, οι πόροι που θα δαπανηθούν θα έχουν πολύ μεγαλύτερο αποτέλεσμα».

Παγουλάτος: Η Ελλάδα πρέπει να έχει φωνή στο Ευρώ

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Παγουλάτος επισήμανε την αναγκαιότητα του να έχει «η χώρα φωνή στη μεταρρύθμιση στο Ευρώ» και έθεσε τους επτά στόχους που θα πρέπει να ακολουθήσει η επόμενη κυβέρνηση.

Μούγερ: ΟΙ 15 προτάσεις για τις επιχειρήσεις

Από την πλευρά του ο επιχειρηματίας, Στρατής Μούγερ έκανε λόγο για 900.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες χάθηκαν μεταξύ του 2008 και του 2013 και παρουσίασε τις 15 προτάσεις του, οι οποίες είναι:

«1. Μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων σε βάθος πενταετίας στο 20%.
2. Μείωση του κόστους ενέργειας.
3. Βελτίωση υποδομών.
4. Επαναφορά τραπεζικής χρηματοδότησης και άρση των capital controls άμεσα μετά την ανακεφαλαιοποίηση.
5. Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και ενσωμάτωση του μέσα την κύρια φορολογία.
6. Μηδενική φορολογία για 3 χρόνια για νέες επιχειρήσεις
7. Επιδότηση πρόσληψης με μείωση φορολογίας μετά από την πρώτη περίοδο.
8. Φορολογική αναγνώριση νέων εργαλείων χρηματοδότησης όπως για παράδειγμα το crowd-funding.
9. Απλούστευση επί της ουσίας αδειοδότησης και ανοίγματος μιας επιχείρησης.
10. Δημιουργία ηλεκτρονικού και φυσικού «one stop shop» για την δημιουργία νέας επιχείρησης
11. Δραστική μείωση γραφειοκρατίας στην καθημερινότητα μιας επιχείρησης.
12. Κίνητρα για συγχωνεύσεις εταιρειών ειδικά σε εξαγωγικούς τομείς.
13. Κίνητρα για μετεγκατάσταση επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
14. Αυτόματος συμψηφισμός οφειλών προς δημόσιο και ταμεία. Άμεση επιστροφή ΦΠΑ για εξαγωγικές επιχειρήσεις.
15. Κατοχύρωση φορολογικού καθεστώτος για επενδύσεις σε βάθος χρόνου.».

Σκόκος: Να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις

Ο επιχειρηματίας Θανάσης Σκόκος, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να τελειώνουμε με τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία, τάχτηκε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων και έκανε λόγο για παλινωδίες της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

«Από τις αποκρατικοποιήσεις αυτές το Δημόσιο θα έχει άμεσο ταμειακό όφελος πλέον των 4 δις ευρώ και πολλαπλάσιο έμμεσο σε ετήσια βάση μέσω των φορολογικών εσόδων και τελών. Εκατοντάδες ελληνικές εταιρείες και προμηθευτές θα ωφεληθούν, θα τονωθεί ο ποιοτικός τουρισμός ενώ οι θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή των έργων και εν συνέχεια οι μόνιμες στη φάση πλήρους λειτουργίας των επενδύσεων υπολογίζονται σε πάνω από 70000. Μόνον για το ελληνικό το ΙΟΒΕ υπολογίζει 10000 θέσεις στην κατασκευή και 50000 μόνιμες θέσεις στη λειτουργία της επένδυσης».

Θεοχάρης: Τι πρέπει να κάνει το ΥΠΟΙΚ

Στα όσα θα πρέπει να κάνει το υπουργείο Οικονομικών μετά τις εκλογές, μίλησε ο πρώην γενικός γραμματέας Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης.

Όπως είπε «το οικονομικό επιτελείο πρέπει να θέσει συγκεκριμένους στόχους για να βγούμε από την κρίση» και παρουσίασε ορισμένα ενδεικτικά μέτρα, που έχουν να κάνουν με τη φοροδιαφυγή και το χρέος, όπως επίσης και με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μυριβήλη: Ανάπτυξη με Ολοκληρωμένο Εθνικό Ενεργειακό Σχέδιο

Η Επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστήμιου, Λενιώ Μυριβήλη, τάχτηκε υπέρ ενός Ολοκληρωμένου Εθνικού Ενεργειακού Σχεδίου με ορίζοντα το 2030 και στην συνέχεια το 2050.

«Δεν υπάρχει, το περιμένουμε χρόνια. ‘Έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι με βάση τις σημερινές συνθήκες και εξελίξεις, η στροφή στις ΑΠΕ, με σταδιακή αποδέσμευση από τις συμβατικές μονάδες παραγωγής μέσα στα επόμενα 10-15 χρόνια, αποτελεί μονόδρομο», σημείωσε.

«Πιστεύουμε ότι αν στηρίξουμε φιλόδοξους στόχους στην ενέργεια μπορούν να δημιουργηθούν 53.000 άμεσες θέσεις εργασίας στις ΑΠΕ και 34.500-56.000 στην εξοικονόμηση ενέργειας οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να στηρίξουν τη δημιουργία άλλων 140.000-174.000 έμμεσων θέσεων εργασίας», συμπλήρωσε.

Τσακλόγλου: Μεταρρυθμίσεις για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα

Από την πλευρά του ο Καθηγητής Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Πάνος Τσακλόγλου ανέφερε ότι «οι ρίζες της κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, βρίσκονται στη σταδιακή μείωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας κατά τη δεκαετία του 2000».

Επισήμανε επίσης την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων, που όπως είπε έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Κατά τον ίδιο αυτές, συνοψίζονται στην αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, την απελευθέρωση αγορών και, ιδιαίτερα των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών, τον αναπροσανατολισμό των κοινωνικών δαπανών και την επικέντρωση πόρων στην ανακούφιση των πλέον αδύναμων στρωμάτων του πληθυσμού.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
οικονομια, capital controls, huffington post, αθηνα, τραπεζες, συριζα, ΠΑΣΟΚ, δίλημμα, επιμηκυνση, ελλαδα, capital, shop, ΦΠΑ, δις, ιοβε, εκλογες, χρεος, απε, αναδιαρθρωση, feed, property, huffington, σταση εργασιας, αυξηση φπα, φορολογικη δηλωση 2011, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, κοινωνικος τουρισμος, ογα επιδοματα, φορολογια 2013, αλλαγη ωρας 2013, ιοβε, οικονομικο πανεπιστημιο αθηνων, υπουργειο οικονομικων, capital, αυξηση, εξαιρεσεις, ανεργια, απε, ασφαλιστικο, γινει, γινεται, δημοσιο, δίλημμα, δις, ευρω, ειπε, υπαρχει, ενεργεια, επενδυσεις, επτα, ιδια, ιδιο, η στροφη, θεοδωρακης, θεσεις εργασιας, ιση, κυβερνηση, κυρια, κρατικο, λειτουργια, λογο, μειωση, μικρο, οφελος, παντειο, πανεπιστημιο αθηνων, παρουσιαση, προβληματα, συνεχεια, συνταξη, σειρα, συνθηματα, τμημα, τομη, τουρισμος, φορολογικη, φορολογια, φωνη, φορα, εθνικο, huffington post, huffington, χωρα, ιδιαιτερα, feed, υπουργειο, κυριακη, μπροστα, ομαδες, ποδια, property, θανασης, θεοχαρης, θεσεις
Τυχαία Θέματα