Οι 6 άξονες στους οποίους θα «κινηθεί» η ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ

Στην ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο αναμένεται να αναφερθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα περιγράψει το οικονομικό πεδίο και το πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων τα επόμενα δύο χρόνια, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στους ασθενέστερους που είναι οι χαμένοι της κρίσης.

Η ομιλία του Αλ. Τσίπρα
στη ΔΕΘ θα έχει και απολογιστικό χαρακτήρα, με τόνους αυτοκριτικής και με ειλικρίνεια, ιδιαίτερα για τις κοινωνικές πολιτικές υπέρ των ευπαθών ομάδων.

Η δομή της ομιλίας στηρίζεται σε έξι άξονες:

1) Διαπραγμάτευση: ο Αλ. Τσίπρας μεταξύ άλλων θα τονίσει ενόψει της συζήτησης για τα εργασιακά ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο αποτελεί την “κόκκινη γραμμή” της κυβέρνησης.

2) Οδικός άξονας για την έξοδο από την κρίση:

α) ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων για την υποδόση των 2,8 δις ευρώ
β) έναρξη και ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης
γ) συζήτηση για το χρέος. Επισημαίνεται ότι ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ δήλωσε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη (επομένως έχει επεξεργαστεί προτάσεις) για να συζητήσει. Αλλά και στο Eurogroup της Παρασκευής όλοι οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να γίνει η συζήτηση. Ενδιαφέρον πάντως είναι ότι σε αυτή την συγκυρία η Japonica αναφέρει σε έκθεσή της ότι η Ελλάδα με την κυβέρνηση Τσίπρα κέρδισε ήδη 23 δις ευρώ από το δημόσιο χρέος της.
δ) ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση ώστε με την ρευστότητα στις τράπεζες η οικονομια να φύγει από την σταθεροποίηση και να μπει στην ανάπτυξη.

3) περιγραφή του παραγωγικού μοντέλου: η έμφαση θα είναι α) στην διασφάλιση της αξιοπρεπούς εργασίας β) στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της χώρας και γ) στην ανάπτυξη συγκεκριμένων κλάδων: τουρισμός, ενέργεια, κατασκευές, νέες τεχνολογίες, αγροτοδιατροφικός τομέας.

4) μεγάλα έργα – οδικοί άξονες.

5) κοινωνική πολιτική. Σε αυτό το σημείο αναμένεται με ενδιαφέρον να ανακοινωθεί που θα πάνε τα 246 εκατ. ευρώ που θα πάρει η κυβέρνηση από τους καναλάρχες.

6) αναφορά στο μέλλον και τις προοπτικές της Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται ότι το πρωί ο Αλ. Τσίπρας θα έχει επισκεφθεί τα έργα του μετρό που εξελίσσονται ομαλά.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα