Όχι άλλα «από Δευτέρα» - 24 απλοί τρόποι για μια αλλαγή προς το καλύτερο

Έφυγε ήδη ο πρώτος μήνας της χρονιάς, σχεδόν και ο δεύτερος, και διαβάσαμε αμέτρητα άρθρα με «νέες αρχές» και βαρύγδουπες δηλώσεις. Κι εγώ έχω γράψει πολλά τέτοια! 

Μεγαλώνοντας, όμως, και αφήνοντας κάθε χρόνο πίσω, έχω, όλο και περισσότερο την ανάγκη όχι να βάζω, κάθε χρόνο, «μαγικούς» στόχους. Οι στόχοι μπαίνουν όταν το πάρω απόφαση και όχι επειδή είναι Ιανουάριος ή Δευτέρα.   

Θέλω, μόνο, να μοιράζομαι όσα με έχουν βοηθήσει και όλα όσα μου δίνουν έμπνευση να συνεχίσω. 

Μπορεί, λοιπόν, να

μη χρειάζεται μια νέα λίστα με «resolutions», αλλά πάντα είναι μια καλή ευκαιρία να τσεκάρουμε πού βρισκόμαστε και να δούμε αν χρειάζεται να κάνουμε «αναπροσαρμογές». Είτε ζητάμε την προσωπική ανάπτυξη, είτε έχουμε επαγγελματικές φιλοδοξίες ή απλώς μια νέα ματιά στη ζωή, μια ευκαιρία για ανανέωση και αλλαγή. 

Πού βρίσκεσαι σήμερα; Τι θες να αλλάξεις; Γράφω σήμερα 24 απλούς, αλλά αποτελεσματικούς τρόπους, για να το βρεις.

1.Σκέψου τι έχεις περάσει. Δώσε λίγο από το χρόνο σου για να καταγράψεις όσα κατάφερες, όσα σε δυσκόλεψαν, όσα έμαθες τους μήνες που πέρασαν. Αναγνώρισε στον εαυτό σου τα επιτεύγματα και χρησιμοποίησε τις αποτυχίες σαν ένα σκαλοπάτι για να προχωρήσεις. 

2.Τι θες τελικά; Κατάγραψε τι είναι αυτό που θες και πότε θα ήθελες να το πετύχεις. Προς τα κει πρέπει να πας. 

3.Απλοποίησε το χώρο σου: Όσα λιγότερα πράγματα έχεις γύρω σου (στο σπίτι, στο χώρο που δουλεύεις κλπ) τόσο μεγαλύτερη παραγωγικότητα και ηρεμία. 

4. Εξασκήσου στην ευγνωμοσύνη: Ναι, ίσως έχεις βαρεθεί να το ακούς. «Να γράφεις όλα όσα γεμίζουν ευγνωμοσύνη». Όμως, το έχεις κάνει ποτέ πραγματικά;  Μπορεί να αλλάξει σημαντικά την οπτική και τη νοοτροπία σου. Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιείς τι πάει όντως καλά.

5. Δώσε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα: Βάλε επιτέλους στο πρόγραμμα μια δραστηριότητα, οτιδήποτε για το σώμα, το μυαλό σου, την ψυχή σου: διαλογισμό, άσκηση, κάποιο χόμπι ή έστω απλά διαλείμματα για χαλάρωση. 

6. Μάθε κάτι νέο: Χάρισε στον εαυτό σου 15 λεπτά από την ώρα που θα ήσουν στην τηλεόραση ή στο κινητό και απόκτησε νέες γνώσεις και νέες δεξιότητες. Γράψου σε ένα μάθημα, πάρε ένα βιβλίο ή άκου ένα podcast

7. Έλα κοντά με τους δικούς σου: Πέρνα ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σου. Κάντε ωραίες κουβεντούλες. Παίξτε επιτραπέζια, κάντε μια όμορφη βόλτα. Φτιάξτε μαζί όμορφες στιγμές και αναμνήσεις.

8. Φτιάξε ένα vision board: Ναι, θα μάθουμε και το vision board! Φτιάξε ένα πίνακα στον τοίχο, ένα ξεχωριστό σημείο που θα κρεμάς εικόνες, αποσπάσματα και φράσεις που θα αντιπροσωπεύουν τους στόχους και τα όνειρά σου, το πού θες να φτάσεις. 

9. Να είσαι mindful: Ναι, κι άλλη ξένη λέξη! Mindfulness, ενσυνειδητότητα. Να ζεις κάθε στιγμή στο 100%, να είσαι εκεί, να έχεις επίγνωση του τι σκέφτεσαι και πώς νιώθεις, τα βήματά σου όταν περπατάς, το νερό που πέφτει πάνω σου στο ντους. Μην αφήνεις τις στιγμές να περνάνε χωρίς να το καταλαβαίνεις.

10. Φάε καλύτερα. Το σώμα σου αξίζει να το προσέχεις. Έχε το νου σου με τι το ταΐζεις και κοιμήσου περισσότερο.

11. Digital detox: Αυτό κι αν το έχουμε ξανακούσει. Κάνε ένα μικρό διάλειμμα από τον υπερβολικό χρόνο στο κινητό. Θα αγχώνεσαι λιγότερο και θα κοιτάς τους ανθρώπους σου στα μάτια όταν συζητάτε! 

12. Πρόσφερε: Στην κοινότητά σου ή σε έναν σκοπό με τον οποίο παθιάζεσαι. Ο εθελοντισμός θα σου φέρει εκπλήρωση και σκοπό. 

13. Βάλε όρια: Μάθε να λες όχι και βάλε προτεραιότητα στο να νιώθεις εσύ καλά. Θα σου δώσει ισορροπία σε διάφορες πτυχές της ζωής. 

14. Άσε και κάτι να περάσει: Μην κρατάς κακίες. Να μάθεις να συγχωρείς πρώτα τον εαυτό σου, αλλά και τους άλλους. Θα σου δώσει συναισθηματική ελευθερία και εσωτερική γαλήνη.

15. Έλα κοντά στη φύση: Πέρνα χρόνο εκτός σπιτιού: κάνε μια βόλτα στο πάρκο, μια μικρή πεζοπορία. Μπορεί να βαριέσαι να ξεσηκωθείς, όμως, η φύση έχει μια ηρεμιστική επίδραση στο μυαλό και το πνεύμα. 

16. Journal your thoughts: Γράψε, γράψε και ξαναγράψε. Κράτα ένα ημερολόγιο για να γράφεις κάποιες σκέψεις, κάτι που σου συνέβη, τι θα ήθελες να κάνεις. Το γράψιμο είναι απίστευτα θεραπευτικό. Βάζει το μυαλό σου σε μια τάξη και το αδειάζει από τα περιττά.  

17. Θετική ενέργεια: Όσο «μια από τα ίδια» κι αν το ακούς, βρες κάτι που σου φέρνει χαμόγελο. Δε χρειάζεσαι να προσποιείσαι ότι όλα είναι τέλεια, ενώ μέσα σου κλαις! Ψάξε, όμως, γύρω σου, τους ανθρώπους, τις σχέσεις, τις δραστηριότητες που σε ανεβάζουν και σε εμπνέουν. 

18. Ζήσε την περιπέτεια: Καλά δε χρειάζεται να κάνεις μπάντζι τζάμπινγκ! Αλλά ξεσηκώσουν να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό. Βγες από τη ζώνη άνεσής σου και έλα κοντά σε νέες εμπειρίες, σε έναν νέο προορισμό. 

19. Υπολόγισε το χρόνο σου: Κάποια στιγμή πρέπει να μάθουμε να οργανώνουμε το πρόγραμμά μας αποτελεσματικά. Να μάθουμε να δίνουμε προτεραιότητα σε εργασίες που είναι όντως σημαντικές και να αφιερώσουμε χρόνο σε δραστηριότητες που ευθυγραμμίζονται με τους στόχους μας. 

20. Αναπτύξου επαγγελματικά: Τι θα πει αυτό; Επένδυσε στην επαγγελματική σου εξέλιξη. Ακόμα κι αν είσαι οκ με τη δουλειά σου. Παρακολούθησε σεμινάρια, ψάξε έμπνευση σε ανθρώπους που θαυμάζεις, ή ακόμα και ευκαιρίες για επαγγελματική εξέλιξη. 

21. Γιόρτασε μικρές νίκες: Ναι, όσο μικρές κι αν είναι. Κάθε νίκη να την πανηγυρίζεις. Θα σου δίνει κίνητρο να συνεχίσεις και θα τονώνει την αυτοπεποίθησή σου. 

22. Διαχειρίσου τα άσχημα: Την ξέρεις τη resilience; Είναι η ανθεκτικότητα. Να μάθεις να δέχεσαι τις προκλήσεις και τις αποτυχίες σαν ευκαιρίες για ανάπτυξη και εκπαίδευση. 

23. Μίλα όμορφα στον εαυτό σου: Ναι, πιάσε κουβέντα με τον εαυτό σου. Πες του μπράβο για όσα κατάφερε. Δείξ’του ότι τον εμπιστεύεσαι ότι θα καταφέρει κι άλλα.

24. Να χαίρεσαι. Με τα απλά και τα λίγα. 

Μη σε πιάσει «α, πόσες αλλαγές πρέπει να κάνω;!» και «αυτά δε γίνονται». Σε μια μέρα δε γίνονται. Αυτό είναι αλήθεια.

Δείχνουν, όμως, μια κατεύθυνση για βρεις κι εσύ το δικό σου δρόμο.

Είναι αμέτρητες οι πληροφορίες που δεχόμαστε καθημερινά. Αξίζει να προσπαθήσουμε να κάνουμε την καθημερινότητα και τη ζωή μας πιο απλή. Και με περισσότερο νόημα. 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δευτέρα - 24,deftera - 24