Ο Βιμ Βέντερς έρχεται στο OTE CINEMA 2 και αυτές είναι οι τρεις ταινίες του που δεν πρέπει να χάσετε

Θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς και πρωτοπόρους σκηνοθέτες του παγκόσμιου κινηματογράφου. Και πώς όχι άλλωστε. Η φιλμογραφία του Βιμ Βέντερς περιέχει ταινίες που άλλαξαν τους κανόνες της αισθητικής στο σινεμά, επαναπροσδιόρισαν τον τρόπο αφήγησης μιας ιστορίας μέσω της εικόνας και δημιούργησαν μια ολοκαίνουργια σχολή κινηματογράφησης που έθεσε τον πήχη ψηλά για τους υπόλοιπους δημιουργούς.

Ο Ερνστ
Βίλχελμ Βέντερς, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε το 1945 στο Ντίσελντορφ και σπούδασε Ιατρική και Φιλοσοφία, όπως ο πατέρας του. Το καλλιτεχνικό του πνεύμα όμως υπερίσχυσε της οικογενειακής παράδοσης. Το 1966 διέκοψε τις σπουδές του και ένα χρόνο μετά ξεκίνησε μαθήματα στη Σχολή Κινηματογράφου του Μονάχου.
Το ντεμπούτο του ως σκηνοθέτης έγινε με το «Φόβο του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι» το 1971, χάρη στο οποίο το όνομά του άρχισε να ακούγεται στο χώρο του κινηματογράφου. Ακολούθησε «Το Πορφυρό Γράμμα» και μια σειρά από δραματικές κωμωδίες συμπεριλαμβανομένων των «Η Αλίκη στις Πόλεις» και «Λάθος Κίνηση».

Ο «Αμερικάνος Φίλος» του 1977 με τον Dennis Hopper, εκτός από ταινία που θεωρείται πλέον κλασική, έκανε πιο φανερή από ποτέ την αγάπη του Βέντερς για το σινεμά και την ροκ εν ρολ, μια αγάπη που έμελλε να γίνει ακόμα πιο εμφανής στις επόμενες ταινίες του.

Το 1984 ο Βέντερς κερδίζει καθολική αναγνώριση με το αριστουργηματικό «Παρίσι, Τέξας» (Χρυσός Φοίνικας στις Κάνες και BAFTA Καλύτερης Σκηνοθεσίας) και επιστρέφει το 1988 με τα «Φτερά του Έρωτα», μια ακόμα εμβληματική ταινία που άφησε ιστορία στο παγκόσμιο σινεμά, κερδίζοντας το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στις Κάννες, μεταξύ πολλών άλλων.

Κατά τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας του ο Βέντερς έχει σκηνοθετήσει, εκτός από ταινίες μυθοπλασίας, και μια σειρά από ιδιαίτερα ντοκιμαντέρ, όπως το «Αστραπή πάνω από το νερό», για τον σκηνοθέτη Νίκολας Ρέι, και το «Σημειώσεις για πόλεις και ρούχα» για τον αβάν γκαρντ σχεδιαστή ρούχων Γιότζι Γιαμαμότο. Επίσης έχει σκηνοθετήσει πολλά μουσικά βίντεο κλιπ, για καλλιτέχνες όπως οι U2 και ο Willie Nelson, αλλά το πιο σημαντικό και διάσημο μουσικό του εγχείρημα δεν είναι άλλο από το «Buena Vista Social Club». Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει και το υπέροχο, σχεδόν λυρικό ντοκιμαντέρ του «Pina» για τη ζωή και το έργο της σπουδαίας χορεύτριας και χορογράφου Πίνα Μπάους.

Σήμερα ο Βέντερς είναι επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, μέλος της Ακαδημίας Τεχνών του Βερολίνου, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου καθώς και καθηγητής στη Σχολή Κινηματογράφου του Μονάχου, ενώ συνεχίζει να γυρίζει ταινίες με πιο πρόσφατες το ντοκιμαντέρ «Το Αλάτι της Γης» του 2014 και το «Όλα θα πάνε καλά»του 2015, με τον Τζέιμς Φράνκο και τη Ρέιτσελ ΜακΆνταμς. Μέσα στο 2016 αναμένεται να κυκλοφορήσει το «The Beautiful Days of Aranjuez» με τον Νικ Κέιβ ενώ για το 2017 έχει προγραμματιστεί η κυκλοφορία του πολυαναμενόμενου «Submergence» με την φετινή νικήτρια του Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου, Αλίσια Βικάντερ και τον Τζέιμς ΜακΑβόι.

Για όλα αυτά και για πολλά άλλα ακόμα και, κυρίως, αν αγαπάτε πραγματικά την 7η τέχνη, δεν πρέπει να χάσετε το μεγάλο αφιέρωμα του OTE CINEMA 2 στον σπουδαίο Γερμανό σκηνοθέτη, συγγραφέα, φωτογράφου και παραγωγού.

Και για να σας βοηθήσουμε, φροντίστε να δείτε οπωσδήποτε τις ακόλουθες τρεις ταινίες του Βέντερες μέσα από τη συχνότητα του OTE CINEMA 2, τις ερχόμενες εβδομάδες.

«Ο φόβος του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι» («The goalkeeper's anxiety at the penalty kick»)

Τρίτη 12/4 στο OTE CINEMA 2 στις 20.00

Το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Βέντερς, βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Πέτερ Χάντκε, που αφηγείται την ιστορία του τερματοφύλακα Γιόζεφ Μπλοκ ο οποίος αφού αποβάλλεται από έναν αγώνα της ομάδας του εγκαταλείπει το γήπεδο και περνά το βράδυ με μια ταμία κινηματογράφου. Την οποία όμως θα σκοτώσει το επόμενο πρωί. Μην σας μπερδεύει ο τίτλος, η ταινία έχει ελάχιστη σχέση με το ποδόσφαιρο και περισσότερη με την αναζήτηση της ταυτότητας του ανθρώπου και την επιρροή της Αμερικής στην μεταπολεμική Δυτική Γερμανία.

«Παρίσι, Τέξας» («Paris, Texas»)

Τρίτη 12/4 στο OTE CINEMA 2 στις 22.00

Ίσως η καλύτερη στιγμή στη φιλμογραφία του Βέντερς, μια ταινία που διδάσκεται τόσο σε σχολές κινηματογράφου όσο και σε σχολές φωτογραφίας και αποτελεί σταθμό στη μυθολογία των ταινιών δρόμου καθώς και φόρο τιμής στη Beat Generation. Ο κεντρικός ήρωας, ο Τράβις, έχει χάσει την μνήμη του και μην ξέροντας ποιος είναι και από που έρχεται, περιπλανιέται στο ερημικό τοπίο του Τέξας. Μέχρι που τον βρίσκει ο αδερφός του, ο οποίος τον βοηθά να ξαναβρεί τις αναμνήσεις του και τον φέρνει σε επαφή με τον γιο του, τον οποίο είχε μεγαλώσει ο ίδιος σαν πατέρας. Έπειτα ο Τράβις ξεκινά μαζί με το γιο του ένα δεύτερο ταξίδι, αυτή τη φορά για να βρει τη γυναίκα του και μητέρα του παιδιού του. Στη λίστα με τις ταινίες που μπορούν να χαρακτηριστούν «δώρο για τα μάτια», το «Παρίσι, Τέξας» κρατά την πρώτη θέση (χάρη, φυσικά, και στην καταπληκτική δουλειά του διευθυντή φωτογραφίας Robby Muller).

«Τα Φτερά του Έρωτα» («Wings of Desire»)

Τρίτη 19/4 στο OTE CINEMA 2 στις 22.00

Ο Ντάμιελ και ο Κάσιελ είναι δύο άγγελοι που περιφέρονται στο Βερολίνο, αόρατοι στα μάτια των κοινών θνητών. Μέχρι που ο Ντάμιελ ερωτεύεται μια ακροβάτισσα και αποφασίζει να απαρνηθεί την αθανασία για να κατέβει στη γη και να ζήσει μαζί της. Αν σας θυμίζει κάτι η ιστορία, είναι γιατί πάνω σε αυτή βασίστηκε το «Η Πόλη των Αγγέλων» με τον Νίκολας Κέιτζ και τη Μεγκ Ράιαν. Που μια χαρά ταινία, δεν λέμε, αλλά όταν μπορείς να δεις το πρωτότυπο διαμάντι, τι να σου πει το στρασάκι από το σούπερ μάρκετ. Μαγικά ασπρόμαυρα πλάνα από τον Ανρί Αλεκάν και μια συγκλονιστικά τρυφερή ιστορία για τον άντρα και τη γυναίκα, «τη σπουδαιότερη ιστορία από όλες».

Αυτές είναι όλες οι ταινίες του Βιμ Βέντερς που θα προβληθούν στο πλαίσιο του αφιερώματος στον OTE TV στο κανάλι OTE CINEMA 2.

12 Απριλίου: GOALKEEPER'S FEAR @20:00

12 Απριλίου: PARIS TEXAS @22:00

19 Απριλίου: BUENA VISTA SOCIAL CLUB @20:00

19 Απριλίου: WINGS OF DESIRE @22:00

26 Απριλίου: FAR AWAY SO CLOSE @20:00

26 Απριλίου: THE SALT OF EARTH @22:00

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
βιμ βέντερς, ote, cinema, ταινιες, cinema, ote, βιμ βέντερς, ερχεται, buena vista social club, buena vista, ote tv, huffington post, πήχη, dennis, ροκ, club, beautiful, υποψηφιοτητες οσκαρ 2013, μπλοκ, επιρροή, paris, μνήμη, wings, fear, texas, desire, salt, earth, feed, property, huffington, κινηση στους δρομους, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Ημέρα του παιδιού, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ote tv, μνήμη, βιντεο, βερολινο, γερμανια, γυναικα, δουλεια, ιατρικη, κωμωδιες, μητερα, ντοκιμαντερ, πλαισιο, σινεμα, σχολες, earth, αγαπη, αθανασια, αλατι, αναμνησεις, ανρι, εβδομαδες, βιβλιο, βραδυ, γινει, γηπεδο, δευτερο, δειτε, δυτικη, εγινε, εγχειρημα, επιρροή, τεχνη, ζωη, θυμιζει, ματια, μυθολογια, μπλοκ, μπορεις, ντισελντορφ, ολες οι ταινιες, ονομα, οπωσδηποτε, ποδοσφαιρο, πινα μπαους, πρωι, ρει, ροκ, σειρα, σουπερ μαρκετ, σκηνοθετες, σουπερ, συχνοτητα, τεξας, τιτλος, φυσικα, φοβος, φοινικας, φτερα, φορα, χαρα, αγγελοι, beautiful, buena vista social club, buena vista, club, dennis, desire, fear, γερμανο, ηρωας, huffington post, huffington, ιδιαιτερα, feed, paris, πήχη, property, salt, ταξιδι, texas, υπεροχο, wings, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα