Ο ΣΥΡΙΖΑ σαν κόμμα διακυβέρνησης και η ανάγκη για συνεργασία

Η ελληνική πολιτική σκηνή κυριαρχείτο απο μονοκομματικές κυβερνήσεις που προσπαθούσαν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα τους χωρίς να αξιοποιούν τις περισσότερες φορές ό,τι σωστό είχαν φτιάξει οι προηγούμενοι. Κυβερνούσαν ενισχύοντας το πελατειακό κράτος εξυπηρετώντας τους ημετέρους, διογκώνοντας και ελέγχοντας το δημόσιο τομέα και σπαταλώντας πόρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήθούν παραγωγικά. Από την άλλη η αξιωματική αντιπολίτευση είχε μοναδικό πολιτικό σχεδιασμό να ανέβει στην εξουσία για να επαναλάβει με άλλο χρώμα τα ίδια.

Η κοινωνική και οικονομική κρίση στην Ελλάδα
είναι σε ένα μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής. Τα τελευταία χρόνια η κοινωνία έδωσε σαφή μηνύματα ότι δεν συμφωνεί με το μοντέλο αυτό διακυβέρνησης και ενίσχυσε με την ψήφο της τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Τα μικρότερα κόμματα που συμμετείχαν στις συμμαχικές αυτές κυβερνήσεις προήρχοντο απο τους παλιούς μονομάχους και κουβαλούσαν και αυτά την ευθύνη των προηγούμενων πολιτικών της Νεας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σαν κορμός διακυβέρνησης παρουσιάσθηκε σαν ένα νέο κόμμα με πρόγραμμα και όρεξη για δουλειά και η κοινωνία πίστευσε ότι μπορεί να αποτελέσει τον πόλο της αλλαγής. Η οκτάμηνη όμως διακυβέρνηση της χώρας απο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έδειξε ότι το πρόγραμμα του στηρίχθηκε σε λανθασμένες πολιτικές και βάσεις και όχι μόνο αποδείχθηκε ανεφάρμοστο, αλλά ενίσχυσε και έκανε βαθύτερη την κοινωνική και οικονομική κρίση εφαρμόζοντας πολιτικές αντιφατικές και λαθεμένες αλλά και σε πολλές περιπτώσεις αντέγραψε αποτυχημένες πρακτικές.

Η κατάσταση σήμερα στη χώρα είναι απελπιστική και η κοινωνία είναι σε απόγνωση. Η νέα εκλογική αναμέτρηση είναι βέβαιο ότι ανεξάρτητα απο ποιο κόμμα θα βγεί πρώτο θα είναι πολυκομματική και θα χρειασθεί να λειτουργήσει με ένα αποδεκτό πρόγραμμα που θα οδηγήσει την χώρα σταδιακά σε ανάκαμψη και να διατηρήσει τον ευρωπαικό προσανατολισμό της.

Το ΠΟΤΑΜΙ σα νέο κόμμα που δεν κουβαλά αντιλήψεις παλαιές ούτε έχει εμπλακεί σε σχηματισμούς και συμμαχίες ευκαιριακές και σε ιστορικά λάθη, με στελέχη και υποψήφιους βουλευτές που δεν είναι πολιτικοί καριέρας και που είναι καταξιωμένα στον επαγελματικό τους χώρο, γνώστες της πραγματικής οικονομίας- ΘΕΛΕΙ και ΜΠΟΡΕΙ να παίξει σημαντικό ρόλο στην έξοδο απο την κρίση και στην ανοικοδόμηση της χώρας σε μία σύγχρονη και υγιή βάση αξιοποιώντας ό,τι καλό έχει πραγματοποιηθεί στο παρελθόν.

Ισχυρό ΠΟΤΑΜΙ για μένα σημαίνει ουσιαστική συμβολή σε:

1. Κυβέρνηση πολυκομματική με σαφείς στόχους και πρόγραμμα

2. Υπουργούς αποτελεσματικούς και που γνωρίζουν το έργο τους

3. Κοινά αποδεκτό πρόγραμμα και σχεδιασμό για την σταδιακή έξοδο απο την κρίση και μετάβαση στην ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας

4. Επαναφορά της κοινωνικής συνοχής και ενίσχυση του κράτους διαφάνειας και δικαίου

5. Αποτελεσματικό δημόσιο τομέα που να εξασφαλίζει τη συνέχεια και με προσανατολισμό την εξυπηρέτηση του πολίτη

6. Αντιμετώπιση της ΠΑΔΕΙΑΣ σαν τομέα στρατηγικής σημασίας και σαν μοχλό ανάπυξης

7. Ενίσχυση της εμπιστοσύνης με τους εταίρους μας στην Ευρώπη και στον κόσμο

Σημαντικό δεν ειναι κατά τη γνώμη μου ποιο κόμμα θα βγει πρώτο, αλλά να μειωθεί η δύναμή τους ώστε να υποχρεωθούν σε συμμαχίες με κόμματα σαν το ΠΟΤΑΜΙ που θα συμβάλλει ουσιαστικά στη διακυβέρνηση με έλεγχο και δημιουργία σύγχρονων δομών σε μία χώρα που έχει πολλά και σύνθετα προβλήματα.

Εντιμότητα, σοβαρότητα, αποτελεσματικότητα και η σωστή λειτουργία του κράτους θα κάνει την διαφορά στον τόπο μας. Αυτό μπορεί να εγγυηθεί ένα δυνατό ΠΟΤΑΜΙ. Αυτοί είναι και οι λόγοι που πίστεψα στο ΠΟΤΑΜΙ και στις προπτικές που ανοίγει μια ισχυρή παρουσία του στη Βουλή και εντάχθηκα σε αυτό για να βοηθήσω με τις γνώσεις και εμπειρίες μου.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα