Ο πρόεδρος της Αυστρίας αποδέχτηκε την παραίτηση Κουρτς - Τη Δευτέρα ορκίζεται καγκελάριος ο Σάλενμπεργκ

Ο πρόεδρος της Αυστρίας χαιρέτισε την παραίτηση του καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς και ζήτησε από τους πολιτικούς της χώρας να εργαστούν σκληρά για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων μετά το θρίλερ των τελευταίων ημερών που έφερε την κυβέρνηση στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Ο πρόεδρος Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν δήλωσε ότι τη Δευτέρα, ο νυν υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ θα ορκιστεί καγκελάριος της Αυστρίας.

Ο 35χρονος Κουρτς ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα παραιτηθεί για να εκτονώθει η πολιτική κρίση που προκλήθηκε

ύστερα από την ανακοίνωση των εισαγγελέων ότι είναι στο επίκεντρο μιας έρευνας για πιθανή δωροδοκία. Οι εταίροι του συνασπισμού του συντηρητικού Κουρτς, οι Πράσινοι, ζήτησαν την αντικατάστασή του. Ο Κουρτς αρνείται οποιαδήποτε παράβαση καθηκόντων.

Ο Φαν ντερ Μπέλεν, ο ρόλος του οποίου τον καθιστά σημαντικό ρυθμιστή σε πολιτικές κρίσεις, είπε ότι ο Κουρτς «συνέβαλε σημαντικά στην ακεραιότητα των θεσμών μας που προστατεύονται».

Αλλά «τις τελευταίες ημέρες, η εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική κλονίστηκε για άλλη μια φορά, κλονίστηκε μαζικά», δήλωσε από τη Βιέννη. «Εναπόκειται σε όλους εκείνους που φέρουν πολιτική ευθύνη, αλλά ιδιαίτερα εκείνους στην κυβέρνηση, να αποκαταστήσουν αυτήν την εμπιστοσύνη τους επόμενους μήνες».

Ο Κουρτς και οι στενοί συνεργάτες του κατηγορούνται ότι προσπάθησαν να εξασφαλίσουν την άνοδο του στην ηγεσία του κόμματός του και στην συνέχεια στην κακγελαρία με τη βοήθεια χειραγωγημένων δημοσκοπήσεων και ”φιλικών” αναφορών από τα ΜΜΕ, που χρηματοδοτήθηκαν με δημόσιο χρήμα. Ο Κουρτς έγινε αρχηγός του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος και στη συνέχεια καγκελάριος το 2017.

Παρόλο που παραιτείται από καγκελάριος, διατηρεί τον ρόλο του ως ηγέτης του κόμματος και γίνεται επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του.

Ο Κουρτς πρότεινε ως νέο καγκελάριο τον Σάλενμπεργκ, 52 ετών, μια πρόταση που οι Πράσινοι αποδέχθηκαν. Ο Σάλενμπεργκ είναι πιστός στον Κουρτς και συμμερίζεται τη σκληρή του στάση για τον περιορισμό της μετανάστευσης.

Ο Σάλενμπεργκ δήλωσε την Κυριακή ότι η προαγωγή του ήταν « μια έκπληξη για όλους μας» και πως καλείται να αντιμετωπίσει «ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο».

Πηγή: Associated Press

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΣεμπάστιαν Κουρτς: Η άνοδος και η δεύτερη πτώση του «παιδιού- θαύματος» της αυστριακής πολιτικήςΑυστρία: Παραιτείται ο καγκελάριος Σεμπάστιαν ΚουρτςΑυστρία: Οσμή σκανδάλου διαφθοράς και νέα έρευνα σε βάρος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς
Keywords
Τυχαία Θέματα