Ο πολυβραβευμένος θεατρικός συγγραφέας Ζουζέπ Μαρία Μιρό στην Αθήνα

Ζουζέπ Μαρία Μιρό

Το Θέατρο Θησείον, Ένα Θέατρο για τις τέχνες υποδέχεται την Παρασκευή 12 Απριλίου τον πολυβραβευμένο θεατρικό συγγραφέα Ζουζέπ Μαρία Μιρό. Ο Καταλανός συγγραφέας έρχεται στην Ελλάδα προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Θερβάντες για να παρακολουθήσει την παράσταση του έργου του

«Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος» (Βραβείο Born 2920 & Εθνικό Βραβείο Δραματουργίας 2022).

Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση του Ζουζέπ Μαρία Μιρό με το κοινό  (με διαδοχική μετάφραση στα ελληνικά) καθώς επίσης και η παρουσίαση του βιβλίου  με το έργο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Ίων. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Γεωργία Δρακάκη.

Αργύρης ΞάφηςΠοιος είναι ο Ζουζέπ Μαρία Μιρό

Ο Ζουζέπ Μαρία Μιρό είναι απόφοιτος του τμήματος Σκηνοθεσίας και Δραματουργίας του Institut del Teatre (Ινστιτούτο Θεάτρου) της Βαρκελώνης και του τμήματος Δημοσιογραφίας του UAB (Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης). Έχει γράψει, μεταξύ άλλων, τα έργα Η γυναίκα που έχανε όλα τα αεροπλάνα, Καπνός, Nerium Park, Η αρχή του Αρχιμήδη, Άγριος καιρόςκαι άλλα.

Για το έργο του έχει αποσπάσει πολλά βραβεία στην Ισπανία, μεταξύ αυτών έχει τιμηθεί τρεις φορές και με το σπουδαίο Βραβείο Born. Το 2009 με το έργο του Η γυναίκα που έχανε όλα τα αεροπλάνα, το 2011 με το έργο που έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία του ως σήμερα, Η αρχή του Αρχιμήδη, και τον Οκτώβριο του 2020 με τον μονόλογο (για επτά φωνές) με τίτλο: Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος.

Τον Οκτώβριο του 2022 τιμήθηκε και με το Εθνικό Βραβείο Δραματουργίας για το έργο του Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος, ενώ τον Μάρτιο του 2023,η ελληνική μετάφραση τιμήθηκε με το Βραβείο Eurodram.

Τα έργα του έχουν ανέβει σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων  οι ΗΠΑ, η Αργεντινή, το Μεξικό, η Αγγλία, η Ρωσία, η Κροατία, το Πουέρτο Ρίκο, η Ελλάδα και η Κύπρος, ενώ έχουν παρουσιαστεί με τη μορφή θεατρικού αναλογίου στην Ιταλία, στη Γαλλία (Παρίσι, Νορμανδία, Φεστιβάλ Mousson d’Eté και La Comédie Française), στη Ρωσία και στην Ελλάδα (4ο Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Θεατρικών Αναλογίων).

Επιπλέον, έχει υπογράψει τη δραματουργική επεξεργασία πολλών έργων.

Επίσης, ο Μιρό έχει σκηνοθετήσει δικά του έργα, ενώ έχει διατελέσει βοηθός σκηνοθέτη δίπλα σε ονόματα όπως είναι ο Ξαβιέ Αλμπερτί, ο Ξαβιέ Πουζολράς και η χορογράφος Ζερμάνα Σιβέρα. Από το 2013, είναι μέλος της επιτροπής ανάγνωσης θεατρικών έργων στο Εθνικό Θέατρο της Καταλονίας (TNC). Το έργο του Άγριος καιρός  ανέβηκε το 2018 με μεγάλη επιτυχία στην κεντρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου της Καταλονίας (Βαρκελώνη).

Ο Ζουζέπ Μαρία Μιρό στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, τη σεζόν 2014-2015 ανέβηκε στο Θέατρο Αργώ Η Αρχή του Αρχιμήδη, που έκανε πρεμιέρα στις 6 Φεβρουαρίου 2015, σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και σκηνοθεσία Θοδωρή Βουρνά. Τον Φεβρουάριο του 2018 ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη (Θέατρο Αυλαία) το Nerium Park από την Ομάδα ριSκο στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Ανοιχτή Σκηνή – Θεατρικές φωνές της πόλης» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Οικονόμου. Τον Οκτώβριο του 2021 ανέβηκε στο Θέατρο 104 το Nerium Park σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη.

Την 1/2/2019 ανέβηκε στο Θέατρο Skrow Η αρχή του Αρχιμήδη σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου και με τον Μιχάλη Συριόπουλο στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η παράσταση απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από κοινό και κριτικούς και συνεχίστηκε για τη σεζόν 2019/2020.

«Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος»

Το έργο ξεκινάει με την υποσημείωση «Γραμμένο για έναν ή μια ηθοποιό. Το φύλο του δεν ενδιαφέρει. Ούτε η ηλικία του. Ούτε η σωματική διάπλαση».

Ένας έφηβος, το πιο όμορφο αγόρι σε όλη την αγροτική περιοχή της Καταλονίας, βρίσκεται νεκρός στη μέση του πουθενά. Με αφορμή αυτό το γεγονός, ξεδιπλώνεται η παθογένεια της κλειστής κοινωνίας μιας επαρχιακής πόλης στην οποία δε συμβαίνει ποτέ τίποτα.

Αργύρης ΞάφηςΑργύρης Ξάφης

Παιδεραστία, ομοφοβία, ένοχα μυστικά, καταπιεσμένες ζωές κι ένα τραγούδι που ξυπνά τις πιο εφιαλτικές αναμνήσεις. Όσα δε λέγονται, οδηγούν στον αφανισμό των ηρώων, πραγματικό και υπαρξιακό. Ζωντανοί- νεκροί βυθισμένοι στους πόθους και στα ένστικτά τους, εγκλωβισμένοι στον καθωσπρεπισμό και σε στερεοτυπικές κατασκευές.

Ο Αργύρης Ξάφης υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Ζωής Ξανθοπούλου και με όχημα τη βραβευμένη μετάφραση της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ ερμηνεύει τον πολυπρόσωπο μονόλογο του Μιρό σαν μία εξορκιστική τελετουργία, εμβαθύνοντας στο τραγικό γεγονός της δολοφονίας του έφηβου αγοριού. Οι χαρακτήρες που υποδύεται παλεύουν με τις δικές τους επιθυμίες, αλλά και εκείνες που τους επιβάλλονται από τις καταπιεστικές κοινωνικές δομές μίας φαινομενικά δεμένης κοινότητας. Τη μουσική έχει συνθέσει ειδικά για την παράσταση ο Φώτης Σιώτας.

Την Παρασκευή 19 Απριλίου, στο πλαίσιο της συμπερίληψης και της διεύρυνσης της θεματικής της ορατότητας, η παράσταση θα είναι προσβάσιμη με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

«Τι οφείλουμε στη Δημοκρατία»: 30 καλλιτέχνες σε μία ξεχωριστή παράσταση - εγκατάσταση

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών: Τι θα δούμε σε Ηρώδειο, Επίδαυρο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ζουζέπ Μαρία Μιρό, Αθήνα,zouzep maria miro, athina